Vezércikk - Újabb vegán támadás az állattenyésztés ellen

A sajtó ugyan felkapta a Vessünk véget az állatvágásoknak hangzatos nevet viselő, néhány vegán szervezet és állatmenhely által összeállított kezdeményezésről szóló hírt, de bízunk benne, ennek az akciónak nagyobb a füstje, mint a lángja. 

Ezt az ügyet nyilván a műhúsgyártók pénzelik, akiknek üzleti érdeke, hogy minél többen válasszák a vegánizmust. Az állatvágások betiltása, az állattenyésztés támogatásának megszüntetése az ő malmukra hajtaná a vizet. Jelenleg 16 országban mintegy 40, elsősorban startup cég próbálkozik műhúsgyártással. Az első, petricsészében készült szintetikusan előállított műhúspogácsa ára 220 ezer USA dollár volt 2013-ban. Ma ez 8 dollárra csökkent, de még sok nyitott kérdés van a laborhúsok környezetre, egészségre gyakorolt hatásáról, az ízükről és összetételükről nem is beszélve. Ezek a szintetikus termékek inkább egy szűk fogyasztói réteg hóbortjának kielégítését szolgálhatják, mint a tömegek élelmezését. 

A HELYZET AZ, HOGY A MŰHÚS SE NEM OLCSÓ, SE NEM FINOM, SE NEM EGÉSZSÉGES, ÉS A KÖRNYEZETTERHELÉSE IS NAGYOBB, MINT GONDOLNÁNK. 

Az ember mindenevő, és kiegyensúlyozott táplálkozásra van szüksége. Ízlésünket és pláne az emésztésünket nem lehet egyik napról a másikra átállítani és egyoldalúvá tenni. Az állattenyésztés eltörlését követelők egy szűk társadalmi réteget képviselnek, akik az emberek környezetükkel és az állatokkal kapcsolatos érzékenységét kihasználva, féligazságokkal, a tények ferdítésével és sajnos még hazugságoktól sem visszariadva, hatékony kommunikációval próbálják kisebbségi véleményüket a többségre erőltetni. 

A normális jövőt az állattartási és vágási körülmények javítása jelenti, nem az ágazat megszüntetése. Mi, európai állattenyésztők a világ legszigorúbb állatjóléti előírásait betartva, a legjobb tudásunk szerint tenyésztjük, neveljük állatainkat, a termék-előállítás átlátható, nyomon követhető, az így készült élelmiszerek a legjobb minőségűek. 

Az intenzív, iparszerű állattartás szélsőséges formáit mi sem támogatjuk, rengeteget dolgozunk és teszünk azért, hogy a haszonállattartás úgy valósuljon meg, hogy állataink jól érezzék magukat. A távoli (EU-n kívüli) országokból idehozott húsok, tejtermékek és tojás ökológiai lábnyoma nagyobb az itt előállított termékekhez képest, és tartalmazhatnak szermaradványokat hazánkban vagy az EU-ban már régen betiltott növényvédőszerekből vagy gyógyszerekből. 

Az akciót olasz vegán és állatvédő szervezetek indították el. Brüsszelnek akkor kell napirendre venni ezt a témát, ha 6 hónap alatt minimum 7 tagországból, összesen legalább 1 millió aláírás gyűlik össze. Magyarországon sok támogatóra nem számíthatnak. Nem hiszem, hogy a Bizottság és főleg a Miniszterek Tanácsa támogatni fog egy ilyen szélsőséges kezdeményezést. 

Bízom benne, hogy győzni fog a józan ész, és ebből a kezdeményezésből csak egy elfeledett sajtóhír lesz. Ettől még persze nagyon fontos az emberek tájékoztatása a műhúsok és a természetes húsok előnyeiről, hátrányairól, valamint arról, hogy az állattenyésztők az állatok és a klíma barátai, és nem ellenségei! 

Dr. Wagenhoffer Zsombor

Lapszám, melyben a cikk megjelent: 

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB