Keresés - találatok

Jövő héten újra OMÉK. A Magyar Állattenyésztők Lapja szeptemberi számának megjelentetését az ország legnagyobb hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításához igazítottuk. Az állattenyésztőknek meghatározó szerepe volt ezeknek a rendezvényeknek életre keltésében és megszervezésében. Az OMÉK a 19. század derekán az „állatmutatásokból” fejlődött ki és vált országos, majd nemzetközi hírű kiállítássá és vásárrá.
Az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy annak veszélyét, hogy az ASP vírus megjelenjen a házi sertés állományokban, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.
A 13. Kaposvári Állattenyésztési Napok szervezőinek - élükön a Kaposvári Egyetemmel - legfontosabb küldetése és célja, hogy a régió állattenyésztőinek színvonalas bemutatkozási lehetőséget teremtsenek, továbbá a gazdákat megismertessék a legújabb kutatási eredményekkel. A szervezők nem titkolt célja, hogy a rendezvény a Dunántúl elsőszámú állattenyésztési seregszemléje legyen, amelyen a tenyésztők évről-évre nagy számban vesznek részt kiállítóként és a szakma iránt érdeklődök pedig látógatókén.
„HAZÁNK ÉS A RÉGIÓ HÚSMARHA ÁGAZATÁNAK TENYÉSZTÉSI ÉS PIACI ELEMZÉSE” címmel. Országos Húsmarhatenyésztési Tanácskozást szervez a Pannon Egyetem, Georgikon Kar, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. HELYSZÍN: Pannon Egyetem, Georgikon Kar, D Épület 8360 Keszthely, Festetics György út 7. IDŐPONT: 2019. október 17. 10:00 óra Levezető elnök: WAGENHOFFER ZSOMBOR, ügyvezető igazgató MÁSZ, országos elnök NAK Állattenyésztési Osztály
A Tej Szakmaközi Szervezet És Terméktanács szerint a mára fenntarthatatlan nyerstej-árakat a növekvő költségekhez kell igazítani. Ha nem így történik, akkor több tejtermelő fennmaradása válik kétségessé.
A magyar agrárgazdaság az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül, termelékenysége és jövedelmezősége is nagymértékben emelkedett. Ennek köszönhetően évről évre jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdaság eredményeihez - mondta el az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.
Az EU-s alapokból származó támogatások felhasználásáról szóló rendelet pályázókat érintő legfontosabb változásai. A támogatási rendelet változásával új forráselosztási mechanizmusok kerülnek bevezetésre. A 2021-2027-es időszakra vonatkozóan lehetőség lesz feltételesen visszatérítendő támogatások kiírására. A jogszabályi háttér kidolgozása a jövőben várható.
Minden akadály elhárult a régóta várt húshasznú tenyészbika beállítás támogatások beadása elől. Sikerült megállapodni az Agrárminisztériummal és a Kincstárral abban, hogy minden vásárolt és saját beállítású tenyészbikára igényelhető támogatás, amelyre az adott fajta tenyésztőszervezete igazolást ad ki, amit a támogatási kérelem űrlapjára (N0827) kell rávezetni.
ugusztus 30-án megjelent a húshasznú tenyészbika beállítás támogatási rendelete (41/2019. (VIII.30.) AM), amelyben a támogatás célja, összege, forrás kerete, igénybevétel és a kérelembeadás feltételei olvashatók. A támogatási kérelem formanyomtatványát a Kincstár közzétette. FIGYELEM! A "tenyésztésbe állítás" fogalma módosításra szorul, amit az Agrárminisztériumnál már kezdeményeztünk és hamarosan ez is megtörténik.
Augusztus 30-án megjelent a húshasznú tenyészbika beállítás támogatási rendelete (41/2019. (VIII.30.) AM), amelyben a támogatás célja, összege, forrás kerete, igénybevétel és a kérelembeadás feltételei olvashatók. A támogatási kérelem formanyomtatványát a Kincstár közzétette. FIGYELEM! A "tenyésztésbe állítás" fogalma módosításra szorul, amit az Agrárminisztériumnál már kezdeményeztünk és hamarosan ez is megtörténik.
Az afrikai sertéspestis (ASP) járványügyi helyzetében bekövetkezett változások miatt többek között a fertőzött területek növeléséről döntött augusztus 28-ai ülésén a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport (Szakértői Csoport). A döntés miatti intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat  érintik.
Nagy István agrárminiszter a tápiószelei génbank 60 éves fennállásának jubileumi ünnepségén kijelentette: Nemzetközi szinten is különleges génforrás gyűjteményünk fenntartása és megőrzése nemcsak kötelezettség, hanem nemzetünk érdeke is.
Azt mondják, hogy a szőrme és a bőripar hatalmas üzlet – valóban – hiszen csak a szőrmeipar éves forgalma 14 milliárd dollár, a bőriparé pedig ennek a százszorosa. Nem értik, miért fejlődik a szőr­meipar rohamosan (2010 és 2013 között 149%). Talán mert az emberek többsége rájött arra, hogy félrevezetik őket? 
Szombaton rendezték meg Szilvásváradon a HAZSLINSZKY-KRULL GÉZA Emlékversenyt, ami magába foglalta egyebek mellett a Lipicai Ló díjlovas kupát. A versenyen magyar, szlovák és horvát díjlovasok összesen 68 lóval adtak számot tudásukról. A legjobban szereplő szilvásváradi tenyésztésű lipicai lónak (MAESTOSO XXXIII-31) és lovasának (Mikó Tamásnak) a MÁSZ különdíjat adományozott
Dr. Orosz Szilvia, Kontró Józseftől (Sersia Farm Kft.) kérdezte:Miért az olaszperjét választották 2007-ben a hazai tömegtakarmánybázis bővítésére (úttörőként!), mint őszi vetésű tömegtakarmányt és beváltotta-e a növény a hozzá fűzött reményeket?
A baromfi- és sertéságazati piaci szereplők foglalkoztatási célú támogatásának fajlagos összege foglalkoztatottként 500 ezer forintra emelkedett, továbbá meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét.
Az idei évben 2019. szeptember 13-a és 15-e között – immáron tizenharmadik alkalommal – újra megnyitja kapuit a Kaposvári Állattenyésztési Napok, a Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállítása.Megújult környezettel, új kiállítási helyszínekkel, a korábbi évek hagyományaihoz híven bőséges szakmai és közönségprogrammal várja az idei évben is kiállítópartnereit és látogatóit kiállításunk. http://kan.ke.hu/
Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hivatalosan is megjelent Szerbiában, Mladenovac környékén. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter tegnap elmondta, hogy megérkeztek a madridi laboreredmények, amelyek kimutatták  az ASP-t. Nedimović  szavai szerint a gócpontok körüli, három kilométer átmérőjű övezetbe egyelőre csak Mladenovac környéke tartozik. Időrendben a megjelenés folyamata:
Az Agrárminisztérium még az idei évben új támogatási programot indít el a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében. Legalább három éve folyamatosan kértük a szaktárcát, hogy indítsa el ezt a támogatási lehetőséget és most végre sikerült elegendő forrást találni ahhoz, hogy meghirdethessék. A támogatási konstrukció 2019. évi működésére összesen 700 millió forintot különített el az agrártárca. 

Oldalak

Időjárás

Budapest

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Felhőtlen

Felhőtlen
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Felhőtlen

Felhőtlen
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Szép idő

Szép idő
15 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Felhőtlen

Felhőtlen
15 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Felhőtlen

Felhőtlen
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB