Időszerű - ESL és UHT dilemmák – avagy tej marad-e a tej a hőkezelés után?

Mire a tej a boltok polcaira kerül, számos olyan eljáráson megy keresztül, amely segíti az eltarthatóságát és persze biztonságossá teszi fogyasztását. Vásárolhatunk UHT és ESL tejeket is, de mit is jelentenek valójában ezek a fogalmak? Egyáltalán, milyen értékes összetevők maradnak bennük a hőkezeléseket követően? 
Általánosan alkalmazott és elvárt gyakorlat, hogy a fejés megkezdése előtt a tehén tőgyét tisztítják és fertőtlenítik. Ez a művelet az alapja a higiénikus tejnyerésnek, a megfelelő mikrobiológia minőségű nyerstejnek. A tej a fejés előtti gondos tőgytisztítás és fertőtlenítés ellenére is tartalmazhat a környezetből származó mikroorganizmusokat, amelyeket elsősorban közegészségügyi okok miatt, valamint a fogyasztói tej minőségének megőrzése érdekében hőkezeléssel el kell pusztítani.
 

Lapszám, melyben a cikk megjelent: 

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB