A tejfehérje-érzékenyek számára is fogyasztható tejterméket fejlesztenek

A tejfehérje-érzékenyek számára is fogyasztható, allergénmentes, az immunrendszert is támogató tejtermékek fejlesztése és előállítása a célja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a FINO FOOD Kft. most induló kutatási és fejlesztési programjának.

A három évig tartó projekt során elkészülő termékek a tervek szerint bioaktív hatóanyagokban gazdag, immunerősítő, funkcionális élelmiszerek lesznek. A program az élelmiszeranalitika mellett érinti az állattenyésztés, a fitoterápia és a mikrobiológia területét is. A Kar a szarvasmarha-tenyésztéssel és tej-előállítással kapcsolatos kutatásai mellett évek óta vizsgálja az A2-es tej jótékony hatásait, a most kezdődő projektjénk ezek a vizsgálati eredmények, illetve a funkcionális élelmiszerek terén nyert tapasztalatok adják a tudományos bázisát.

"A vizsgálatban részt vevő tejelő szarvasmarha állomány takarmányát több gyógynövénnyel gazdagítják. A cickafark, a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom és az oregánó bizonyítottan gyulladáscsökkentő, szív-és érrendszertámogató, antimikrobiális és immunerősítő hatású, ezek a növények tovább javíthatják az újonnan kidolgozott tejtermékeink egészségre gyakorolt pozitív hatását. Kutatásunk során ezért vizsgáljuk a bioaktív hatóanyagok hasznosulását, illetve élettani befolyását is"– fejtette ki Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője, a MÉK Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ igazgatója.

A tényleges biológiai hatás érvényesülésének igazolására háromszintű modellrendszert dolgoznak ki a DE MÉK kutatói: az in vitro emésztési modellvizsgálatokon túlmenően kisállatkísérletekkel, illetve humánklinikai tesztekkel fogják az új termékek magas biológiai értékét alátámasztani.

A kizárólag A2-es tejből készülő tejtermékek az allergiával küzdők számára jelentenek majd megoldást.

 Szommerné Egyed Linda, a FINO FOOD Kft. ügyvezetője szerint a vásárlók részéről egyre nagyobb az igény a tejfehérje-érzékenységgel küzdők számára is fogyasztható, tehéntejből készülő termékek iránt. "A hazai élelmiszerpiacon túlnyomó többségben A1-es, illetve A1-A2 típusú tehéntejből készült termékek kaphatók. A kizárólag A2-es tejből készülő tejtermékek az allergiával küzdők számára teljes értékű, esszenciális aminosavakat tartalmazó, kalcium- és D-vitamin források lehetnek. Terveink szerint a bázistermék az A2-es típusú tej lesz, emellett azonban különleges sajtokat, joghurtokat és kefírt szeretnénk a vásárlóink számára készíteni a Debreceni Egyetem együttműködésével" – tette hozzá Szommerné Egyed Linda.

Hazánk első számú tejelő szarvasmarhája a holstein-fríz, amely többségében A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje genotípusú tejet ad. "Az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során béta-kazomorfin (BCM7) szabadul fel, melyet a szakirodalom számos betegséggel összefüggésbe hoz. Az A2-es tej nem tartalmazza ezt a fehérjetípust, így ennél nem indulnak el gyulladásos folyamatok. A program keretében kidolgozott új, gyógynövénytartamú takarmány várhatóan nemcsak a tejtermékek minőségét javíthatja, de vizsgálataink szerint jótékony hatással lesz az állatok egészségére is" – hangsúlyozta Czeglédi Levente, az Állattenyésztési Tanszék vezetője.

 

A kutatási és fejlesztési program a „GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00157azonosító számú, „Magas biológiai értékű, immunerősítő A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal" című projekt keretében 651 414 950 forint támogatásból valósul meg.

 

Forrás: Tej Terméktanács

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB