
A sajtó ugyan felkapta a Vessünk véget az állatvágásoknak hangzatos nevet viselő, néhány vegán szervezet és állatmenhely által összeállított kezdeményezésről szóló hírt, de bízunk benne, ennek az akciónak nagyobb a füstje, mint a lángja.
Ezt az ügyet nyilván a műhúsgyártók pénzelik, akiknek üzleti érdeke, hogy minél többen válasszák a vegánizmust. Az állatvágások betiltása, az állattenyésztés támogatásának megszüntetése az ő malmukra hajtaná a vizet. Jelenleg 16 országban mintegy 40, elsősorban startup cég próbálkozik műhúsgyártással. Az első, petricsészében készült szintetikusan előállított műhúspogácsa ára 220 ezer USA dollár volt 2013-ban. Ma ez 8 dollárra csökkent, de még sok nyitott kérdés van a laborhúsok környezetre, egészségre gyakorolt hatásáról, az ízükről és összetételükről nem is beszélve. Ezek a szintetikus termékek inkább egy szűk fogyasztói réteg hóbortjának kielégítését szolgálhatják, mint a tömegek élelmezését.
A HELYZET AZ, HOGY A MŰHÚS SE NEM OLCSÓ, SE NEM FINOM, SE NEM EGÉSZSÉGES, ÉS A KÖRNYEZETTERHELÉSE IS NAGYOBB, MINT GONDOLNÁNK.
Az ember mindenevő, és kiegyensúlyozott táplálkozásra van szüksége. Ízlésünket és pláne az emésztésünket nem lehet egyik napról a másikra átállítani és egyoldalúvá tenni. Az állattenyésztés eltörlését követelők egy szűk társadalmi réteget képviselnek, akik az emberek környezetükkel és az állatokkal kapcsolatos érzékenységét kihasználva, féligazságokkal, a tények ferdítésével és sajnos még hazugságoktól sem visszariadva, hatékony kommunikációval próbálják kisebbségi véleményüket a többségre erőltetni.
A normális jövőt az állattartási és vágási körülmények javítása jelenti, nem az ágazat megszüntetése. Mi, európai állattenyésztők a világ legszigorúbb állatjóléti előírásait betartva, a legjobb tudásunk szerint tenyésztjük, neveljük állatainkat, a termék-előállítás átlátható, nyomon követhető, az így készült élelmiszerek a legjobb minőségűek.
Az intenzív, iparszerű állattartás szélsőséges formáit mi sem támogatjuk, rengeteget dolgozunk és teszünk azért, hogy a haszonállattartás úgy valósuljon meg, hogy állataink jól érezzék magukat. A távoli (EU-n kívüli) országokból idehozott húsok, tejtermékek és tojás ökológiai lábnyoma nagyobb az itt előállított termékekhez képest, és tartalmazhatnak szermaradványokat hazánkban vagy az EU-ban már régen betiltott növényvédőszerekből vagy gyógyszerekből.
Az akciót olasz vegán és állatvédő szervezetek indították el. Brüsszelnek akkor kell napirendre venni ezt a témát, ha 6 hónap alatt minimum 7 tagországból, összesen legalább 1 millió aláírás gyűlik össze. Magyarországon sok támogatóra nem számíthatnak. Nem hiszem, hogy a Bizottság és főleg a Miniszterek Tanácsa támogatni fog egy ilyen szélsőséges kezdeményezést.
Bízom benne, hogy győzni fog a józan ész, és ebből a kezdeményezésből csak egy elfeledett sajtóhír lesz. Ettől még persze nagyon fontos az emberek tájékoztatása a műhúsok és a természetes húsok előnyeiről, hátrányairól, valamint arról, hogy az állattenyésztők az állatok és a klíma barátai, és nem ellenségei!
Dr. Wagenhoffer Zsombor