KÉT ÉS FÉL ÉV UTÁN ISMÉT ÁTADTÁK A NAGY PRESZTÍZSŰ TERMÉKDÍJAKAT

KÉT ÉS FÉL ÉV UTÁN ISMÉT ÁTADTÁK A NAGY PRESZTÍZSŰ TERMÉKDÍJAKAT (Magyar Mezőgazdaság/Csatlós Norbert)

A 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Állattenyésztésért Termékdíj pályázatán a nagydíjat az AGROFEED Kft kapta. Első díjas lett a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Gallicoop Zrt. A Hód-Mezőgazda Zrt. központjában szeptember 2-án ünnepélyes keretek között átadott díjaknak nagy presztízs és marketing értékük van. 

Immár 20 éve annak, hogy Hódmezővásárhelyen meghirdették az első termékdíj pályázati felhívást, de még soha ennyi idő nem telt el két eredményhirdetés között és nagyon bízom benne, hogy ilyen helyzetbe, mint amibe a járványhelyzet vitt bennünket, soha többé nem kerülünk – kezdte az értékelést Dr Wagenhoffer Zsombor, az Állattenyésztésért Termékdíj zsűri elnöke.

Az állattenyésztésen belül két kategóriára lehetett jelentkezni, amelyekre összesen 20 pályázat érkezett. A takarmányozás és állategészségügy kategória mezőnye - ahogyan az lenni szokott - ezúttal is erősebb volt. Összesen 11 pályázat érkezett 8 cégtől, amelyek döntő része (7) a takarmányozáshoz, négy pedig az állategészségügyhöz kapcsolódik. A másik csoportba összesen 9 pályázatot neveztek, hetet a tartástechnológia, továbbá egyet-egyet az agrár-informatika és az élelmiszeripar kategóriába.

Az értékelést a már jól összeszokott zsűri végezte, amelynek elnöke Dr Wagenhoffer Zsombor a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, tagjai Dr Annaházi László az Anipharma Kft ügyvezető igazgatója, valamint Dr Sallai László a Szegedi Tudományegyetem Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének docense voltak.

A sorrend kialakításában a pályázatok formai és tartalmi vizsgálatán túl olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az újdonság, az innováció, a hazai eredet, a referenciák, a tudományos vizsgálatok és a marketing. Ezen kívül értékelték azt is, hogy a termék mennyire segíti a gazdák munkáját, mennyire lehet számukra hasznos.

 

EREDMÉNYEK

Nagydíj: AGROFEED Kft. – Szemcsékbe zárt titok

Takarmányozás, állategészségügy kategória

I. díj Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. – Kockázatelemzésen alapuló ZnO mentes malactakarmányozás

II. díj Argos Feed Group Zrt. – MAXAMMON a kimagasló hozam és vitalitás biztosítéka

II. díj Alpha-Vet Kft – Doki for farm telepirányítási program

III. díj Pro-Feed Kft. – Ad-libitum borjúitatás a genetikai tejtermelési potenciál kihasználásáért

III. díj Ceva-Phylaxia ZRt. – Coxevac a hazai innováció a Q láz elleni küzdelemben

 

Agrár-informatika, tartástechnológia és élelmiszeripar

I. díj Gallicoop Pulykafeldolgozó ZRt. – Gallio termékcsalád

II. díj ONGO Vettech Kft. – Hordozható spermavizsgáló a szaporítóanyag minőség ellenőrzésére

III. díj Alternconsult Kft. – Sertéstartó telepek korszerűsítése PigLED fényrendszerrel

 

Nagydíj: AGROFEED Kft. – Szemcsékbe zárt titok

A legigényesebben, legjobban összerakott és a leginkább innovatív pályázat az Agrofeed anyaga volt.

A győri központú, több mint 20 éve alapított cég magyar tulajdonban van, egy évtizede hazánk piacvezető premix előállítója, amely közel 40 országban van jelen termékeivel.

2005-ben felépítették, majd 2010-ben modernizálták a premix, koncentrátum és prestarter gyárukat Szalkaszentmártonban. 2016-ben Oroszországban Jasznogorszkban teljesen automatizált premix üzemet építettek. Piaci részesedéssel rendelkeznek Oroszországban, Lengyelországban, Moldáviában és Romániában, összesen több mint 30 országban vannak jelen. A cég idén fermentációs üzem építését kezdi meg, új laboratóriumot alakít ki és a meglévő sertés kísérleti telepe mellett egy többfunkciós baromfi kísérleti telepet épít fel.

Termékpalettájukhoz tartoznak az egységes és komplett premixek, koncentrátumok, keveréktakarmányok dercés és granulált formában, továbbá különböző alapanyagok pl. enzimek, aminosavak, glutén, szójadara stb.

A pályázatra benyújtott termék egy innovatív, immunierősítő, a bélegészséget támogató malactakarmány, amely jól emészthető, gyógyszer-, és antibiotikum mentes. A terméket 11 és 30 kiló közötti malacoknak javasolják starter takarmánynak. Ebben a kategóriában a termék hazánkban egyedülálló.

A takarmány négy időszerű feltételnek felel meg:

  1. ZnO mentes – az EU 2022-től megtiltja a terápiás célú ZnO használatát. 2017-ben hozták ezt a rendelkezést és 5 évünk volt az átállásra. Emellett az EU a réz használatát is visszaszorította.
  2. Immunerősítő és antibiotikum mentes – az EU 2022-től jelentősen megszigorítja az antibiotikum használatát az állattartásban. Hazánk 2019-ben még az 5. volt az antibiotikum felhasználás uniós rangsorában, amin javítani kell. A termék egyedi aminosav és zsírsav összetétele, továbbá vitamin tartalma elősegíti a malacok immunrendszerének erősítését (immunerősítő aminosavak, omega-3 és -6 zsírsavak).
  3. A HPC fibrillált technológiával készült kiválóan emészthető takarmány etetésével csökken az ammónia ürítés – az EU 2016-ban az ammónia kibocsátás csökkentését írta elő, aminek értelmében Magyarországnak az ammónia kibocsátását a 2005-ös bázisévhez viszonyítva 32%-kal csökkenteni kell 2030-ra. A hazai ammónia kibocsátás 95%-a mezőgazdasági eredetű, melynek 57%-a az állattartásból származik. Az állattartáson belül a szarvasmarha (34%), sertés (30%) és a baromfi (28%) ágazat járul hozzá legnagyobb arányban a kibocsátáshoz.
  4. A szemcsés, granulált takarmánnyal a növekedési potenciál jobban kihasználható mert javul a napi súlygyarapodás, ezáltal csökken a fajlagos önköltség. Ennek mértéke egy hízóra vetítve elérheti az 1000 Ft-ot.

A pályázatban részletesen bemutatták a 2018-tól bevezetett termékkel elvégzett összehasonlító vizsgálatok eredményeit, a megjelent publikációkat és a közölték a referenciaüzemek listáját.

Egy új, teljesen hazai fejlesztésű, innovatív termék, formailag és tartalmilag is kiemelkedő minőségben elkészített pályázata kapta 2021-ben az Állattenyésztésért Termékdíjat. Ezzel az Agrofeed 2009 után másodszor nyerte el a legelőkelőbb díjat.

 

I. díj Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. – Kockázatelemzésen alapuló ZnO mentes malactakarmányozás

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. – a Bonafarm Mezőgazdaság tagvállalataként – hazánk egyik legjelentősebb premix és késztakarmány gyártója. Széles termékpalettája valamennyi gazdasági haszonállatfaj és hobbiállat kategóriát felöleli, továbbá a cég a termékeit bel- és külföldön is forgalmazza. Az éves kibocsájtásuk meghaladja a 470 ezer tonnát, mely az ország takarmány előállításának hatodát teszi ki.

A pályázaton I. díjat kapott termék a Kockázatelemzésen alapuló ZnO mentes malactakarmányozási technológia. Az EU szabályozás értelmében terápiás dózisban hozamfokozóként 2022-től nem etethető többé ZnO, amit a malacnevelésben eddig előszeretettel használtak.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft 2018-től kezdte meg a felkészülést az új ZnO mentes időszakra és kezdte meg a két évig tartó termékfejlesztést a Bonafarm Csoporthoz és az integrációhoz tartozó sertéstelepeken. Ennek során Platinum Zero néven ZnO mentes prestarter, starter és nevelő takarmányokat állítottak elő úgy, hogy azok pontos összetételét adott üzem adottságaihoz szabják. A receptúra gyártást egy kockázatelemzés előzi meg, aminek segítségével jobban hasznosuló, a malacok fejlődési erejét jobban kihasználó takarmányokat tudnak előállítani és etetni. 

A cég 2020-ban közel 400 ezer, 2021 első félévében 286 ezer malacot takarmányozott ilyen módszerrel. A hízókat az utónevelő fázisból 2,5 nappal korábban és 1,8 kg-mal nagyobb vágási súllyal értékesítették.

Több haszon, nulla cink, környezetkímélőbb termelés – így foglalhatók össze a Platinum Zero legfontosabb előnyei.

 

I. díj Gallicoop Pulykafeldolgozó ZRt. – Gallio termékcsalád

A Gallicoop 1989-ben alakult, vágóhídként kezdte meg tevékenységét, majd több lépcsőben fejlődött, alakult át – legutóbb 2020-ban - a tulajdonosi szerkezete és vált 100%-ban magyar tulajdonban lévő legnagyobb hazai pulykahús előállítójává. Közel 1400 alkalmazottal, zárt, integrált rendszerben mintegy 40 ezer tonna pulykát dolgoznak fel.

A Gallicoop piacvezető a hazai pulykahús gyártásban, termékeit a belföldi piac ellátásán túl három kontinensre (Európába, Ázsiába és Afrikába) exportálja. A jól működő integráció révén a teljes termelési, feldolgozási és forgalmazási láncot átfogja.

A pályázatra négy új, bevezetés alatt álló termékcsoportot (pulykasonkát, pulykavirslit pulykamájast, pulykaszalámit) tartalmazó GALLIO termékcsaládot és a pulyka bacont nevezte a cég. Az összesen 14 terméket magába foglaló paletta egyedülálló a hazai piacon, kiemelkedő hústartalommal, egyedi fűszerezéssel, ízfokozó mentességgel. A termékek szeptembertől lesznek kaphatók valamennyi ismert hazai üzletláncban.

A Gallicoop a mostani eredményen kívül eddig egyszer nyert I. díjat 2004-ben.

Időjárás

Budapest

Today, szeptember 16, 2021
20:00-00:00

Részben felhős

Részben felhős
22 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, szeptember 16, 2021
21:00-00:00

Részben felhős

Részben felhős
23 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, szeptember 16, 2021
20:00-00:00

Felhős

Felhős
24 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, szeptember 16, 2021
20:00-00:00

Felhős

Felhős
23 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, szeptember 16, 2021
20:00-00:00

Részben felhős

Részben felhős
24 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, szeptember 16, 2021
20:00-00:00

Felhős

Felhős
22 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB