Keresés - találatok

A nyúlhús az egyik legegészségesebb táplálék, magas a fehérjetartalma, alacsony a koleszterin és a zsírszintje. A nyúlhús nemcsak egészséges, hanem a viszonylag olcsón és egyszerűen előállítható állati fehérje forrása lehet azoknak a családoknak, akik hajandóak maguk is állatot tartani.  Az elmúlt három évben megduplázódott a hazai nyúlhúsfogyasztás – közölte az agrárminiszter a Csak nyúl elnevezésű 17. debreceni nyúlfesztivál megnyitóján.
A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség nyílt tenyészbikák tenyésztésbe állításához de minimis támogatás igénylésére. A kérelmeket szeptember 1. és 20. között lehetett kizárólag elektronikusan beadni a Kincstárnak. A támogatásnak köszönhetően tovább emelkedett a tenyésztőszervezetek által minősített és termelésbe állított fiatal tenyészbikák száma.
Magyarország függetlenségéért a forradalom mártírjai tették meg az első lépéseket, a magyar nép együttes erővel lépett fel 1956 októberében a diktatúra ellen, a demokrácia helyreállítása és a nemzeti függetlenség érdekében – jelentette ki Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából megtartott ünnepségen, csütörtökön, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
Egy újabb, az afrikai sertéspestis (ASP) vírusával fertőzött vaddisznót találtak Németországban, ezúttal is az ország keleti részén fekvő Brandenburg tartományban, a lengyel határtól nem messze. Lengyelországból, a szigorú német óvintézkedések ellenére terjedt át a vírus az országba.
Hollandia az európai uniós nitrát­direktíva alól a legelős farmok kapcsán kért derogációt, vagyis ideiglenes mentességet, amelyet egy idei döntéssel 2021. december 31-ig engedélyezett számukra az Európai Bizottság. Az észak-európai országban évente csaknem 19.000 gazdaság él a derogáció adta lehetőségekkel. 
Megszületett a  megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter. 
Lezárult a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2019/2020. végrehajtási időszakában benyújtott kifizetési kérelmek bírálata. A Magyar Államkincstár az előírt határidőre, 2020. október 15-éig, mintegy 11.500 méhész-gazdálkodó részére közel 1,5 milliárd Ft, míg az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és tagszervezetei részére mintegy 340 millió Ft támogatást fizetett ki.
Bizonyos vegán és állatvédő körökben nagy port kavartak az olyan írások, amelyek a szélsőséges vegán nézeteket terjesztőkkel szemben és az állattenyésztők mellett érveltek. Cikkünkben a szakmánk védelmében felhozható fontosabb érveket szedtük csokorba. Először is szögezzük le: a szélsőséges nézetek bármely formája veszélyes. Ha valaki egy eszme elkötelezettje, azzal még nincs baj. A probléma akkor kezdődik, ha az eszme rabjává válunk vagy az arról folyó vita hitvitává fajul.
Megjelent Az agrárminiszter 50/2020. (X. 16.) AM rendelete a 2020. évi átmeneti nemzeti támogatás jogcímeihez kapcsolódó támogatások összegeinek megállapításáról.
Az agrárminiszter 50/2020. (X. 16.) AM rendelete a 2020. évi átmeneti nemzeti támogatás jogcímeihez kapcsolódó támogatások összegeinek megállapításáról Hízottbika-tartás átmeneti nemzeti támogatása összesen legfeljebb 2 133 214 600 forint, történelmi bázis jogosultságonként legfeljebb 22 000 forint támogatás vehető igénybe.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több mint 12 milliárd forintos támogatási programot indított az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők foglalkoztatására.
A fajtának 2008 óta van államilag elismert hazai tenyésztő szervezete. A veszélyeztetetté minősítést egyrészt a magyar lótenyésztésben betöltött (genetikai vizsgálatokkal bizonyított) ezredéves szerepe, másrészt a világon is nagyon alacsony (kb. 1.900 tenyészkanca) egyedszáma indokolta. Az Egyesület kérelmét a jogszabályi háttér is egyértelműen alátámasztja, így az Agrárminisztérium az akhal-tekét 2020. október 12-én veszélyeztetett kategóriába sorolta. 
1. Egységes területalapú támogatás keretösszege 265 757 855 440 forint. támogatható terület nagysága legfeljebb 4 979 485 hektár. 2020. október 16. napjától kifizethető előleg mértéke hektáronként legfeljebb 36 383 forint. 2. Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás
Az Agrárminisztérium rendelete szerint idén az egységes területalapú támogatást igénylő gazdálkodók október 16. napjától számíthatnak arra, hogy az Államkincstár utalja nekik a támogatási előleget. Hektáronként legfeljebb 36 383 forint lesz. A termeléshez kötött támogatást jogcímenként hektár- és állategyedalapon lesz kifizetve. 2020. október 16. napjától kifizethető előleg mértéke legfeljebb:
Tevékenysége a magyar állattenyésztés, ezen belül a sertéstenyésztés területén, hosszú távon meghatározó volt és a mai napig érezteti hatását, ezért a Magyar Állattenyésztők Szövetsége 2020. szeptember 15-én Magyar Állattenyésztésért Díj-ban részesítette. Mennyire volt tudatos a sertéstenyésztés témakörének megválasztása? Miért választott a ezt a területet?
Gyakran okolják a húsfogyasztást a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, vastagbéldaganatok és egyéb agresszív vagy krónikus betegségek kialakulásában való szerepéért. Még a WHO is alacsony mennyiségű vöröshús-bevitelt ajánl a kedvező koleszterinszint fenntartása érdekében.  
Módosult az elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához segítséget nyújtó felhasználói kézikönyv az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” című (VP2-4.1.1.-20 kódszámú) felhívás vonatkozásában
Jelentette be az agrárminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Nagy István hangsúlyozta: a közös agrárpolitika keretében négy nagy támogatási jogcímcsoporton - a közvetlen támogatások, a Vidékfejlesztési Program pályázatai, a nemzeti támogatások és a piaci támogatások csoportján - keresztül a magyar agrárium évente átlagosan 700 milliárd forint támogatásban részesül, a tavalyi kifizetések elérték a 793 milliárd forintot.     Az idén a gazdálkodók 169 ezer egységes kérelmet nyújtottak be, ötmillió hektár mezőgazdasági területre.
A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból az Agrárminisztérium a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások részére 13 jogcímen átmeneti támogatás igénybevételét tette lehetővé.

Oldalak

Időjárás

Budapest

Today, október 26, 2020
00:00-06:00

Fog

Fog
11 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, október 26, 2020
02:00-06:00

Felhős

Felhős
10 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, október 26, 2020
02:00-06:00

Fog

Fog
10 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, október 26, 2020
00:00-06:00

Fog

Fog
10 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, október 26, 2020
00:00-06:00

Fog

Fog
9 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, október 26, 2020
00:00-06:00

Fog

Fog
9 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB