
A világ élelmiszertermelésének 20 százaléka vész kárba egy nemzetközi kutatócsoport jelentése szerint. A pazarlás oka, hogy az emberek a szükségesnél többet fogyasztanak, illetve az élelmiszerek jelentős része szemétbe kerül. A kutatásból az is kiderül, hogy a legnagyobb veszteség a haszonállat-tartásból származó termékek előállítása során keletkezik, ami 840 millió tonna veszteséggel jár.
Az Edinburghi Egyetem szakemberei az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai alapján megállapították, hogy mintegy 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztunk a valóságos szükségleteinkhez viszonyítva, és a megvásárolt termékeknek kilenc százaléka landol a háztartások kukáiban. Lapunk Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét és Sczígel Andreát, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatóját kereste meg a témával kapcsolatban. Nyilatkozataikat lapunk márciusi számában találják.