Így védjük tejelő marháinkat a kánikulától

A hőstressz csökkenti a szárazanyag-felvételt, a tejtermelést, rontja a tej beltartalmi értékeit és a szaporodásbiológiai mutatókat. Ezeket az összefüggéseket már nagyon régóta ismerjük, mégsem mondhatjuk azt, hogy erről a témáról már mindent tudunk. A hőstressz által okozott gazdasági kárnak egyre több összetevőjét lehet beazonosítani, ráadásul a nemesítés következtében a hatalmas mennyiségű tejet termelő tehenek hőtűrő képessége sokat csökkent az elmúlt évtizedekben. Cikkünkben ezt a témát járjuk körbe.

A meleg vérű állatokra jellemző, hogy szervezetük hatékony működéséhez a testhőmérsékletüket igyekeznek állandó tartományon belül tartani. Bizonyos külső hőmérséklet-tartományban ez energiaráfordítás nélkül történik. Ezt nevezzük termoneutrális zónának (TNZ), amely szarvasmarhák esetében 0-22 °C. A kérődzőknél ez a tartomány más fajokhoz képest azért alacsonyabb, mert az alapanyagcsere, az aktivitás hőtermelése mellett jelentős a bendőben zajló fermentáció és a tejtermelés során keletkező belső hő, amely „fűti” az állatokat.

Megterheli az állatokat a nappali 30-35+ °C-os kánikula is, de ami igazán rossz, ha a napi minimum hőmérséklet nem süllyed 20-22 °C alá.

MIRŐL ISMERHETŐ FEL A HŐSTRESSZES ÁLLAT?

A tátott szájjal lihegő, nem vemhesülő, tejcsökkent állatot azonosítani nem jelent kihívást. Sajnos, amikor már ezt látjuk, biztosak lehetünk az egészségromlásban és a termeléskiesésben. Ami a legkorábban felhívja a figyelmet a hőstressz jelenlétére, az a légzésszám-emelkedés. Ha azt tapasztaljuk, hogy percenként 60 vagy annál több a légvételek száma, akkor a hőstressz jelen van, ideje gondoskodnunk az állatokról.

MIT LEHET TENNI?

  • Árnyékolás: ezzel kivédhetjük a sugárzó hő okozta további hőfelvételt.
  • Szellőztetés, áztatás: alacsonyabb nyomáson, nagyobb vízcseppmérettel történő permetezés (áztatás) hatékonyabb a porlasztásos hűtésnél.
  • Jól emészthető rostetetés: figyeljünk a megfelelő energiabevitelre, amit jó minőségű, jól emészthető rostforrásból biztosítsunk!
  • Antioxidánsok etetése: jó tapasztalataim vannak az antioxidánsok, növényisejtfal- és élesztőtartalmú takarmánykiegészítők használatával.
  • Ad libitum szódabikarbóna: többször találkoztam vele, jó kiegészítés lehet. Segít fenntartani a normál bendő-pH-t.
  • Üde ivóvíz: ad libitum, jó minőségű itatóvíz biztosítása.
  • Munkaszervezés: amennyiben megoldható, az állatok mozgatását, csoportosítását, nagy stresszel járó beavatkozásokat (pl. tuberkulin vizsgálat, vérvétel stb.) érdemes enyhébb időre szervezni: vagy a kora reggeli órákra, vagy ha az időjárás-előrejelzés belátható időn belül jelez lehűlést, akkor azokra a napokra. Az etetéseket a hajnali és késő esti órákra tegyük át!
  • Ne vakcinázzunk kánikulában! Hőstresszben az immunrendszer működése nem megfelelő, így a vakcinák nem képesek kellően hatékony védelmet biztosítani. Ha ez nem megoldható, akkor érdemes figyelembe venni, hogy a vakcinák beadását követően néhány órával természetes reakcióként megemelkedik a testhő, ami ronthatja az oltott állatok hőérzetét.

 

A teljes cikk a MÁL augusztusi számában olvasható

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB