Takarmányozás - Takarmány hatása a tej minőségére

A tej az emlősök szopós korban lévő utódainak táplálását szolgálja. A köznapi nyelvhasználatban tej fogalma alatt a tehéntejet értjük. A humán tejet anyatejnek hívjuk, az állatoknál a faj megjelölésével különböztetjük meg azokat (pl.: kecsketej, juhtej, stb.). A tej részben a tőgy mirigysejtjeinek terméke, más részei a vér szűrletéből származnak. A tej minősége alatt annak táplálóanyag (zsír, fehérje, cukor), ásványi anyag, valamint vitamin tartalmát, íz és illatanyagait, egészségi állapotát (szomatikus sejt szám, mikrobiológiai állapot, mikotoxin tartalom) értjük. A tej minőségi paraméterei genetikailag meghatározottak, de takarmánnyal és más környezeti tényezőkkel  (pl.: higénia) azt befolyásolhatjuk. Amikor a tej minőségéről beszélünk az elsősorban a tehéntejre vonatkozik, de nagyrészt más állatfajokra is alkalmazható. A tej víz és szárazanyag tartalma állatfajonként, sőt fajtánként is változó. A szárazanyag tartalom három fő alkotójáról, a zsírról, a tejcukorról és a fehérjéről bővebben aktuális lapunkból tájékozódhatnak.

Lapszám, melyben a cikk megjelent: 

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB