Hogyan határozható meg a réti széna minősége?

Szeptemberi lapszámunkban hirdettük meg a Keressük az ország legjobb minőségű szénáját! felhívást. A Kőszegi Evangélikus Középiskola kaszálójáról beküldött minta bizonyult a legjobbnak. Cikkünkben a vizsgálati szempontokról és a vizsgálat menetéről írunk.

A szénának meghatározó szerepe van a növényevő állatok, különösen a kérődzők és a lovak takarmányozásában. A kérődzők a széna strukturális hatékonysága segítségével képesek a napi 10-12 óra kérődzésre, hiszen csak a megfelelő takarmány vált ki elegendő rágást és kérődzést az állatokban. Ellenkező esetben kevesebb nyál termelődik, melynek következtében csökken a bendő pH-ja. A savas környezet nem kedvez a bendőben élő mikrobáknak, amelyek a nyersrost lebontását végzik. Mindezek következményeként jelentősen csökken az állat megfelelő termelése szempontjából fontos mikrobiális fehérje mennyisége. Azonban nem csak a strukturális hatása lényeges a szénának. Jelentős szerepe van az állatok kiegyensúlyozott takarmányozásában annak, hogy milyen minőségű szénát etetünk.

A széna minőségét érzékszervi és kémiai (laboratóriumi) vizsgálattal tudjuk legjobban meghatározni.

Az érzékszervi vizsgálatnál pontozással fejezzük ki a különböző tulajdonságok közötti különbségeket. Négy szempont alapján történik a pontozás:

A kapható pontok alapján négy osztályba sorolhatóak a vizsgált szénák:

  1. Nagyon jó (jó) minőségű széna
  2. Kielégítő minőségű széna
  3. Mérsékelt minőségű széna
  4. Romlott minőségű széna

Az érzékszervi vizsgálat után érdemes ellenőrizni, hogy található-e a mintában olyan növény, amely mérgező, vagy amely tartalmaz antinutritív anyagot. Amennyiben igen, akkor a növény mennyiségétől függően korrigálni kell a végső pontszámot.

A széna laboratóriumi vizsgálatát érdemes elvégeztetni, ha tudni szeretnénk annak táplálóértékét, vagy olyan növényeket is tartalmaz, amelyek vélhetően mérgezőek vagy takarmányozási szempontból nem kedvezőek. Ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye gyenge minőségű szénára utal, akkor a kaszálási időpont helyes megválasztásával, tápanyag-utánpótlással vagy pillangós virágúak felülvetésével lehet a minőségen javítani.

 

A laboratóriumi vizsgálatról és a témáról bővebben a januári MÁL-ban olvashatnak

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB