Keresés - találatok

2019. január 1-től az UHT és az ESL tej áfája ötszázalékosra csökken. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be, amikor ismertette a kormány adótörvény javaslatát. Ezzel a módosítással 20 milliárdot spórolhatnak a családok.
A precíziós állattartás folytonosan válik részévé a hazai állattartásnak, a folyamat gyorsításához azonban széleskörű szemléletváltásra van szükség – fejtette ki Moldován András. A „stafétabotot” átvéve, Dr. Móré Attila villámkérdésre ezúttal az AnimalSoft Kft ügyvezető igazgatója válaszolt Dr. Móré Attila.: Mit gondol, mikor jön el a „precíziós állattartás?
Magyar kutatók is dolgoznak abban az EU által finanszírozott programban, amely az afrikai sertéspestis elleni oltóanyag kifejlesztését tűzte ki célul. Amennyiben sikerül vakcinát előállítani, ki lehet majd szűrni, hogy az állat oltott, vagy a vad vírussal fertőzött – tudtuk meg Dr. Móré Attilától. Az Alpha-Vet Holding elnöke Claessens Peter kérdésére válaszolva azt is elmondta, a vakcina kidolgozása 5-10 évig tarhat.
Az Európai Unió Bizottsága két évvel meghosszabbította a legalább 80 százalékban legelőre alapozott állattartást folytató gazdaságok emelt szintű szervestrágya kijuttatását. A vonatkozó uniós szabály szerint évente egy hektárra legfeljebb 170 kg nitrogént tartalmazó trágya juttatható ki, ami alól Hollandia újabb két évre felementés kapott. Ez több mint 19 500 gazdaságot és a teljes holland nettó mezőgazdasági terület közel felét (47%) érinti.
Első helyen végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai hatóságok rangsorában. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legújabb felmérése szerint a magyarok szavaznak leginkább bizalmat a nemzeti hatóságuknak - mondta Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár.
Megkezdődtek az anyajuh támogatás helyszíni ellenőrzései. Az első gazdaságokat már leellenőrizték a múlt héten, a következő tenyészetek pedig megkapták az értesítést és mától újra elkezdik a munkát a MÁK ellenőrei. Előfordulhat, hogy csak néhány nappal az ellenőrzés időpontja előtt kap értesítést a gazda, ezért érdemes felkészülni, hiszen egy nagyobb, legeltetett állomány esetében a helyszíni ellenőrzésre való felkészülés komolyabb előkészületeket igényelhet.
Erős mezőgazdaság nincs erős, szuverén állattenyésztés nélkül – jelentette ki a MÁSz éves közgyűlésén az agrárminiszter. Nagy István beszédében kiemelte: a tenyésztés nemzetbiztonsági jelentőséggel bíró stratégiai ágazat. A nemesítés, tenyészállat-előállítás olyan tevékenység, amellyel az árutermelésnél jóval nagyobb hozzáadott értéket lehet előállítani.
A sertéspiaci zavarok, illetve az indokolatlan vagy spekulatív célú árcsökkentés elkerülése érdekében a feldolgozók és termelők közösen próbálnak fellépni.
Az EU Bizottsága határozatban tette közzé az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi előfordulásával kapcsolatos védekezési intézkedéseket és a fertőzött területek listáját. A dokumentum pontosan felsorolja azokat a vadgazdálkodási egységeket, amelyek ASP-vel fertőzöttnek minősülnek. Ez a határozat a regionalizáció eléréséhez fontos lépés Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vadászati (vadgazdálkodási) egységeinek teljes területe minősül fertőzöttnek, a következő kódszámokkal:
Hipermodern sertéstelepet épített a Somogy megyei Pádpusztán a Claessens cégcsoport. A 4200 koca elhelyezésére alkalmas épületek a legújabb technológiákkal vannak felszerelve, amelyek a kiemelkedő teljesítményre képes sertések igényét és kényelmét maximálisan ki tudják szolgálni. A hatalmas beruházásról Pókos Gergely, a Bonafarm Zrt. üzletfejlesztési igazgatója kérdezte Claessens Petert, a Claessens Group ügyvezetőjét Pókos Gergely: Milyen fejlődést várnak az új, nagy telepüktől?
Az április végén hazánkban is megjelent afrikai sertéspestis kapcsán kialakult kereskedelmi nyomás enyhítésére a sertéstartók konkért javaslatokat tartalmazó levélben kértek segítséget az Agrárminisztertől.
Staféta rovatunkban állattenyésztésről, kapcsolódó szakmai kérdésekről, aktualitásokról a szakma jeles képviselői dobják fel egymásnak a labdát – és mi két hetente közzé tesszük online fórumainkon a párbeszédeket   Horváth István (MSTSZ, elnök): Milyen lehetőséget lát a sertéspestis magyarországi megjelenéséből következő a sertéságazatot és a magyar húsipart érintő piaci válsághelyzet mielőbbi megoldására?
Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.
Május 12-én egy zsaroló állítólag több millió forintot követelt két kiskereskedelmi lánctól és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kap meg egy bizonyos pénzösszeget, akkor mérget injektál az üzletlánc boltjaiban található 2-3 dobozos tejbe - tájékoztatott megkeresésünkre Mélykúti Tibor a Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (TT) elnöke. A szakember nyomatékosította, szó nincs arról, hogy a feldolgozó ipar készített volna rossz minőségű tejtermékeket! Felhívta a figyelmet, hogy a magyar tejfeldolgozóipar kiváló minőségű  UHT tejet állít elő.
Szombaton este hat órakor bezárta kapuit Magyarország legnagyobb állattenyésztési kiállítása az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A pontos látogatói számok összesítése még folyik, de a kiállítók és szervezők helyszíni beszámolójából úgy tűnik nagyon sikeres volt a 25. rendezvény is.
A fejlődés kulcsa a tudás megszerzése, kamatoztatása, és ami a mi szakmánkban még fontosabb: ennek a tudásnak és hitnek továbbadása generációról generációra, hiszen szükség van a fiatalokra, nélkülük ugyanis nincs jövőnk – mondta el a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok ünnepélyes díjátadóján tartott beszédében Wagenhoffer Zsombor. A MÁSz ügyvezető igazgatója szerint a 25 éve megálmodott rendezvényből mára világszám lett.  
Bár sok olyan nehézségen mentünk keresztül az elmúlt években, mely komoly kihívások elé állította az ágazatot, a közös munkának és a gazdák erőfeszítéseinek eredményeképpen a magyar állattenyésztés nőni és fejlődni tudott – mondta el a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján Feldman Zsolt. Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár felhívta a figyelmet: mivel a közös agrárpolitika európai büdzséje csökken, rendkívül fontos, hogy éljünk minden versenyképességet növelő lehetőséggel.
Az afrikai sertéspestis hazai megjelenése kapcsán kialakult helyzet áttekintése volt a témája a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sertéságazati alosztályának ülésén. A tenyésztőket és árutermelő sertéstartók döntő hányadát képviselő résztvevők és az ülésre meghívott főállatorvos egyetértettek abban, hogy a fő feladat most, közös erőfeszítésekkel a lehető legszűkebb területre lokalizálni a betegséget és megakadályozni, hogy házisertésekre átterjedjen a kór. A résztevők a döntéshozók felé javaslatokat is megfogalmaztak.

Oldalak

Időjárás

Budapest

Today, június 21, 2018
11:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
28 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, június 21, 2018
10:00-12:00

Felhős

Felhős
29 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, június 21, 2018
10:00-12:00

Felhős

Felhős
28 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, június 21, 2018
11:00-12:00

Felhős

Felhős
30 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, június 21, 2018
10:00-12:00

Felhős

Felhős
28 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, június 21, 2018
10:00-12:00

Felhős

Felhős
26 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB