
A tejelő állatok és különösen a nagy tejtermelő képességgel rendelkező tehenek fehérje igényének kielégítése nem egyszerű feladat. Ismeretes, hogy a kérődző állatok fehérje szükségletének biztosításánál egyaránt figyelembe kell venni az előgyomrokon lebomlás nélkül áthaladó bypass és a bendő mikróbák fehérje előállításához felhasználható fehérje (nitrogén) mennyiségét. A bypass fehérje a monogasztrikus állatok fehérje értékesüléséhez hasonlóan hasznosul. A többi fehérje a bendőben és az előgyomrokban baktériumok fehérje szintézisében használódik fel és ezt követően értékesül. A takarmány fehérje értékét ezért annak mennyisége mellett a bypass fehérje aránya határozza meg. Az egyes takarmányok fehérje tartalmának bypass és bendőben lebomló fehérje tartalmának aránya eltérő. A védett fehérje fontosságáról márciusi lapunkból tájékozódhatnak.










































