
Az olaszországi CLAL piackutató cég adatai szerint a globális tejtermékexportot meghatározó kilenc ország tejkibocsátása 0,5 százalékkal csökkent 2022 első tíz hónapjában az előző évihez képest, ami elmarad a 2021. évi 0,5 százalékos, a 2020. évi 2,1 százalékos növekedéstől és a 2019. évi stagnálástól.
Az Európai Unió tejfelvásárlása 2021 első tíz hónapjában 0,3 százalékkal csökkent, az USA-ban az év első tizenegy hónapjában 0,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szűk kínálat az árak emelkedését okozta. A cheddar sajt világpiaci ára (FOB Óceánia) 23,6 százalékkal, a sovány tejporé 15,1 százalékkal, az ömlesztett vajé 13,7 százalékkal, a teljes tejporé 0,5 százalékkal nőtt 2022-ben az előző évihez képest, aminek következtében a nyers tej ára az USA-ban 2022 első tizenegy hónapjában 40 százalékkal, az Európai Unióban 2022 első tíz hónapjában 35 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.