Keresés - találatok

Az egységes kérelem keretében benyújtott AKG kifizetési kérelme még június 9-ig módosítható. A pontosítás ezt követően is lehetséges. A módosítás a támogatási igény növelésére irányuló adatváltozás bejelentése, tehát, ha plusz támogatási igénnyel él a kérelmező (új jogcím, új tábla stb.). A pontosítás az EK-ban megadott adatokra vonatkozó adatváltozás, ami az adatok valóságnak megfelelő kiigazítására irányul (kivéve a módosítás). Tehát a bejelentés nem kötődik pénzügyi többletigényhez.
Hat százalékkal több baromfifélét, két százalékkal több szarvasmarhát és egy százalékkal több sertést vágtak az első negyedévében a 2019. január-márciusi időszakhoz képest a magyar vágóhidakon – derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.
A génmegőrzés fő feladata az ősi, hagyományos fajtáink fenntartása az utókornak, értékeinek megtartása mellett a nemesítése és nem utolsósorban ezeknek a mutatós és egyedi küllemű állatoknak a bemutatása a nagyközönség számára. Erre kiváló alkalom az Alföldi Állattenyésztési Napok, amelyen évről évről megcsodálhatjuk őshonos és tradicionális fajtáink kiváló példányait, és meggyőződhetünk arról, hogy ezt a génvagyonunkat miért is fontos megőrizni. 
Új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet az Agrárminisztérium (AM) 80 milliárd forint értékben a nyáron a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára, a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásainak mérséklése és a versenyképesség növelése érdekében - közölte Nagy István agrárminiszter csütörtökön a Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium? - Portfolió agrárium online konferencián.
Tejfogyasztást ösztönző kampány indult, amelynek keretében a tej és tejtermékek fogyasztásának fontosságával, illetve pozitív élettani hatásaival ismertetik meg a lakosságot. Céljuk a minőségi tej-és tejtermékek belföldi fogyasztás-ösztönzésének támogatása, illetve a tudatos vásárlásra és választásra nevelés. A június 18-ig tartó kampány további célja a tinédzserek, fiatalok és fiatal felnőttek edukálása, a fogyasztói tudatosság erősítése, és a tejtermékek megismertetése.
1969-ben született Budapesten. 1995-ben szerzett agrármérnöki diplomát Gödöllőn. 1991-ben köztársasági ösztöndíjasként a Minnesotai Egyetem kétéves képzésén vett részt. Már egyetemi évei alatt bekapcsolódik a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének munkájába, ahol fejlesztési mérnök, majd tenyésztési igazgató lett. Komoly informatikai és rendszerfejlesztéseket végzett, ezzel megújította az egyesület kiadványait és arculatát. 1999-től az egyesület ügyvezető igazgatója. 2004-től a Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének titkára.
A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor. A madárinfluenza-járványra való tekintettel bevezetett könnyítés a 148/2007. (XII. 8.) FVM rendeletben nevesített szolgáltatások elvégzése után igényelhető támogatásokra vonatkozik. 
A koronavírus járványhelyzet miatt márciustól a szállodák, az éttermek, a rendezvényipar és a közétkeztetés Európában is leállt, ezzel a húsipar egyik legnagyobb felvevőpiacát vesztette el. Ennek hatására az összes európai termelő azzal szembesült, hogy rengeteg állatot és húst nem tudnak eladni.
A 2014. január 1. óta alakult, elismert termelői csoportok 5 éven keresztül kaphatnak vissza nem térítendő támogatást, évente legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő összegben.  A szaktárca kiemelt célja az agrárvállalkozások piaci pozícióinak erősítése. Ennek egyik fontos eszköze a termelői együttműködések ösztönzése, a gazdálkodók ugyanis közösen hatékonyabban képviselik érdekeiket a felvásárlókkal szemben, illetve olyan egységes árualapot képesek előállítani, amelyre nagyobb a kereslet.
Nemzetközi egyezmények és az EU jogszabályai is kötelezik Magyarországot arra, hogy csökkentse a levegőbe kerülő ammónia mennyiségét. Ebben az akciótervben a mezőgazdaságot érintő intézkedéseket részletezzük, amelyekkel megfelelünk a 2020-ra, illetve 2030-rateljesítendő nemzetközi kötelezettségeknek.
Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mennyiségű egységes támogatási kérelmet adtak be – a veszélyhelyzet idején – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. A kamara közreműködésével 113 446 támogatásigénylés történt meg a május 15-i szankciómentes beadási határidőig. Ezzel százezernél több magyar gazda juthat a mostani nehéz helyzetben összesen több százmilliárd forintnyi támogatáshoz.
Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg azt a támogatási programot, amit a Gazdaságvédelmi Alapból finanszíroz és amit a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosít 25 milliárd forint összegben.
A megkérdezettek körében mindenki egyetért azzal, hogy az Alföldi Állattenyésztési Napok a szakmánknak legjelentősebb, legjobban fejlődő eseménye, amit kiemelt érdeklődés övez mind a kiállítók, mind a látogatók részéről. 
Staféta rovatunk soron következő részében Schweitzer Józsefnek Békési Imre válaszolt. Schweitzer József: Milyen kihívások elé állítja nálatok az állattenyésztési ágazatokat a koronavírus járvány?
Az elmúlt időben több hír is megjelent arról, hogy amerikai, ausztrál, nyugat-európai húsfeldolgozókban tömeges koronavírus megbetegedéseket észleltek. Ez már olyan méretet öltött, amely az USA-ban egyes térségek húsellátását is veszélybe sodorta, ezért az üzletekben a húsáruk vásárlását korlátozni kellett. A hazai húsiparnak eddig sikerült a védekezést és munkakörülményeket úgy alakítani, amivel a koronavírus terjedése kordában tartható.
Közel két hónap telt el, amióta a kijárási korlátozásokat bevezették hazánkban és fél év, amióta az első covid19 pozitív esetet azonosították Kínában. A koronavírus eddig közel 190 országban, mintegy 4,6 millió embert betegített meg, akik közül több mint 312 ezren hunytak el.
Nagy igazság, és jó ha mindig észben tartjuk, hogy a tenyésztéshez nem elég „kicsapni a legelőre a tehenket meg a bikát, majd ők elintézik”, ennél sokkal nagyobb tudatosságra van szükség. A tenyésztői munka kulcsa és egyik legizgalmasabb része az apa- és anyaállatok kiválasztása a párosításhoz abban a reményben, hogy a megszületett ivadék összeségében jobb lesz, mint a szülei.
Mindkét felhívás esetében enyhült a NAK által is jelzett túlzó szankció, miszerint, ha a vállalt „növényvédőszer-mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély fenntartása a bevitt terület kerületének legalább 25 %-án legalább 3 évig, legalább 3/6 méter szélességben” előírást 3 egymást követő évben a gazdálkodó nem tudta teljesíteni, úgy az érintett kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek egészét az AKG-támogatásból kizárták volna. Ehelyett 10 %-os támogatás-elvonásra kerül sor az érintett KET-ek területére vonatkoztatva.

Oldalak

http://www.allattenyesztesinapok.hu/

Időjárás

Budapest

Today, június 4, 2020
13:00-18:00

Részben felhős

Részben felhős
24 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, június 4, 2020
12:00-18:00

Eső

Eső
21 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, június 4, 2020
12:00-18:00

Felhős

Felhős
23 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, június 4, 2020
12:00-18:00

Felhős

Felhős
23 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, június 4, 2020
12:00-18:00

Részben felhős

Részben felhős
22 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, június 4, 2020
12:00-18:00

Részben felhős

Részben felhős
23 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB