AM rendelete a vágóállatok vágás utáni minősítését szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról

Megjelenés időpontja: 
2019. 01. 15.

Az agrárminiszter 1/2019. (I. 15.) AM rendelete a vágóállatok vágás utáni minősítését szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról

1. A vágómarhák vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 14/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosítása

Minden osztályon belül három alosztály van (+, 0, –), amelyek egyikébe kötelező a besorolás. A vágott testek kor- és ivarjelölését a 2. számú melléklet szerint kell feltüntetni.

 A  hasított testek jelölése:  A  betűknek, illetve számoknak legalább két centiméter nagyságúaknak kell lenniük. A  jelölésre bármilyen nem mérgező, véletlenszerűen eltávolíthatatlan hőálló tinta, élelmiszeriparban engedélyezett hőálló festék, ráakasztott címke használható. Jelölésként csak olyan címke használható, amely nem távolítható el és nem rongálható meg. A minősítő általi jelölést a kereskedelmi értékesítésig vagy a feldolgozásig tilos eltávolítani

 kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha a  húsossági osztályt kifejező S/EUROP betűjelzés és alosztályjelzés (+, 0, –), továbbá a  faggyúsági fokot jelölő számjelzés (1, 2, 3, 4, 5) és alosztályjelzés (+, 0, –), valamint az ivar- és korjelölés (V, Z, A, B, C, D, E) alatt a minősítő azonosító száma és a NÉBIH, illetve a 2007. január 1-je előtt kiadott fém testbélyegzők esetében az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, 2007. január 1. és 2012. március 14. között a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal jelölése is szerepel. A vágott testen a 0 alosztályt nem kell jelölni. A 8 hónapnál fiatalabb állatokon csak V jelölés szerepelhet.

 A  minősítő köteles a  3. számú mellékletben szereplő tartalommal napi jelentést készíteni, és annak adatait a vágás napján a NÉBIH által az erre a célra biztosított webszolgáltatáson keresztül az általa üzemeltetett vágott test minősítési adatbázisába eljuttatni. A saját vállalatirányítási programot használó vágóüzemek a NÉBIH adatbázisába való adatküldést megelőzően kötelesek a programjukat auditáltatni a NÉBIH-hel. Az auditálás szempontja a NÉBIH adatbázis adatstruktúrájának való megfelelés.

-A  minősítést, illetve a  vágott féltestek osztályba sorolását a  minősítő a  saját engedélyszámát tartalmazó bélyegzővel tanúsítja.

2. A vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosítása

A 13 kilogrammnál kisebb súlyú bárányok esetében az osztályba sorolást-A  minősítési

követelményeket (vágott test súlya, hússzín, faggyúborítottság) a 2017/1182/EU rendelet III. melléklete tartalmazza.”

3. A vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet módosítása

A  vágóhíd köteles minősítő helyet üzemeltetni és annak működését a  Pest Megyei Kormányhivatallal engedélyeztetni, a minősítés elvégzésére minősítő szervezettel szerződést kötni.”

A  minősítő hely működési engedélye iránti kérelemre vonatkozó formanyomtatványt a  NÉBIH a  honlapján közzéteszi a minősítői számára biztosítja a minősítéshez jogszabályban előírt, gyártó által hitelesített minősítő készüléket, és gondoskodik azok megfelelő karbantartásáról, továbbá biztosítja az  adatrögzítéshez szükséges eszközöket, az  előírt nyomtatványokat, a  minősítő és hitelesítő bélyegzőket vagy jelölőeszközöket, valamint a  Szabályzat által előírt egyéb feltételeket

A vágóállat vágás utáni minősítője kizárólag e tevékenység végzésére működési engedéllyel rendelkező, a Pest Megyei Kormányhivatal által nyilvántartásba vett természetes személy lehet, aki tevékenységét minősítő szervezet keretében, munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján végzi.”

 A működési engedély visszavonásig érvényes

A  minősítő az  engedélyének felfüggesztésekor vagy visszavonásakor – attól számított negyvennyolc órán belül  – köteles a  korábbi minősítésekre vonatkozó nyilvántartásokat, dokumentumokat, a  működési engedélyét, valamint a minősítő és hitelesítő bélyegzőket jegyzőkönyv ellenében a minősítő szervezetnek átadni.”

4. A vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 136/2011. (XII. 22.) VM rendelet módosítása

A  hasított testek jelölésénél az  1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a  szarvasmarhák, a  sertések és a  juhok hasított testének uniós osztályozási rendszerei, valamint a  hasított testek és az  élő állatok bizonyos kategóriáira vonatkozó piaci árak bejelentése tekintetében történő kiegészítéséről szóló, 2017. április 20-i 2017/1182/EU bizottsági felhatalmazáson alapuló rendelet 8. cikkében foglaltakat kell alkalmazni. A betűknek, illetve számoknak legalább két centiméter nagyságúaknak kell lenniük. A  jelölésre bármilyen nem mérgező, véletlenszerűen eltávolíthatatlan hőálló tinta, élelmiszeriparban engedélyezett hőálló festék, ráakasztott címke alkalmazható. Jelölésként csak olyan címke használható, amely nem távolítható el és nem rongálható meg. A minősítő általi jelölést a kereskedelmi értékesítésig vagy a feldolgozásig tilos eltávolítani

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB