Keresés - találatok

A sertés ágazat részére nyújtott állatjóléti támogatások az alábbi tevékenységre igényelhető:
Megjelent a Magyar Államkincstár közleménye a sertés ágazat részére nyújtható állatjóléti támogatások a 2021. támogatási év I., II. és III. negyedévére történő igénybevételéről
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a téma fontosságára való tekintettel folyamatosan napirenden tartja a generációváltás ügyét is. Ahogyan az Agrárcenzus 2020 előzetes összefoglalójából is kiderül, a generációváltás szempontjából egy sürgető problémával állunk szemben, amelyre mielőbb meg kell találnunk a megfelelő válaszokat.  A probléma megoldása céljából a NAK egy széles körben kitöltött kérdőív útján szeretné összegyűjteni a generációs nehézségeket és a generációváltásban érintett szereplők álláspontját.
„Klímavédelmi szempontrendszer integrálása a mezőgazdasági szaktanácsadásba” címmel új, három részes kiadványsorozatot jelentetett meg a Kamara, melynek III. kötete a környezet- és klímavédelem, valamint az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás kihívásainak kérdéseit vizsgálja meg az állattenyésztés tükrében.
Eddig 142 pályázó összesen 69 milliárd forint értékű támogatási igényét bírálták el pozitívan a Vidékfejlesztési program állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázata keretében – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán megjelent videoüzenetben, amely az egyik nyertes, a füzesabonyi K64 Farm Mezőgazdasági Termelő Szolgáltató Kereskedelmi Kft. telepén készült. Kiemelte: a magyar agrárium csakis a beruházásokon keresztül, a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet hosszú távon is versenyképes.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiállt a gazdák mellett és visszautasította az ágazatot a szélsőséges zöldek részéről ért támadást. Az alábbi link-re kattintva megtekinthető a felszólalás.  
Visszaigényelhető a 2020-es évben megfizetett: gépjármű-felelősségbiztosítás gépjármú súlyadó OBU fedélzeti rendszer nettó ára (5 évente) Határidő: február 15.- április 15. A támogatás feltétele:
A genomvizsgálatokra alapozott tenyésztés gyökeresen alakította át a tejtermelők, a holstein-fríz tenyésztők lehetőségeit a piaci, társadalmi vagy az állategészségügyi kihívásokkal kapcsolatban. A korai, akár embriókorban, és egyszerre sok tulajdonság figyelembevételével végzett állomány- vagy akár egyedszintű szelekció új távlatokat nyitott a hatékony, környezet- és klímavédő tejtermelés felé. Bognár Lászlóval, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének igazgatójával beszélgettünk.
Országszerte mintegy 234 ezer mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdaság részvételével tartott agrárcenzust 2020-ban a Központi Statisztikai Hivatal. A 10 évente ismétlődő mezőgazdasági összeírás célja, hogy teljes körűen felmérje a hazai gazdaságok szerkezetét, a mezőgazdaság aktuális helyzetét.
Az agrár- és vidékfejlesztési kifizetések összege 2017 óta dinamikusan ­emelkedik, 2020-ban az előző évinél 10,8 százalékkal lett magasabb, és elérte a 918,9 milliárd forintot – áll az Agrárközgazdasági Intézet pénzügyi hírlevelében.
A mobilGAZDA a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó, mobileszközökön működő alkalmazása. Ez a tájékoztató film az alkalmazás letöltéséről, telepítéséről, a bejelentkezésről és az alkalmazás általános használatáról szól.  
  Eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra, vagy üzemfejlesztésre kaphatnak forrást mezőgazdasági kisüzemek. A pályázatok 2021. április 20-áig nyújthatóak be.
Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni: idén is jellemzően technikai korrekciók és pontosítások jelentek meg, közölte a Magyar Államkincstár.
A programozási időszakok közötti két átmeneti év lehetőséget biztosít arra, hogy a jelenlegi jogszabályi háttérrel a következő hét éves költségvetési ciklus terhére jelentős mértékű fejlesztési támogatásokat vegyünk igénybe. Az elkövetkező időszakban 13 darab új felhívás megjelenése is várható. A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési kerete módosításra kerül, amelynek a legfontosabb pontjait az alábbiakban bemutatjuk.
Az Európai Bizottság közzétette az Európai Unió és a Mercosur-országok (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) közötti társulási megállapodás kereskedelmi részének lehetséges gazdasági, társadalmi, környezeti és emberi jogi hatásainak fenntarthatósági hatásvizsgálatát. 
Az idei Egységes Kérelem megnyílásával (április 7.) egyidejűleg bemutatkozó applikáció célja, hogy használatával a gazdálkodók valós időben és közvetlenebb kommunikációs csatornán keresztül informálódhassanak a támogatásaik kapcsán jelentkező lehetőségekről és kötelezettségekről. Az alkalmazás használata fokozza az információcserét, a kérelmek pontosabbá válhatnak, ami elősegíti a gördülékenyebb kérelemkezelést, a támogatási döntés hamarabbi meghozatalát és a gyorsabb kifizetést.
Április 1. és április 30. között lehet benyújtani a vissza nem térítendő átmeneti támogatás iránti kérelmeket tenyészbak és tenyészkos tenyésztésbe állítására.
Hazánkban 2020. december 1-jén sertésből 8,2%-kal, szarvasmarhából és tyúkból egyaránt 2,6%-kal többet, juhból tizedével kevesebbet tartottak az egy évvel korábbinál. A felvásárolt vágómarha és vágósertés mennyisége nem változott, a vágótyúké, a tejé és a tojásé viszont emelkedett. A szarvasmarha felvásárlási ára 3,7%-kal nőtt, a sertésé és a tyúké enyhén csökkent. A juhok állománya és felvásárolt mennyisége is több mint tizedével kevesebb lett, ára viszont közel 15%-kal magasabb volt.
Az európai szupermarketek erdőirtáshoz és emberi jogi jogsértésekhez kapcsolódó húskészítményeket árusítanak, illetve ezen termékek mennyisége jelentősen  növekedni fog az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás elfogadása esetén – derül ki a Föld Barátai Európa jelentéséből, amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége hozott nyilvánosságra hazánkban.
A módosítás értelmében a felhívás 3.4.1.1. II. fejezete egy új, 8. ponttal egészült ki az alábbiak szerint: „8. Lófélék esetében pótlásként beállított állatnak elfogadható a felhívás 3.4.1.1. I. 2. pontja szerint kötelező szaporulatként előírt csikó, amennyiben a pótlás időpontjában megfelel a 3-7. pontokban leírtaknak.” A módosításról szóló tájékoztatás itt érhető el.  

Oldalak

Időjárás

Budapest

Today, április 16, 2021
12:00-18:00

Felhős

Felhős
7 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, április 16, 2021
12:00-18:00

Részben felhős

Részben felhős
8 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, április 16, 2021
12:00-18:00

Felhős

Felhős
8 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, április 16, 2021
12:00-18:00

Felhős

Felhős
8 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, április 16, 2021
12:00-18:00

Felhős

Felhős
8 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, április 16, 2021
12:00-18:00

Felhős

Felhős
8 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB