Keresés - találatok

Hároméves kutatás-fejlesztési program kezdődik azért, hogy teljes egészében kiváltható legyen az importból származó génmódosított szója a hazai takarmányokból - jelentette be a földművelésügyi miniszter hétfőn. Fazekas Sándor elmondta, a program végső célja a GMO-mentes élelmiszerlánc kialakítása, ennek része a hároméves kutatás-fejlesztési terv, amelyre nyolcmilliárd forint fordítható majd. Kifejtette, hogy Magyarországon a lehető legnagyobb mennyiségben kell előállítani génmódosított összetevőktől mentes élelmiszer alapanyagokat.
Jövő év elején kezdődhet a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. ipartelepének és szarvasmarhatelepének fejlesztése, amelyekre összesen 8,2 milliárd forintot szánnak – jelentette be Farkas Sándor a ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának (OMB) és a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke az OMB mezőhegyesi kihelyezett ülésén elmondta: szeretnék, ha a szárítóüzem és a raktárak egy része már jövő nyárra elkészülne, a teljes tárolókapacitás kivitelezését 2018 végére remélik.
Október 16-ától kezdi a Magyar Államkincstár (MÁK) utalni az idei agrártámogatási előlegeket. Figyelem: az összegek a túligénylések miatt csökkenhetnek. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a területalapú támogatási keret közel 228 milliárd forint. A támogatható terület csaknem ötmillió hektár, a fizethető előleg pedig 32 110 Ft/ha. A zöldítésre hektáronként 17 600 Ft előleget fizet a MÁK.   A termeléshez kötött támogatások mértéke jogosultságonként az alábbiak szerint alakul:
A jelentős mértékű túligénylésre tekintettel az eredetileg elkülönített mintegy 20 milliárd forintos keret megemeléséről döntött és 29,6 milliárd forint értékben, 552 szarvasmarhatartó kérelmét részesített pozitív elbírálásban a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program szarvasmarhatartó telepek korszerűsítését szolgáló felhívására beadott pályázatok közül.
A nyár eleji állatszámlálás adatai szerint országosan a legnagyobb mértékben, 7,8 százalékkal a sertésállomány fogyott- derül ki a KSH első féléves tájékoztató kiadványából. Minden második megyében csökkent a juhok száma is. A szarvasmarha-állomány, viszont emelkedett. A KSH „Fókuszban a megyék” című kiadványa negyedévről negyedévre tájékoztatást ad a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról, így többek között a mezőgazdaságot is érinti.
MERRE TART A MAGYAR HÚSMARHATENYÉSZTÉS címmelORSZÁGOS HÚSMARHATENYÉSZTÉSI TANÁCSKOZÁSTszervez a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetsége és a MAGYAR ÁLLATTENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGE Időpont: 2017. október 26. (csütörtök) 10:00 – 13:00 óra Helyszín: Keszthely, Festetics út 7. Georgikon Kar „D” épület  Levezető elnök: DR. WAGENHOFFER ZSOMBOR ügyvezető igazgató, MÁSz
BUSTYAHÁZAI László köszöntőjében hangsúlyozta: az UBM, a szakmai műveltség bővítését, a legkorszerűbb módszerek folyamatos közreadását, a kölcsönösen előnyös partnerkapcsolatok építését, hagyományosan fontos feladatának tartja. A meghívásunkra kereken 220-an jöttek el: cégtulajdonosok, szakmai vezetők, döntéshozók, köztük szép számmal a külföldi partnereink.
2017. szeptember 30. és október 14. között zajlik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása. Az érintett térségekben az illetékes járási főállatorvos – a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig – ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.
A foglalkoztatotti létszám fenntartásának módosításáról döntött a Miniszterelnökség. A változtatások a Vidékfejlesztési Program 17 beruházási pályázatát érintik. A módosítás az állattartó gazdaságok számára jelent nagy segítséget. Annak érdekében, hogy a Vidékfejlesztési Program által támogatott beruházási fejlesztéseket a gazdálkodók könnyebben és gyorsabban meg tudják valósítani, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatára módosította a Miniszterelnökség a pályázati felhívások létszámfenntartásra vonatkozó elvárásait.
Az Európai Bizottság kedden útmutatót adott ki az uniós élelmiszer-, és fogyasztóvédelmi jog kettős minőségű élelmiszerekre történő alkalmazásáról, miután év elején a V4 országai jelezték, kettős mércével kezelik őket a multinacionális cégek. Az azonos márkájú termékeikek rosszabb, illetve gyengébb minőségben értékesítik ezekben az országokban, mint a nyugat-európai szomszédok piacán.
Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSz) elnöke az OMÉK-on azt mondta, nagyon súlyos gondokat okozhat, ha Ukrajnából hazánkba is bekerül az afrikai sertéspestis. Zárlat esetén becslések szerint a hazai sertésállomány akár 30-35 százaléka - mintegy 1,2 millió hízó - eladhatatlanná válna, és ez tetemes veszteségeket, durva piaci zavarokat okozna.
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz) az OMÉK tenyészállat-kiállításának üzemelési és a közönségprogramok szervezési munkái mellett interaktív játszóteret is üzemeltetett, amelyen sokféle érdekes játékkal várták az óvódás és iskolás korú gyerekeket. Azok, akik minden játékot kipróbáltak és szorgalmasan gyűjtötték a pecséteket a Pontgyűjtő Lapra, nyereményjátékon vettek részt. Nagyon sokan szereztek pecséteket, adták le a pontgyűjtő lapjukat, volt miből sorsolni. Pénteken, szombaton és vasárnap zajlottak a sorsolások a MÁSz standjánál. A nyertesek lapjait Dr.
Az idei OMÉK 988 kiállítójával rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit – mondta Nagy István, földművelésügyi miniszterhelyettes a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) záró ünnepségén. Sikerrel szólítottuk meg a jövő nemzedékét, hiszen a fiatalok, iskolások és főiskolai, egyetemi hallgatók nagyszámú jelenléte új és örömteli színt hozott az OMÉK történetébe – hangsúlyozta Daróczi László, a vásárt szervező Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője záróbeszédében.
Ünnepélyes díjkiosztó keretében átadták a 78. OMÉK állattenyésztési díjait. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz) által megszervezett nagyszabású ünnepségen részt vett és beszédet mondott Fazekas Sándor. Az elismeréseket a földművelésügyi miniszter és Farkas Sándor a MÁSz elnöke adták át. A legszebb tenyészállatot/tenyészállatokat kiállítók I., II. és III., továbbá ágazatonként/hasznosítási irányonként tenyésztési nagydíjban részesültek.
Ünnepnek nevezte az OMÉK állattenyésztési díjainak átadását Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki szerint az ágazat növekedési és minőségi-fejlődési pályára állt. Farkas Sándor a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a tenyészállat-előállítók jeles képviselői napjaink magyar állattenyésztésének zászlóshajói és jövőjének letéteményesei. Ők azok, akiknek a kezében vannak azok a genetikai alapok, amelyekkel a sikeres tenyészállat-előállítás felépíthető.
A korszerűen működő, egészséges élelmiszert előállító mezőgazdaság tartósan hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez, és egyben a kárpát-medencei magyarság megmaradásának biztosítéka is – mondta el a 78. OMÉK megnyitó ünnepségén Kövér László. A házelnök szerint ezért nemzetstratégiai, és szuverenitásunkat, nemzetbiztonságunkat érintő kérdés is, hogy az agrárium szereplői helyt tudnak-e állni a 21. század kihívásaiban.
Ha kell, újabb intézkedések következnek az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenésének megelőzésére. Magyarország több intézkedést hozott az afrikai sertéspestis behurcolásának megelőzésére, megjelenésének minél korábbi észlelésére, illetve a sertésállományok védelmére, a járványhelyzet alakulásának függvényében azonban továbbiakat is elrendelhetnek az ukrán határ mentén.
Eurostat legfrissebb statisztikája szerint Dániában a legmagasabb a hús ára. Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai kimutatták, hogy az unión belül Dániában az EU 28 tagállamának átlagáránál csaknem 40 százalékkal volt magasabb a hús ára 2016-ban, de ha fizetésekhez mérjük már nem is olyan drága. Dánia (139,2) pontos a fogyasztói árszínvonalat jelző mutatója, utána következik Ausztria (137,2), Luxemburg (136,3), Svédország (134,5) és Franciaország (131,1) indexe követi.

Oldalak

Időjárás

Budapest

Today, október 24, 2017
06:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
9 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, október 24, 2017
06:00-12:00

Felhős

Felhős
8 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, október 24, 2017
06:00-12:00

Felhős

Felhős
9 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, október 24, 2017
06:00-12:00

Felhős

Felhős
9 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, október 24, 2017
06:00-12:00

Felhős

Felhős
9 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, október 24, 2017
06:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
9 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB