Szeptemberi lapszámunkban hirdettük meg a Keressük az ország legjobb minőségű szénáját! felhívást. A Kőszegi Evangélikus Középiskola kaszálójáról beküldött minta bizonyult a legjobbnak. Cikkünkben a vizsgálati szempontokról és a vizsgálat menetéről írunk.
A szénának meghatározó szerepe van a növényevő állatok, különösen a kérődzők és a lovak takarmányozásában. A kérődzők a széna strukturális hatékonysága segítségével képesek a napi 10-12 óra kérődzésre, hiszen csak a megfelelő takarmány vált ki elegendő rágást és kérődzést az állatokban. Ellenkező esetben kevesebb nyál termelődik, melynek következtében csökken a bendő pH-ja. A savas környezet nem kedvez a bendőben élő mikrobáknak, amelyek a nyersrost lebontását végzik. Mindezek következményeként jelentősen csökken az állat megfelelő termelése szempontjából fontos mikrobiális fehérje mennyisége. Azonban nem csak a strukturális hatása lényeges a szénának. Jelentős szerepe van az állatok kiegyensúlyozott takarmányozásában annak, hogy milyen minőségű szénát etetünk.
A széna minőségét érzékszervi és kémiai (laboratóriumi) vizsgálattal tudjuk legjobban meghatározni.
Az érzékszervi vizsgálatnál pontozással fejezzük ki a különböző tulajdonságok közötti különbségeket. Négy szempont alapján történik a pontozás:
A kapható pontok alapján négy osztályba sorolhatóak a vizsgált szénák:
- Nagyon jó (jó) minőségű széna
- Kielégítő minőségű széna
- Mérsékelt minőségű széna
- Romlott minőségű széna
Az érzékszervi vizsgálat után érdemes ellenőrizni, hogy található-e a mintában olyan növény, amely mérgező, vagy amely tartalmaz antinutritív anyagot. Amennyiben igen, akkor a növény mennyiségétől függően korrigálni kell a végső pontszámot.
A széna laboratóriumi vizsgálatát érdemes elvégeztetni, ha tudni szeretnénk annak táplálóértékét, vagy olyan növényeket is tartalmaz, amelyek vélhetően mérgezőek vagy takarmányozási szempontból nem kedvezőek. Ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye gyenge minőségű szénára utal, akkor a kaszálási időpont helyes megválasztásával, tápanyag-utánpótlással vagy pillangós virágúak felülvetésével lehet a minőségen javítani.
A laboratóriumi vizsgálatról és a témáról bővebben a januári MÁL-ban olvashatnak