Jövőre a sertésbelsőség áfája is 5 százalékra csökken

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot, amelynek értelmében a sertésbelsőségek áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. Ezzel a módosítással a sertés lesz az első, ahol teljes termékpályán megjelenik az áfacsökkentés, de a fogyasztók meddig érezhetik a hatását?

A módosító indítvány indoklása szerint a már 5 százalékos áfakulcs alá tartozó sertéshús mellett célszerű ugyanebben a körbe sorolni a házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékét és belsőségét, frissen vagy fagyasztva. Tállai András adóügyekért felelős államtitkár támogatta a javaslatot és elmondta, hogy körülbelül két milliárdos spórolást jelent a lakosság számára.

Az áfacsökkentés úgy tűnik nem hat a bolti árakra, ugyanis a KSH legutóbbi mérése szerint tavaly májushoz képest, az élelmiszereken belül a sertéshús drágult a legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal. Ezek szerint hiába voltak az eddigi a csökkentések, akkor mit értek el vele? A fő célt: tisztult a piac, fehéredett a gazdaság és nőtt a fogyasztás, ami stabilizálta az ágazatot. Több a sertés, nőtt a belföldön legálisan gazdálkodó termelők versenyképessége.

Magyarországon az ezredforduló utáni évekre a sertéslétszám 3 millió alá csökkent, az egy főre jutó fogyasztás pedig 25 kg körülire. A nyolcvanas években még 10 millió sertés volt, és az egy főre jutó éves fogyasztás több, mint 40 kilogramm. A sertéságazat javítása érdekében 2012-re készült el a sertésstratégiai, melynek fő célja volt, hogy a 30 százalékra becsült feketegazdaság csökkenjen és az áfacsalások mérséklődjenek. 2014 január 1-jétől az élősertés áfája, 2016-tól a tőkehús áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra, és logikus lépésként, 2018-ban a belsőségek áfája is 5 százalékos lesz. 2016-ban a hazai vágóhidakon 4 675 millió sertést vágtak, 2014 óta ez 25 százalékos növekedés.

Akkor mégis mi okozhatja ezt a majdnem 15 százalékos drágulást? Több tényező. Tavaly január és december között 10 százalékkal nőttek az iparági átlagbérek, idén pedig a minimálbér és a kötelező bárminimum emelése jelent többlet terhet. Szigorodtak a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai, a húskészítményeknek a korábbi 40 helyett minimum 51 százalékos húst kell tartalmazniuk, miközben ezeknél 10 százalékban korlátozták, egyes kolbászoknál és szalámiknál pedig megtiltották a csontokról mechanikusan lefejtett hús felhasználhatóságát.

A legnagyobb mértékben befolyásoló a tényező, mindig, a világpiaci helyzet. Az orosz embargó miatt kieső keresletet az kínai piac kompenzálta, ezért felszökött a sertéshús tőzsdei árfolyama is. Az orosz beviteli tilalom következtében túlkínálat alakult ki az egész Unióban, de 2016 tavaszán jött Kína és még jobban kitárta kapuit az uniós országok előtt. A nagy európai exportőrök nem csak pótolták a kieső orosz piacot, de még növelték is a kiszállításaikat. A hazai sertéstartók is érzik ennek a áremelő hatását. A piacon már 450 forintos élősertés felvásárlói árak is vannak. 2017 első negyedévben a magyarországi vágóhidakról körülbelül 8 ezer tonna sertéshúst szállítottak Kínába, 2015 első három hónapjában csak 2 ezer tonnát.

Időjárás

Budapest

Today, június 23, 2017
12:00-18:00

Szép idő

Szép idő
30 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, június 23, 2017
12:00-18:00

Záporeső

Záporeső
30 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, június 23, 2017
12:00-18:00

Részben felhős

Részben felhős
33 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, június 23, 2017
12:00-18:00

Záporeső

Záporeső
32 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, június 23, 2017
12:00-18:00

Gyenge zápor

Gyenge zápor
33 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, június 23, 2017
12:00-18:00

Felhős

Felhős
32 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB