Nagy István: közös érdekünk, hogy a magyar állattenyésztés sikeres legyen

A mai kor követelményeinek megfelelő, az uniós rendelet által szabott keretek között az ágazat érdekeit messzemenőkig segítő jogszabályt sikerült az állattenyésztőkkel közösen elkészíteni, amely megteremti a korszerű tenyésztésszervezés kereteit, biztosítja az állatgenetikai erőforrások védelmét és elősegíti a hazai tenyésztők versenyképességének javulását - nyilatkozta a jogalkotási procedúra utolsó fázisában lévő új állattenyésztési törvényről Nagy István. Az agrárminiszter a Magyar Állattenyésztők Lapjának adott évvégi interjúban azt is leszögezte: a tárca jövőre minden eddiginél több jogcímen és összességében több forrással kívánja javítani az állattenyésztők versenyképességét és kitért a 2019-es OMÉK üzenetére is.

Agrárminiszteri kinevezését követően a versenyképességet jelölte meg a stratégiai célok elérésének legfontosabb elemeként. Miért?

A mezőgazdaságot érő nagy kihívások, mint az élelmiszerek iránti növekvő kereslet, az éghajlatváltozás, a természeti erőforrások szűkülése, a termelés környezetterhelését korlátozó szabályozások és az erős nemzetközi kereskedelmi verseny miatt kulcskérdés a magyar mezőgazdaság, ezen belül az állattenyésztés versenyképességének folyamatos fejlesztése.

Hogyan tudja a Kormány segíteni a gazdákat abban, hogy versenyképesek legyenek?

Például a versenyképes, innovatív termelést ösztönző és segítő jogszabályi környezet kialakításával, a támogatási lehetőségek maximális kihasználásával és a felesleges bürokráciát nélkülöző, hatékonyan működő, gazdabarát szakigazgatás megvalósításával. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy intézkedéseinknek az uniós szabályok és a nemzetgazdaság teljesítőképessége határt szabnak.

2019-ben a tárca milyen intézkedésekkel és támogatásokkal fogja segíteni az állattenyésztőket?

Jövőre is átfogó intézkedésekkel kívánjuk segíteni az állattenyésztőket, többek között a már klasszikusnak tekinthető jövedelempótló és beruházási támogatásokkal, valamint kedvezményes hitelprogramokkal és a szakképzési rendszerünk fejlesztésével. Folyamatos munkát igényel az állategészségügyi státuszunk megőrzése és ennek alapján lépésről-lépésre bővítjük az exportpiaci lehetőségeket. 2019-ben is folytatódik az alapvető élelmiszerek áfájának üzemezett csökkentése, hiszen az ESL és UHT tejek is az 5%-os forgalmi kulcs alá kerülnek január elsejével.

Milyen forráskeretei lesznek a közvetlen támogatásoknak?

Az uniós közvetlen támogatásoknál 2015-ben bevezetett változtatásoknak köszönhetően az állattenyésztők a termeléshez kötött jogcímeken keresztül az utóbbi években lényegesen több forráshoz tudtak jutni és ez nem lesz másképp az új évben sem. A húshasznú anyatehén, hízottbika, tejhasznú tehén és juh termeléshez kötött jogcímek keretösszege 2019-ben mintegy 42,2 Mrd Ft. Emellett a gazdák még területalapú, zöldítési, szemes és szálas fehérjenövény termeléshez kötött támogatásokat igényelhetnek, ez utóbbiak keretösszege 8,7 Mrd Ft. A terülatalapú alaptámogatás és a zöldítés hektáronkénti együttes összege - árfolyamtól függően - továbbra is 72 ezer Ft körül alakul.

A nemzeti költségvetésből fizetett jogcímekre jut elég pénz?

A nemzeti költségvetésből finanszírozott programok fenntartása és új állami támogatási lehetőségek megnyitása prioritás számunkra. Az ország 2019. évi költségvetéséről szóló törvényt már júliusban elfogadta a parlament, az abban szereplő sarokszámok, amelyek egyebek mellett a támogatások nemzeti lábát is jelentik, nem változtak, ami jó hír, hiszen ezek jelentős összegek kiutalását teszik lehetővé a tenyésztők számára. Az átmeneti nemzeti támogatásokra 78,3 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg biztosítja, hogy a szarvasmarha, a tej, a juh ágazatok támogatása 2019-ben is megemelt összegekkel valósuljon meg, valamint a kecsketartók támogatási szintje is fenntartható maradhasson. A költségvetés keretein belül kiemelt figyelmet fordítunk a közvetlen uniós forrásokból nem részesülő baromfi-, és sertéságazat segítésére, ami leginkább az állatjóléti jogcímeken keresztül valósítható meg. Ezekre összesen több mint 30 milliárd forintot szánunk 2019-ben. 2018 második felében megemeltük egy milliárd forinttal az állatbetegségek megelőzésére és felszámolására (11,5 Mrd Ft), továbbá 800 millió forinttal az állati hulla elszállításra és megsemmisítésre nyújtott támogatások (4,4 Mrd Ft) keretösszegeit. Jó hír, hogy 2019-ben a megnövelt kerettel számolhatnak az állattartók. Számos ún. csekély összegű támogatási konstrukciót dolgoztunk ki az utóbbi években, amelyekkel célzottan és gyorsan igyekszünk többek között a tenyésztőket is segíteni. Jó példa erre a nyúltenyésztési, a méhészeti, a tenyészkos és tenyészbak beállítás támogatása vagy a nemrég meghirdetett mangalicatartóknak nyújtott de minimis támogatás. 2019-ben 1,1 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik a sertésstratégia megvalósítása, a PRRS mentesítésre pedig 872 millió forint áll rendelkezésre. A hazai tenyésztőszervezetek és rajtuk keresztül a magyar állattenyésztők versenyképességét segíti, a globális szerepre törekvő, tőkeerős külföldi tenyésztő-vállalkozások terjeszkedésével szemben az állattenyésztési feladatok elvégzésére nyújott 1,3 milliárd forint támogatás.

A támogatott hitelprogramok 2019-ben is rendelkezésre állnak?

Igén és örömmel tapasztaljuk, hogy ezek egyre népszerűbbek. Januártól a sertéstartók lehetőségei tovább bővülnek, hiszen az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kapcsolódóan kiemelt, (100%-os) kamat-, kezességi díj és költségtámogatást vehetnek igénybe, így számukra a hitelfelvétel ingyenessé válik. A kedvező feltételrendszerű, akár 3 éves futamidejű hitel segítséget nyújthat az afrikai sertéspestis kapcsán jelentkező árcsökkenés vagy értékesítési nehézségek miatt előálló likviditási problémák áthidalására. Továbbra is igényelhetők az MFB Zrt. által nyújtott korábbi hitelprogramok, így az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020, és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, amelyek akár 6-7 éves futamidejű forgóeszköz finanszírozási lehetőséget nyújtanak, 60%-os kamattámogatás mellett. A kis és középvállalkozói szektor hitelezését segítendő a kezességvállalási díjakat továbbra is támogatjuk.

Elfogadás előtti állapotban van az új állattenyésztési törvény. Sikerül letenni egy új korszak alapköveit a jogszabállyal?

Az új korszak alapköveit lényegében a 2016 nyarán megjelent Európai Parlament és a Tanács rendelete, valamint a tíz hónappal később kihirdetésre került végrehajtási rendeletei fektették le. A tagországokban, így hazánkban is november elsejétől közvetlenül alkalmazandó szabályozás újdonságai közül mindenképpen meg kell említeni egyrészt azt, hogy a rendelet hatálya alá tartozó állatfajták vonatkozásában ugyanazon fajta esetében már több tenyésztőszervezet is kaphat elismerést és hajthat végre tenyésztési programot, másrészt pedig azt, hogy a tenyésztőszervezeteknek lehetőségük nyílt a tevékenységüket más EU tagállam területére kiterjeszteni, valamint azt is, hogy a teljesítményvizsgálat és a tenyészértékbecslés elvégzése már nem a hatóság, hanem a tenyésztőszervezet feladata. Ez új helyzetet teremt a szakigazgatásban is. Egy korszerű és előremutató rendelkezéseket tartalmazó, az idők próbáját kiálló jogszabály megalkotása volt a célunk, amihez kértük és meg is kaptuk a Magyar Állattenyésztők Szövetségének konstruktív és támogató közreműködését. Véleményem szerint a mai kor követelményeinek mindenben megfelelő, az uniós rendelet által szabott keretek között az ágazat érdekeit messzemenőkig segítő jogszabály kerül majd elfogadásra, mely megteremti a korszerű tenyésztésszervezés kereteit, biztosítani fogja az állatgenetikai erőforrások védelmét és elősegíti a hazai tenyésztők versenyképességének javulását.

Jövőre lesz OMÉK. Mi lesz a rendezvény koncepciója?

Figyelembe véve a kiállítás szervezésének időpontjában a HUNGEXPO területén rendelkezésre álló csökkentett kiállítási területet és azt a tényt, hogy az állattenyésztők és gépforgalmazók számára problémás a fővárosban a hagyományos, nagy helyigényű tenyészállat-kiállítás és mezőgazdasági gépbemutatók lebonyolítása, azokat vidéki helyszíneken az OMÉK társrendezvényeinek keretében szeretnénk megszervezni. Az eddigi gyakorlattól eltérően, Budapesten egy jelentősen kisebb helyigényű állatbemutató és mezőgazdasági gépbemutató valósulna meg. Az elsődleges cél a gépek és állatok nagyközönség számára történő élményközpontú bemutatása. A 79. OMÉK fő üzenete továbbra is: „OMÉK, a magyar föld legjava”, alüzenetét pedig az üzleti jelleget és szakmaiságot hangsúlyozó módon kívánjuk meghatározni. A cél egy közép-európai, regionális agrobusiness-kiállítás megszervezése, az üzleti szempontok és a nemzetköziség előtérbe helyezésével.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni ezt az évet, mi lenne az, amit kiemelne?

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az agrárium is hozzájárult a magyar gazdaság 5 százalékos növekedéséhez, mindezért pedig köszönettel tartozunk valamennyi magyar gazda munkájáért. Van okunk a hálaadásra, és reménységgel tekintünk a jövőbe.

Kiss Krisztina

Megjelent a Magyar Állattenyésztők Lapja decemberi számában

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB