Mélyülő válságban van a sertéságazat Európa szerte

Nagyon nehéz évet hagytak maguk mögött a magyar és az európai sertéstartók és az újév sem indul jól. Az elmúlt hetekben a hízókért 50-80 Ft-tal fizetnek kevesebbet a hazai vágóhidak mint tavaly év végén. Miközben a felvásárlási árak szinte azonnal lekövették a forint erősödését az euróhoz és a dollárhoz képest, a költségek sajnos nem akarnak csökkenni és a kiskereskedelmi láncok is mindent elkövetnek a feldolgozók átadási árának letöréséért, ami végül a sertéstartóknál csapódik le. Egyre több kritika éri az intenzív, nagyüzemi állattartást, azonban a piaci folyamatok éppen ebbe az irányba tolják a termelőket. A fenntartható termelés többlet költségeit egyelőre nem akarja a piac elismerni és valószínű addig nem is fogja, amíg lesz honnan beszerezni olcsóbban. Az EU-ban néhány éve folyamatosan csökken a sertések és sertéstartók száma. Magyarországon már az önellátásunk forog kockán.

Az év elején általában pangás van a húsiparnál, hiszen a karácsonyi és szilveszteri fogyasztás növekedést egy visszafogott időszak követi Ami idén történik azonban azért is fáj még jobban a sertéstartóknak, mert már elég hosszú ideje rossz az ágazat jövedelmezsége az önköltséghez képest alacsony felvásárlási árak miatt. 

A húsipar a magas infláció és a háztartások anyagi helyzetének romlása miatt a szokásosnál szerényebb keresletű húsvéttal számol, ami a februárban várt és remélt árnövekedést lassíthatja. Sokan az árstoppos sertéscombra fogják a januári több mint 10 százalékos hízóár-csökkenést. Miután a kormány január 13-tól előírta a boltoknak, hogy árstoppos termékekből duplázni kell a készletet, egyes áruházláncok azzal próbálnak nyomást gyakorolni a feldolgozókra, hogy olcsóbb import hússal töltik fel a polcaikat. Ez "szerencsére" már nem olyan egyszerű, mivel jelentősen csökkent a túlkínálat uniós szinten.

Recseg ropog az EU sertéspiaca

A német sertéshús termelés zuhanórepülésben van. A sertések száma tíz év alatt 25, a gazdaságok száma 43 százalékkal csökkent. A visszaesés nagyrésze az elmúlt 2 évben valósult meg. A Zöldek kormányra kerülése (a német agrárminiszter is zöld poltikus, aki mellesleg vegetériánus) csak tovább súlyosbítja a helyzetet. Pánikhangulat és letargia ütötte fel a fejét a német sertéságazatban. A spanyoloknál a sokasodó PRRS fertőzések és a romló kínai piaci kilátások okoznak törést a termelésben. Legrosszabb jövőképe a svéd, holland és dán sertéstartóknak van, hiszen náluk a hústermelés radikális csökkentését szorgalmazzák a vezető politikusaik. Tény, hogy Hollandiában és Dániában az elmúlt évtizedekben jelentős túltermelés volt elsősorban malacból de sertéshúsból is. Az előbbit  nagyrészt Németországba és Spanyolországba, az utóbbinak legnagyobb hányadát Kínába értékesítették. A környezeti fenntarthatóság és az állatjóléti (legújabban az állatszállítási) feltételek szigorítása, a sertéshús fogyasztás lassú csökkenésével párosul az utóbbi időszakban több uniós tagállamban. Tovább rontja a kilátásokat a kínai piac javuló önellátása és a belső keresletének csökkenése. Nem lenne jó, ha egyik napról a másikra a Kínába exportált - csökkenő, de még így is jelentős mennyiségű - spanyol sertéshús megjelenne az EU belső piacán. 

Az input árak emelkedése sajnos továbbra is jellemző. Januárban a csomagolóanyagok és raklapok árai, valamint a fuvarozási költségek emelkedtek jelentősen. A takarmányárakban ugyanakkor csökkenésre lehet számítani, hiszen van elég gabona a piacon. Jelentős mennyiségű, mintegy 17 millió tonna gabona hagyta el Oroszországot és Ukrajnát az elmúlt fél évben, ami a világpiacon letörte az árakat. A kukorica toxinnal fertőzöttsége sajnos a hazaira és az importra is egyaránt vonatkozik, ugyanakkor ennek mértéke a sertés hizlalás esetén még kezelhető. 

A magyar sertéságazat akkor tud fennmaradni, ha sikerülne idehaza is elérni, hogy belföldi piacon (vagyis a boltokban) elsőbbséget élvezzen a hazai születésű, nevelésű, helyben feldolgozott sertésből készült friss hús és húskészítmény. 

Az önellátási képesség és az élelmezésbiztonság növekvő értéket jelent majd a jövőben, amire építve kellene a hazai élelmiszerfeldolgozást és alapanyag termelést a tenyésztéssel bezárólag komplexen, a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve fejleszteni és prioritásként kezelni.     

 

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB