Új kutatás: 7400 éve fogyasztja az ember a tejet

 

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közzétett új tanulmány kimutatta, hogy a tejet a korai neolitikumban (csiszolt kőkorszak), mintegy 7400 évvel ezelőtt használták, fogyasztották az első közép-európai földművesek, ami elősegítette, hogy az emberek a tejből táplálkozzanak és megteremtette a tejipar, pontosabban tejfeldolgozás korai alapjait.

A tej és a tejtermékek bevezetése átalakította az emberi táplálkozást

Az angliai Bristoli Egyetem által vezetett nemzetközi kutatás úttörő technikát alkalmazott a Kr. e. 54. századból származó kerámiaedények falában megőrződött tejzsírnyomok datálására. Ez a módszer az állati zsírmaradványokból származó zsírsavakat veszi célba, így egyedülállóan alkalmas arra, hogy pontosan meghatározzák az új élelmiszerek bevezetését a történelem előtti időkben. A kutatás vezető szerzője, Dr. Emmanuelle Casanova, aki a Bristoli Egyetemen végzett régészeti kémia doktori munkája során végezte a kutatást, elmondta, hogy elképesztő, mennyire pontosan tudjuk datálni a tej emberi fogyasztásának, felhasználásának kezdetét a történelem előtti időkben.

Az agropasztoralizmus kialakulása új élelmiszer-alapanyagok, például a tej és a tejtermékek bevezetésével átalakította az új-kőkori emberi táplálkozást, ami a mai napig is tart.

Korábban tejfehérjét azonosítottak hét őskori brit földműves 6000 évvel ezelőtti, mineralizált foglepedékébe ágyazódva Délkelet-, Kelet- és Nyugat-Európa ezen telepesei voltak Közép-Európa legkorábbi neolitikus földművelő csoportjai, a Linearbandkeramik (LBK) kultúra néven ismertek.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a régió legelső telepesei közül néhányan már nagy mennyiségben használtak tejet. Ez az új kutatás kibővíti a Yorki Egyetem 2019-es eredményeit, amelyek a béta-laktoglobulin nevű tejfehérjét azonosították hét őskori brit földműves 6000 évvel ezelőtti, mineralizált foglepedékébe ágyazódva. Akkor még ez volt a legkorábbi közvetlen bizonyíték a tejfogyasztásra bárhol a világon.

4300 kerámiaedényt elemeztek ételmaradványok szempontjából

Ez az új kutatómunka az Európai Kutatási Tanács (ERC) NeoMilk projektjének része volt, amelyet Richard Evershed professzor, a Bristoli Egyetem Kémiai Iskolájának professzora vezetett. Csapata 70 LBK-településről származó több mint 4300 kerámiaedényt elemzett ételmaradványok szempontjából. Az eredmények jelentős eltéréseket mutattak ki a tejhasználat terén a régióban: a kerámiaedényeken csak a lelőhelyek 65 százalékában találtak tejzsírokat, ami arra utal, hogy a tejhasználat, bár gyakori volt, nem volt általánosan elfogadott ezekben a korai földműves településekben. A kutatók a tejmaradványokat tartalmazó lelőhelyekre és kerámiákra összpontosítva mintegy 30 új radiokarbonos dátumot állítottak fel, hogy feltérképezzék a tejtermékek LBK földművesek általi hasznosításának kezdetét. Ezek az új dátumok a legkorábbi LBK-településeknek felelnek meg a Kr. e. 6. évezred közepén.

A tejtermékek a korai neolitikumban széles körben elterjedtek voltak

Ez a kutatás rendkívül jelentős, mivel új betekintést nyújt az emberi élelmiszer-beszerzési gyakorlatban bekövetkezett jelentős változások időbeni sorrendje, ahogyan azok Európa-szerte kialakultak. Egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a tejtermékek a korai neolitikumban széles körben elterjedtek voltak, a területi elterjedésében mutatkozó eltérések ellenére.

forrás: www.agdaily.com/Agroinform.hu

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB