Keresés - találatok

A fejőrobotok alkalmazása nem csak a fejési technológiában előrelépés, hiszen a gépesítés pillanatától az állatok egyedi termelése is nyomon követhetővé válik.
Állattenyésztő körökben régóta visszatérő téma, hogy ideje lenne „kigyomlálni” a védett gyepeken történő legeltetés és gyepgazdálkodás szakmaiatlan jogszabályi előírásait. Az alábbiakban a szakterület kiváló ismerőjének gondolatait és javaslatait adjuk közre. Ezzel szeretnénk útjára indítani egy közös gondolkodást a legeltetéses gyepgazdálkodás jövőjéről és arról, hogyan lehet a természetvédelmi és a gazdálkodási célrendszert közös nevezőre hozni az új KAP támogatási rendszerben.
Egyre több valótlan vád éri a tejtermelőket és -feldolgozókat az állatvédők és a klímaaktivisták részéről, akik gyakran felelőtlenül, mindennemű kutatómunka elvégzése nélkül tesznek nyilatkozatokat, jelentetnek meg álhíreket vagy közölnek blogbejegyzéseket, amelyekkel sokat ártanak a szakmának. Az eredmény, hogy sok fogyasztó bizalma megrendül az állattenyésztésben, és más termékekhez fordulnak.
Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdasági problémákkal is szembe kell néznie annak az országnak, ahol észlelték a betegséget. Humán-egészségügyi kihatással azért nem kell számolni, mert a megbetegedés az emberre nem jelent veszélyt. Arról, hogy mi a helyzet az ASP-vel, két neves szakembert, Bognár Lajos országos foállatorvost és Éder Tamást, a Hússzövetség elnökét kérdezték.  
Görbicz Gábor és neje, Bea Várpalota- Inotán élnek, ahol többek között állattartással, állattenyésztéssel foglalkoznak, de megtalálhatóak országos, valamint regionális rendezvényeken is, ahova a háztáji állattartást népszerűsítő Baglyas-hegyi Tenyészet Kreatív Játszóházával érkeznek! Mióta foglalkoztok állatokkal?
A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer alapfokozatára 2020. február 4-től lehet pályázni fogyasztói tej és tejföl termékekkel.
2020-ban a XXVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárt május 7-8-9-én, azaz csütörtök–péntek–szombati napokon tartjuk Hódmezővásárhelyen, a szokott helyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában, 6800. Hódmezővásárhely, Aranyág kert 71. szám alatt (472-es út 195-ös km-jelzésnél).
A klímaváltozásért okolt jelenlegi állattenyésztési rendszerek fenntarthatóvá alakítását támogatnák az adóból beérkező összeggel, valamint elősegítenék a húsfogyasztás csökkentését és támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést.
A Magyar Közlönybe február hetedikén került fel hivatalosan a 45/2019. (IX. 25.) AM rendelet módosításával a Védett őshonos mezőgazdasági állatfajták közé a fekete mangalica. Az Agrárminisztérium 2019. júliusában ismerte el önálló fajtának, melyről már korábban beszámoltunk: http://www.allattenyesztok.hu/aktualis/hirek/vagyalombol-valosag-elismert-fajta-lett-a-fekete-mangalica  
A gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján kell az előző évi, azaz a 2019-es naptári évre vonatkozóan adatot szolgáltatni 2020. január 1.-2020. március 31. között. Az adatszolgáltatás benyújtásával kapcsolatosan a falugazdászok és a szaktanácsadók is segítséget nyújtanak, emlékezti a gazdálkodókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Ismét igényelhető támogatás a méhészeti gépjárművekre, továbbá a méhegészségügyi csekély összegű támogatás is felvehető. Azon méhészek számára, akik 2019. november 15. napján a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) nyilvántartott méhállománnyal rendelkeztek, vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás nyújtható.
Azon méhészek számára, akik 2019. november 15. napján a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) nyilvántartott méhállománnyal rendelkeztek, vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás nyújtható. A támogatás részleteit a módosított, méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet tartalmazza.
A méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásról szóló 4/2014. (I. 27.) VM rendelet alapján az idei évben is igényelhet mezőgazdasági csekély összegű vissza nem térítendő támogatást az a méhész, akinek üzemeltetésében méhészeti eszközhordozó jármű, illetve vándor méhesház van.
Néhány napja jelent meg a Journal of Virology szaklapban a hír, hogy amerikai tudósok jó eséllyel megtalálták az afrikai sertéspestis ellenszerét. Magasabb és alacsonyabb dózissal is kísérleteztek, majd az állatok kezelését követő 28. napon megfertőzték az alanyokat. A vakcina 100%-os eredménnyel nyújtott védelmet a vizsgálat során, így nagy reményeket fűznek a szakemberek ahhoz, hogy a gyakorlatban is működik a védőoltás.
A kérelmet benyújtó termelő a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség (MJKSZ), illetve annak megbízottja által kiállított – a támogatási évre vonatkozó – K1350 instruktori igazolással kell alátámasztani az ügyfél tenyészeteiben az igazolás kiadásának napján tartott anyajuhok számát, az apaállat-használatra vonatkozóan az állattenyésztésről szóló kormányrendeletben foglaltak betartását, továbbá, hogy kizárólag törzskönyvi kivonattal vagy származási igazolással ellátott kost használ fedeztetésre, valamint, hogy a juh ENAR rendelet szerinti tartós
A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 2020. március 9 – március 20. közötti időszakban 2 napos tenyészszemlét kíván szervezni juhtenyésztő tagjai részére. A rendezvény helyszínére vonatkozóan még végleges döntés nem született, de több helyszín is szóba jöhet. A rendezvény célja az egyes fajták tenyésztési szemléletének egységesítése. A tenyészetek legkiválóbb egyedeinek bemutatását, összevetését követően árverés keretében lehetőséget biztosítunk tenyésztőink számára kiváló minőségű kosok értékesítésére, megvételére.
A friss változás szerint törölték a ,,Természetes körülmények biztosítása” kötelezettség vállalására vonatkozó (választható) kötelezettségvállalás. Pontosították a nyalósó fogalmáz, illetve a lábvégápolás elvégzésére vonatkozó szabályozást. A jódozott nyalósóhoz az állatnak folyamatos hozzáférést kell biztosítani, és nyilvántartást vezetni, melyhez a vásárlást igazoló számlákat is csatolni kell.
A friss változás szerint törölték a ,,Természetes körülmények biztosítása” kötelezettség vállalására vonatkozó (választható) kötelezettségvállalás. Pontosították a nyalósó fogalmát, illetve a lábvégápolás elvégzésére vonatkozó szabályozást. A jódozott nyalósóhoz az állatnak folyamatos hozzáférést kell biztosítani, és nyilvántartást vezetni, melyhez a vásárlást igazoló számlákat is csatolni kell.
Nemcsak az állattenyésztéssel, hanem a húsok és állati eredetű termékek egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban is sok a tévhit a közvéleményben. Az állattenyésztés és az állatitermék-előállítást övező tévhitek tudományos alapokon nyugvó eloszlatása érdekében 2019 szeptemberében Meatthefacts címmel indított kampányt több európai szakmai és érdekvédelmi szervezet. Körbejárjuk, hogy milyen hatással van a húsfogyasztás az egészségre, és miért fontos egy kiegyensúlyozott, állati eredetű termékeket is tartalmazó étrend.

Oldalak

Időjárás

Budapest

Today, február 19, 2020
07:00-12:00

Szép idő

Szép idő
0 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, február 19, 2020
07:00-12:00

Felhőtlen

Felhőtlen
-1 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, február 19, 2020
06:00-12:00

Szép idő

Szép idő
-2 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, február 19, 2020
07:00-12:00

Felhőtlen

Felhőtlen
-1 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, február 19, 2020
07:00-12:00

Szép idő

Szép idő
-1 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, február 19, 2020
07:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
2 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB