Ökrös Oszkár helyettes államtitkár az Európai Unió szerepvállalásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az EU számos élelmiszerből önellátó és nettó exportőr: a tejágazat tipikusan ilyen ágazat, Magyarországon például tejből és tejtermékekből az önellátottság már lassan megközelíti a 100 százalékot. Ahhoz azonban, hogy a tejágazat a jövőben is megtarthassa pozícióját, az Unió részéről nagyobb körültekintésre van szükség. A fenntarthatóbb élelmiszer előállítása ugyanis növekvő költségekkel jár, ami próbára teszi az ágazat jövedelmezőségét.

Már jelenleg is az európai gazdáknak kell messze a legszigorúbb előírásoknak megfelelniük, amely a termékek árában is megmutatkozik.

Ebből fakadóan a harmadik országokból érkező, sokkal nagyobb környezeti terhelés árán előállított, sok esetben olcsó termékek jelentősen rontják az európai gazdák versenyképességét. Mindezekre tekintettel, bizonyos EU-s termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre. Enélkül ugyanis félő, hogy a Zöld Megállapodás végrehajtása miatt Európában bekövetkező terméscsökkenést a harmadik országokból érkező olyan import termékek fogják pótolni, amelyeket jóval kevésbé fenntarthatóan és nagyobb ökológiai lábnyomot hagyva állítottak elő.

Ökrös Oszkár helyettes államtitkár méltatta a magyar tejágazat sikereit.

Az elmúlt egy évtizedben Magyarországon 26 százalékkal nőtt a tejtermelés, és több mint duplájára nőtt a tejágazat exportértéke.

2015 óta jelentős fejlesztések valósultak meg a tejelő szarvasmarhatartók telepein, amely telepfejlesztéseket, beruházásokat és állatlétszám-alapú támogatásokat is jelentett – hangsúlyozta az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Kiemelte, hogy a következő időszakban a kormány célja a tejágazatot érintő valamennyi, jelenleg is alkalmazott intézkedés fenntartása, ennek megfelelően annak biztosítása, hogy a beruházási és állatjóléti támogatások továbbra is folyamatosan elérhetőek legyenek.

Magyarország Kormánya számára alapvető fontosságú a tejtermelők jövedelempozíciójának stabilizálása és erősítése, valamint közve­tett módon a vidéki életkörülmények javítása. A termelői csoportok és integrációs szervezetek támogatása ilyen szempontból is elengedhetetlen.

 

Forrás: AM Sajtóiroda