GYEPGAZDÁLKODÁS ÉS LEGELTETÉS SZIKES GYEPEN – KARCAGON JÁRTUNK

A MÁSZ-NAK Gyepgazdálkodási Munkacsoport szakmai napot szervezett a MATE Karcagi Kutatóintézet közreműködésével. A rendezvény helyszíne a kutatóhely karcagi kísérleti juhtelepe volt, amely körül a legeltetési és gyepgazdálkodási kísérletek folynak. 

Írta: Tasi Julianna és Wagenhoffer Zsombor

A munkacsoport tagjait és az érdeklődő gazdálkodókat, valamint a MATE gödöllői campusának ebben a szemeszterben gyepgazdálkodási ismereteket tanuló külföldi hallgatóit dr. Csízi István tudományos főmunkatárs, a Kutatóintézet Juhászati és Gyepgazdálkodási Osztályának vezetője, munkatársaival együtt fogadta, és adott tájékoztatást a több mint két évtizede folyó juhtartási, -legeltetési és gyepgazdálkodási kísérleteik eredményeiről. A program egy részén jelen volt az intézet igazgatója, dr. Zsembeli József is, megtisztelve a résztvevőket.

Elsőként a telep országos hírű kosfogata tartott bemutatót. Ennek története 2003-ban kezdődött ,amikor Tóth Gábor (1950–2020) egykori intézeti juhász vezetésével a kutatóintézet törzstenyészetéből származó magyar merinó kosokat tanítottak be fogatot húzni. A kosfogat hamar a kiállítások, rendezvények kedvelt eleme lett. Azóta már többször cserélődött a fogat összetétele, de ez a nem mindennapi látványosság a mai napig fennmaradt, jelenlegi betanítója és hajtója Jenei Albert juhász.

Az Alföld ezen részén az ősi tájkép a ligetes puszta volt, melynek egyfajta rekultivációja lehet a legelők fásítása. A karcagi kutatók az elmúlt évtizedekben több fafajjal is kísérleteztek, és arra jutottak, hogy a tiszántúli legelőkön kellő talajelőkészítés, trágyázás és beöntözés után a mezei szil, vadkörte, tamariszk, szürke nyár jöhetnek szóba, melyeket ligetesen célszerű ültetni a laposabb legelőrészeken vagy a hodály mellett, és vadkár ellen védeni kell. A ligetek a tűző nap és a szél elől is árnyékot adnak, mikroklímájuk a legelő állatok közérzetére és ezen keresztül teljesítményére is pozitívan hatnak, mint delelőhelyek.

EZEK A PARAZITÁK FERTŐZNEK A LEGELŐKÖN
Napjaink aktuális problémaköre, a kiskérődzők parazitafertőzöttsége sok tényezőtől függ, ezért a vizsgálatot és a kezelést is telepspecifikusan kell végezni. A MATE Karcagi Kutatóintézete 2014 óta vizsgálja a juhok belső parazitafertőzött ségét, annak éves változását, a fertőző ágensek túlélőképességét, valamint a kritikus periódusokat. A vizsgált állományokban a legjellemzőbb endoparazitás megbetegedések a gócos tüdőférgesség, a gyomor és bélférgesség, valamint a kokcidiózis. Jó hír a hasonló adottságú, szolonyec talajú gyepeken gazdálkodóknak, hogy a talaj kémhatása miatt, a jelentős kártételt okozó májmétely köztigazdájának életfeltételei nem kedvezőek.

A FERTŐZÉSEK INTENZITÁSA, SÚLYOSSÁGA ÖSSZEFÜGGÉSBEN ÁLL A LEGELTETÉSI MÓDDAL ÉS AZ IDŐJÁRÁSI VISZONYOKKAL.

AZ ÁLLANDÓ LEGELŐKRE JOBBAN FIGYELJÜNK!
Az ősszel ürített bélsárból tavasszal, az időjárás kedvezővé válásával akár 2-3 hónapig is folyamatosan kelnek ki a fertőző parazitalárvák. Egy fertőzött területen előfordulhat, hogy már a legelőre való kihajtást megelőzően is hemzsegnek a lárvák. Ehhez a megfelelő hőmérséklet, az árnyékos és kedvező nedves környezetet nyújtó friss legelő biztosít optimális életfeltételt. A tavaszi, friss legelőre kihajtott állatok fertőzését követően a gyepek visszafertőzése bélsárral gyorsan megtörténik, ami gyorsíthatja a juhok egyre súlyosabb megbetegedését, különösen a fiatal, első alkalommal legelő toklyók esetében. A száraz, forró nyár és az alacsony fűmagasság nem kedvez a parazitáknak.

FEHÉRJE- ÉS ROSTTARTALOMMÉRÉS GYORSAN, EGYSZERŰEN
Ebéd után – ami finoman elkészített hungarikum, karcagi birkapörkölt volt – friss zöldfű- és különböző helyekről származó rétiszéna- mintákat infravörös spektroszkópián alapuló NIR-készülékkel vizsgálták, és meghatározták a szárazanyag-, fehérje-, hamu- és nyersrostfrakciót (ADF, NDF). A készülék használatát dr. Lepossa Anita, a MATE keszthelyi campusának egyetemi docense mutatta be. A módszer gyors, precíz, reprodukálható, roncsolásmentes és
olcsó mérést biztosít, könnyen használható kis mennyiségű növényi minta kémiai és fizikai jellemzőinek elemzésére és a takarmányérték becslésére. A műszer a hazánkban tesztelés alatt lévő tárcsás mérők használatához, kalibrálásához is segítséget nyújthat. Egy-egy készülék kihelyezése bemutató gazdaságokba, a régióban gazdálkodók számára lehetővé tenné a tömegtakarmány-mintáik gyors beltartalmi minősítését. Angol kutatók sikerrel tesztelték a traktorra szerelt készülék használatát legelőn és kaszálón a tápanyagtartalom szezonális változásainak kimutatására.

GYEPSZELLŐZTETÉS SZAKSZERŰEN
Ezt követően munka közben néztük meg a Karcagi Kutatóintézetben fejlesztett ún. cápafogas gyepszellőztető késes hengert,

átbeszéltük előnyeit, hátrányait. A tartós, akár évszázados, rendszeres taposás miatt az állandó legelők talaja tömörödik, a pázsitfűfélék sekélyen elhelyezkedő (felső 20 cm) gyökérzete számára levegőtlenné válik. A tömörödés a talaj vízbefogadó képesképességét jelentősen csökkenti, ami az egyre kevesebb és egyre inkább egyszerre nagy mennyiségben érkező csapadék elfolyását, elpocsékolódását is maga után vonja. Fontos, hogy a talaj ne legyen nedves, mert akkor a henger súlya miatt tömöríteni fog, és a kések által vágott rés is hamar záródik. A leginkább alkalmas időszak az ősz, tél eleje. A tavaszi szellőztetés nyomán könnyen vízvesztés jöhet létre, a célhoz képest ellenkező hatást érhetünk el!

A GYÖKÉRZÓNA TALAJÁNAK ÁTSZELLŐZTETÉSÉT, VÍZBEFOGADÓ KÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉT EREDMÉNYEZI A KÉSES HENGER MEGFELELŐ IDŐSZAKBAN TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁSA.

ÁRASZTÁSOS ÖNTÖZÉS JELENTŐSÉGE
Bejártuk a Karcagon jellemző, szikes réten beállított szervestrágyázási és öntözési kísérletet (4. kép).

A 4 ismétlésben 0-10-15-20 t/ha érett , átdarált juhtrágyával beállított kísérlet még nincs betakarítva, ezért nem számszerűsíthetők az eredményei, de a növényállomány egyértelműen mutatja a hatásokat. A kijuttatott 60 mm/ha-nak megfelelő öntözővíz hatása nagyon látványos. A fű az öntözött parcellákon a legmagasabb és legdúsabb. Első ránézésre sem a trágyázás, sem az öntözés nem okozott fajszámcsökkenést, inkább növekedés látszik, és átrendeződés a fajstruktúrában. Nyilvánvaló a trágyahatás is, de kisebb, mint az öntözővíz hatása. A száraz tél és tavasz után a nem öntözött parcellákon száraz trágya maradt a felszínen, nem tudott a talajba szivárogni az összes tápanyag. Ez is erősíti a gyepek árasztásos öntözésének szükségességét, ahol csak lehetőség lenne erre.

Köszönjük a Karcagi Kutatóintézetnek és a szervezőknek a tartalmas programot, a Juhászati és Gyepgazdálkodási Osztálynak gratulálunk az értékes gyepgazdálkodási kísérletekhez!

A cikk a júniusi Magyar Állattenyésztők Lapjában jelent meg.

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB