Keresés - találatok

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás ” című (VP3-14.1.1-16. kódszámú) felhívás dokumentációja
Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021 évben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.
A második évezred második évtizede a korlátozó járványvédelmi intézkedések miatt csendesebben köszöntött ránk, ám a gazdák hangulatát számos nyugtalanító tényező teszi borúlátóvá az új év kezdetén. Egy rendkívüli évet hagytunk magunk mögött, amit a Magyar Állattenyésztők Lapja legutóbbi (200/12) számában a már alaposan kiértékeltünk.
A 2020. évi Eegységes kérelem felületén benyújtott termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás (európai uniós), valamint az átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatás esetében a támogatási évet követő év január 30. napjáig be kell jelenteni minden érintett szaporítási eseményt.
Az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja. Az úgynevezett „szupertej” titka, hogy sajátos fehérjeszerkezete miatt kevésbé okoz emésztési panaszokat. A Debreceni Egyetem kutatói azon szarvasmarha fajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen tejet állítanak elő.
Fertőtlenítési útmutatót állított össze az országos főállatorvos megbízásából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiadvány célja, hogy megkönnyítse az állattartó telepek tulajdonosai számára az állatok egészségének megőrzését a fertőtlenítéshez szükséges lépések számbavételével. A gazdasági haszonállattartó telepek megfelelő fertőtlenítése ugyanis a biztonságos élelmiszer előállítás egyik legfontosabb alapfeltétele, egyúttal a komoly gazdasági kárral járó állatbetegségek megelőzésének kulcsa.
Rövid, de annál jelentősebb kormányhatározat jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben a vidéki Magyarország megújításáról, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének, valamint a gazdák támogatási szintjének a 2021–2027-es időszakban történő megőrzéséről címmel.
A két programozási időszak közötti átmeneti év lehetőséget biztosít arra, hogy a jelenlegi jogszabályi háttérrel a következő hét éves költségvetési ciklus terhére fejlesztési támogatásokat vegyenek igénybe a gazdálkodók. Az év első felében hat új felhívás is várható, jól látszik tehát, hogy a 2020 őszén elinduló pályázati dömping, még az idei év első felében is folytatódik, ami további 96 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdálkodó szervezetek számára.
A kormány a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül történelmi léptékű forrást, 4.265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.
A VP Őshonos in situ pályázat kötelezettségvállalási időszakának meghosszabbításra vonatkozó kérelmek visszavonhatóságának határideje 2021. január 15-e!
A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a VP4-12.2.1-16 kódszámú, „Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” című felhívás dokumentációja.
A Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. közös szabadalma egy speciális zöldségekből készített felvágott. Csurka Tamás termékfejlesztő, a SZIE Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója és a doktoranduszok képviselője érdeklődésünke elmondta, hogy a termék metszéslapja és textúrája olyan, mint egy igazi szalámi, íze és illata pedig a receptúrában szereplő zöldségekéhez hasonlít.
Árvai Ágoston 1958-ban született Nagykátán. Tősgyökeres lokálpatrióta. Az állattenyésztő szakma szeretetét édesapjától örökölte. Jelenleg családjával Nagykáta külterületén, Apró-pusztán él és gazdálkodik. Rendszeres résztvevője a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület szakmai rendezvényeinek, a külföldi és a hazai rönkhúzó versenyeknek. Ezzel nagymértékben hozzájárul a magyar hidegvérű, mint védett történelmi lófajta népszerűsítéséhez. 
2021. január 1-jétől, a családi gazdaságokat érintő törvénymódosítás alapján a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Agrárkamara) vezeti az őstermelők nyilvántartását. Az őstermelői jogviszonyt igazoló hatósági bizonyítványok kiállítását a továbbiakban már nem Nébihnél, hanem közvetlenül az Agrárkamaránál kell kérelmezni.
Kiegészültek az (EU) 2016/429 rendeletében meghatározott, a szárazföldi állatoktól származó állati eredetű termékek szállítmányainak unión belüli szállítására vonatkozó szabályok.
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács üdvözli, hogy az Agrárminiszter az immár 6 éve működtetett Közösségi Marketing Alapjának fenntartási kötelezettségét újabb három évre, 2023. december 31-ig kiterjesztette a nem Tej Terméktanács tag tejpiaci szereplőkre is-olvasható a közleményükben.
Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.
Folytatódik az agrárfelsőoktatás intézményrendszerének eddigi legnagyobb átalakítása. A cél országosan és nemzetközi szinten is kiemelkedő agrárképző intézetcsoport létrehozása, amelynek neve február 1-től Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány lesz. A kuratórium tagjai január 5-én sajtótájékoztató keretei között mutatkoztak be.
1973-ban született Sátoraljaújhelyen. Középiskoláit is ebben a városban és Csongrádon végezte. Háztáji állattartással gyermekkora óta, nagyállattartással 2000-től foglalkozik. Családi gazdaságukat a régi magyar haszonállatfajtákra (lovak, juhok, szarvasmarhák, baromfi) építette, és feleségével, Eszterrel Mikóházán működtetik. Öt gyermekük született, Luca, Virág, Bíbor, Boglár, Ketel és egy unokájuk, Farkas. 2008-ig Tokaj-Hegyalján egy szőlőbirtok ügyvezetőjeként dolgozott. 2001-től lovagoltatással is foglalkozik.

Oldalak

Időjárás

Budapest

Today, január 19, 2021
10:00-12:00

Felhős

Felhős
2 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, január 19, 2021
10:00-12:00

Felhős

Felhős
-3 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, január 19, 2021
09:00-12:00

Felhős

Felhős
0 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, január 19, 2021
09:00-12:00

Felhős

Felhős
-1 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, január 19, 2021
10:00-12:00

Felhős

Felhős
1 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, január 19, 2021
10:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
0 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB