
A tej az emlősök szopós korban lévő utódainak táplálását szolgálja. A köznapi nyelvhasználatban tej fogalma alatt a tehéntejet értjük. A humán tejet anyatejnek hívjuk, az állatoknál a faj megjelölésével különböztetjük meg azokat (pl.: kecsketej, juhtej, stb.). A tej részben a tőgy mirigysejtjeinek terméke, más részei a vér szűrletéből származnak. A tej minősége alatt annak táplálóanyag (zsír, fehérje, cukor), ásványi anyag, valamint vitamin tartalmát, íz és illatanyagait, egészségi állapotát (szomatikus sejt szám, mikrobiológiai állapot, mikotoxin tartalom) értjük. A tej minőségi paraméterei genetikailag meghatározottak, de takarmánnyal és más környezeti tényezőkkel (pl.: higénia) azt befolyásolhatjuk. Amikor a tej minőségéről beszélünk az elsősorban a tehéntejre vonatkozik, de nagyrészt más állatfajokra is alkalmazható. A tej víz és szárazanyag tartalma állatfajonként, sőt fajtánként is változó. A szárazanyag tartalom három fő alkotójáról, a zsírról, a tejcukorról és a fehérjéről bővebben aktuális lapunkból tájékozódhatnak.