A juhágazat helyzete Franciaországban

2023 májusában a dél-franciaországi Manosque településen rendezték meg a EuroSheep nemzetközi tematikus hálózaton alapuló, H2020 projekt záró szemináriumát. Jelen közlemény a két napos workshop során elhangzott, a franciaországi juhágazatot bemutató prezentáció írásos változata, amely 2023. május 4-én hangzott el, Le Chaffaut-Saint-Jursonban.

A projektben Magyarországról a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet vett részt. A zárókonferencián 10 fő alkotta a magyar delegációt (Kutatók : dr. Oláh János – projekt vezető, Klein Renáta – hazai kapcsolattartó; tanácsadó: dr. Milisits-Németh Tímea; Tenyésztők: dr. B. Csák István, Czina Ferenc, dr. Harcsa Attila, Holló Bettina, Kormányos Kristóf, Perge László, dr. Zsemkó Attila).

A FRANCIA JUHÁGAZAT FŐBB JELLEMZŐI

2022-ben 4,8 millió nőivarú tenyészállat (anyajuh és jerke) volt Franciaországban, melynek 70%-a hústípusú, 30%-a tejelő hasznosítási irányú. A teljes francia tenyészállat-állomány 86%-a a négy dél-franciaországi régióra összpontosul (Auvergne-Rhône-Alpes, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie és Provence-Alpes-Côte d’Azur). AzEurópa-szerte jellemző általános tendencia Franciaországra is igaz: a juhállomány 1980 óta csökken.

A FRANCIA JUHHÚSERMELÉS

A levágott bárányok 15%-a valamilyen hivatalos minőségi jelzéssel kerül kereskedelmi forgalomba, például Label Rouge, Földrajzi eredetvédettség, Organikus termelési rendszerből származó hús. A francia juhhústermelés szinte stabilizálódott, a legnagyobb mennyiségű bárányt a húsvéti időszakban vágják.

A JUHTEJTERMELÉS FRANCIAORSZÁGBAN

A tejelő tenyészjuh-állomány 91%-a 7 megye területére összpontosul: Aveyron, Pyrénées-Atlantiques, Tarn, Lozère és Korzika két megyéje. Ezek részben vagy teljes egészében olyan területek, ahol a sajtok úgynevezett védettségi területhez kapcsolódnak, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel bírnak. Az ilyen jelölésű sajtok egy bizonyos területről származnak, meghatározott fajtájú állat tejéből készítik. 2021-ben a tejelő juhok tenyésztőinek 87%-a részt vett az eredetvédettségi minősítésben.

A JUHTEJBŐL KÉSZÜLT TERMÉKEK

Az országban termelt juhtej jelentős részét feldolgozzák. Az úgynevezett ultrafriss termékek (joghurtok, tejitalok) iránti kereslet erőteljes növekedést mutatott az elmúlt években.

A Roquefort mint nemzetközileg is ismert kékpenészes juhsajt belföldi kereslete csökken, de exportkereslete továbbra is erős és stabil. A termelés meglehetősen stabil.

Az egyéb sajtok iránti kereslet – beleértve a sós lében lévő salátasajtokat (Feta type) – a nyári időszakban magasabb.

ÖSSZEFOGLALÁS

A zárószeminárium remek lehetőséget kínált arra, hogy a konzorciumvezető Franciaország juhtenyésztéséről átfogó képet kapjunk. A delegációval utazó gazdálkodók beleláthattak a francia termelési rendszerekben és az általuk elért eredményekbe. A megszerzett tapasztalatok pedig a hazai juhtenyésztést gazdagíthatják.

 

A teljes cikk a szeptemberi MÁL-ban olvasható

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB