Agrárium 2019

Keresés - találatok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.
A versenyképesség és az innováció jegyében, továbbá az élelmiszergazdaság hangsúlyos megjelenésével szervezik meg a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK). Az ország legnagyobb hagyományokkal rendelkező agrárszakkiállítását 2019. szeptember 26-29. között rendezik Budapesten a Hungexpo területén. Az eseményt Nagy István agrárminiszter február 14-én jelentette be, a kiállítás koncepcióját Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője ismertette.
Minden gazdának saját állata a legszebb, ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen szempontok alapján választják ki a továbbtenyésztésre vagy hízlalásra szánt egyedeket. A jó tenyészállatok kiválasztása a sikeres tenyésztés alapja, amiben a küllemtan alapos ismerete hatalmas segítség lehet. Ezt felismerve, francia szakemberek közreműködésével, küllemi bírálati képzést szervezett tagjainak a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete (LBTE).
Annak ellenére, hogy több mint 3 éve nem volt hazánkban pozitív kéknyelv eset, az Európai Unió leghamarabb egy év múlva, 2020 év elején ismerheti el Magyarország mentességét, mivel a hazai mentesítési program nem volt teljesen EU konform.
A legfrissebb felmérés szerint a brit vállalatoknak csaknem az egyharmada fontolgatja, vagy már meg is kezdte egyes tevékenységeinek külföldre telepítését a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát övező bizonytalanságok, különösen a megállapodás nélküli Brexit kockázata miatt. A Brexit feltételrendszeréről novemberben elért átfogó megállapodást a londoni alsóház a múlt hónapban példátlan, 230 fős többséggel elvetette, és egyelőre nincs kidolgozott alternatív egyezmény.
A kiskérődző ágazat szereplőinek ki kell végre alakítaniuk egy működő szakmaközi szervezetet – jelentette ki Zászlós Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiskérődző munkacsoportjának február elején tartott ülésén. Más ágazatokban vannak jó példák, hogyan lehet egy jól működő szakmaközi szervezetet létrehozni. Nehézségek vannak mindenhol, de ezek leküzdése annál könnyebb minél jobban szervezett egy ágazat – tette hozzá a NAK alelnöke.
Február 1. és március 20. között  lehet benyújtani a 2019. évi anyajuhtartás termeléshez kötött átmeneti nemzeti és uniós közvetlen támogatási kérelmeket.
Újabb, kifejezetten mézelő méheknek szánt állatgyógyászati készítmény vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Destruktor 3,2% koncentrátumban – hasonlóan az United Pharma több más készítményéhez – fipronil szennyezést mutatott ki a hatóság laboratóriuma. A kivonás a termék minden gyártási tételére vonatkozik.
Lapunk tavaly áprilisi számában állatorvosokat kérdeztünk arról, hogy a haszonállat praxisnak milyen esélyei, lehetőségei vannak a hobbiállat-gyógyítás árnyékában. Az állattenyésztők által gyakran lódoktornak becézett kollégák egybehangzóan megállapították: nem sok, hiszen fűtött, steril rendelőkben, kötött munkaidőben sokkal kényelmesebb dolgozni, mint hajnalban vagy éjjel a hideg, nyirkos vagy meleg és poros istállókban, nem beszélve a munka anyagi oldaláról.
Fipronil szennyezés miatt megtiltotta az Oxxovar 5%-os oldat összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oxálsav tartalmú gyógyhatású készítmény a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésre szolgál. Fontos, hogy a varroózis gyógykezelése, illetve kiegészítő kezelése más, hasonló javallatú állatgyógyászati készítményekkel és gyógyhatású termékekkel továbbra is megoldható.
Az előző évekhez hasonlóan idén is lehetőségük van a juhtenyésztőknek – szankciómentesen – 2019. február 1. és március 20. között az anyajuhtartás-támogatás igénylésére, amelyet elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül a Magyar Államkincstár e-kérelem kitöltő felületén adhatnak be. Késedelmes (2019. március 20-a utáni) benyújtás esetén az anyajuhtartás támogatásának összege munkanaponként 1 %-kal csökken. 25 naptári napon túli késedelmes benyújtás esetén a kérelem visszautasításra kerül.
Az agrárszektor egy különleges ágazat, amelynek fő célja az emberiség élelemmel való ellátása, ami a politikai stabilitás és a biztonság egyik záloga - hangsúlyozta a német agrárminiszter a Zöld Hét (Grüne Woche) megnyitóján. Julia Klöckner szerint a hatékony és fenntartható élelmiszertermelés elterjesztése a tömeges migráció megállításának egyik fontos eleme lehet.
Jelentősen módosított a a földforgalmi szabályozásról szóló törvényt az Országgyűlés december közepén. A módosítások január 11 én léptek hatályba. A földhasználatra vonatkozó jogosultságokat leginkább érintő változás a felesbérleti és részesművelési szerződések kivezetése – idén január 11-től ilyen szerződés már nem köthető.
Változott az anyatehéntartás-támogatásokhoz kapcsolódó szaporítási események bejelentési határideje! Az adatszolgáltatási kötelezettséget papíralapon vagy elektronikus úton tudják teljesíteni a határidő lejárta előtt (2019. január 30.) az érintettek.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó hullában mutatta ki vasárnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.
Új arculattal kezdjük az évet a Magyar ÁllattenyésztőkLapjánál. Reméljük, minden Kedves Olvasónknak elnyeri tetszését a megújult forma, és még nagyobb kedvvel, érdeklődéssel olvassák majd írásainkat!
Mintegy 100 magyar tejipari vállalkozás versenyképességét erősíti bel- és külföldön a január elsejétől életbe lépett  áfacsökkentés, amellyel a hosszabban eltartható (ESL) és az ultrapasztőrözött (UHT) tejek forgalmi adója 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára, Budapesten sajtótájékoztatón.
A román elnökség visszatette a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló tervezetbe. Elégedetlenségüket fejezték ki a decemberi Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén a V4-országok agrárminiszterei, - köztük Nagy István tárcavezető is – mivel az osztrákok kivették a csomagból az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozást. A V4 országok összetartásának köszönthetően a román elnökség visszatette a kettős mércéről szóló javaslatot.

Oldalak

Időjárás

Budapest

Today, február 24, 2019
00:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
-5 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, február 24, 2019
00:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
-5 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, február 24, 2019
00:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
-4 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, február 24, 2019
00:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
-4 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, február 24, 2019
00:00-06:00

Szép idő

Szép idő
-4 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, február 24, 2019
00:00-06:00

Szép idő

Szép idő
-4 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB