
A halgazdálkodás komoly erőforrást jelent, a magyar mezőgazdaság fontos része, egyúttal hozzájárul a vidéki munkahelyteremtéshez és a fenntartható fejlődéshez. Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel a tógazdasági haltermelés szempontjából ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat.
Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai szerint az akvakultúra részesedése egyre nő a globális haltermelésen belül. Az akvakultúra-termelés 2019-ben 85,3 millió tonnát ért el, ami 7,4%-os növekedést jelentett a 2016 és 2018 közötti évek átlagához képest. Ezen belül a belvízi akvakultúra-termelés (2019-ben 53,3 millió tonna) 7,3%-kal, a tengeri (32,0 millió tonna) 7,6%-kal bővült a megelőző három év átlagához képest. Az Európai Unió akvakultúra-termelése 1,36 millió tonnát tett ki 2019-ben, ami jól mutatja, hogy az EU nagymértékben függ az import eredetű halaktól, mivel az EU a halak és tengeri eredetű élelmiszerek uniós fogyasztásának több mint 70%-át importból elégíti ki.