TUDATOS FÉLREVEZETÉS: A veganizmus nem egyenlő a kedvezőbb egészségügyi állapottal

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású, uniós partnerekből álló, Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben a bécsi Orvostudományi Egyetem Közegészségügyi Központja világít rá a vegán életmódról alkotott, a köztudatban elterjedt pozitív kép és a tudományos tényekkel alátámasztott valóság közötti eltérésekre.

A vegán életmód folytatása nem egy egészségtudatos étrend követését jelenti, és a hiperfeldolgozott élelmiszerek fokozott fogyasztásához vezet. Ezek a következtetések egy nemrégiben, a Nutrients című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból származnak, mely tanulmány rávilágít arra is, hogy a vegán étrend látszata és a valóság között eltérés van. A közvélekedésben elterjedt nézet az, hogy a vegán emberek egészségtudatosak. A bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) Közegészségügyi Központjának munkatársai, Maria Wakolbinger és Sandra Haider által vezetett kutatócsoport azonban megvizsgálta a vegánok táplálkozási szokásait testmozgási szokásaikkal kombinálva. Az elemzés kimutatta, hogy a vegánok többet sportolnak és fizikai aktivitásuk nagyobb, mint a lakosság többi részének, ami torzíthatja azoknak a tanulmányoknak az eredményeit, amelyek kizárólag az egészség és az étrend közötti kapcsolatot próbálják feltárni, értékelni. A kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő fizikai aktivitás köztudottan pozitív hatással van az egészségre, de a vegán étrend és a fizikai aktivitás szintje közötti kapcsolatot és összefüggést kevéssé tanulmányozták.

Ebben az új tanulmányban a kutatócsoport két táplálkozási mintát azonosított a vegán életmódban: a kényelmi és az egészségtudatos csoportot. Az azonosított kényelmi táplálkozási minta 53%-ot képviselt, melyet a feldolgozott hal- és húsalternatívák, feldolgozott élelmiszerek, szószok és fűszerek, sütemények és kekszek, édességek és desszertek, kényelmi ételek (készételek) és rágcsálnivalók, gyümölcslevek/turmixok, valamint finomított gabonafélék nagyobb mértékű fogyasztása jellemezte. Ezzel szemben az egészségtudatos táplálkozási minta 47%-ot képviselt, és ezt a csoportot a zöldségek, gyümölcsök, fehérjealternatívák – mint például a tofu –, tejtermék-alternatívák, burgonya, teljes kiőrlésű gabonafélék, növényi olajok és zsírok nagyobb mértékű fogyasztása, valamint a friss alapanyagokból való főzés és receptek elkészítése jellemezte.

A vegánok körében a testmozgás mértéke összességében magasabb, mint az osztrák átlaglakosságé. Tanulmányunk azonban kimutatta, hogy az egészségtudatos csoport jelentősen több testmozgást végez, mint azok, akikhez a kényelmi étkezési mintát lehet rendelni – magyarázza Sandra Haider, a tanulmány első szerzője.

Tekintettel a vegán hús- és a tejtermék-alternatívák piacának fellendülésére, amely Európában 1,7 milliárd euró értéket termel, e tanulmány hozzájárul és fontos szerepet tölt be annak tudatosításában, hogy a veganizmus nem szinonimája a kedvezőbb egészségi állapotnak, a fokozott egészségnek.

 

A teljes cikket a MÁL novemberi számában olvashatják

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB