
A FAO javaslatára már húsz éve június 1-jén ünneplik világszerte az egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünket, a tejet. A tej világnapján a tejágazat szereplői együtt igyekeznek felhívni az emberek figyelmét mindarra, amivel hozzájárulnak az emberiség egészséges táplálkozásához.
Idén a Tej Terméktanács Dabason, a Vitafort Zrt. központjában rendezte meg az ezúttal is kiváló színvonalú rendezvényét. A tejágazat a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb és legsikeresebb ágazata, amely stabil lábakon áll, az utóbbi időszak kihívásai ellenére folyamatosan biztosítja a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel történő ellátását – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntőjében. A kormány célja, hogy összesen mintegy 750 milliárd forinttal támogassa az élelmiszeripar fejlesztését, amely óriási lehetőséget jelent a tejágazatnak is.
Néhány szám, ami joggal tehet bennünket büszkévé: tejből és tejtermékekből önellátottságunk közel 100 százalékos, miközben a tejtermék exportértéke megduplázódott az elmúlt tíz évben. A magyar holstein-fríz állomány tejhozama az EU élmezőnyében van, az elmúlt évtizedben 25%-ot nőtt.
Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy az értékes tápanyagtartalmuk és kedvező élettani hatásuk miatt a tejtermékeket naponta javasolt fogyasztani. Két pohár tej biztosítja többek között a fehérjeigény 20-25, míg a kalciumszükséglet 70 százalékát.
A rekord összegű beruházási forrás akkor hiábavaló lesz, ha az Európai Bizottság nem veszi komolyan az orosz-ukrán háború globális hatásait, és továbbra is ragaszkodik a termelést nehezítő, alaptalan klímavédelmi elvárásaihoz – figyelmeztetett Győrffy Balázs. A NAK elnöke leszögezte, hogy határt kell szabni a sötét zöld lobbinak, fel kell lépni az élelmiszerek megtévesztő elnevezése és a tejtermékeket övező hamis állítások ellen.
Kulik Zoltán, a 2022-es tej világnap rendezvényének otthont adó Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a cég tevékenységének több mint felét a tejtermelő ágazat takarmányozása teszi ki, ezzel a magyar tejelő szarvasmarha takarmányozásának piacvezetői. Évek óta folyamatosak és világszínvonalúak az ágazati fejlesztések. A Vitafort az országban elsőként fejlesztette ki speciális terméksorát a robottakarmányozáshoz, amellyel a robottechnológiával rendelkező korszerű telepek versenyképes és jövedelmező gazdálkodását segítik.
Hosszú távon Magyarország kedvező pozícióba kerülhet az európai tejtermelő országok között, mivel adottak a keretek (nagy telepek) a hatékony termeléshez, és versenytársainknál jobbak
a karbonkibocsátási mutatóink.
Átlagosan 30-35%-os éves nyerstej-, illetve tejtermék-áremelkedésen vagyunk túl. A rekord magas nyerstejárak dacára, a magas inputköltségek miatt, nehéz helyzetben vannak a tejtermelők – jelentette ki Istvánfalvi Miklós. A Tej Terméktanács elnöke rámutatott, hogy az ágazatot kívülről érő erős stresszhatások ellenére jól működik a tejvertikumban az együttműködés. A termelők, feldolgozók és kereskedők megértették, hogy a stabilitás mindenkinek jó.
A tej termékpályáján valósul meg a legátfogóbb együttműködés az ágazati szereplők között, melynek legnagyobb értéke a stabilitás és kiszámíthatóság lett. Itt van egy olyan magyar példa, amiből a többi termékpálya példát vehet!
Dr. Wagenhoffer Zsombor