Az EU lakosságának 8,3%-a nem engedheti meg magának a rendszeres húsfogyasztást

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra hívja fel a figyelmet, hogy az unió lakosságának 8,3%-a nem engedheti meg magának a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást. Kifejti továbbá, hogy a hús- és tejtermékek megadóztatásának milyen kedvezőtlen hatásai lehetnek, különösen az amúgy is sérülékeny társadalmi csoportokra nézve.

Az Eurostat 2022-es adatai szerint az Európai Unióban százból nyolc ember nem engedheti meg magának a megfelelő táplálkozást. Az EU lakosságának 8,3%-a nem engedheti meg magának, hogy minden második nap húst, halat vagy ezzel egyenértékű vegetáriánus ételt fogyasszon, ami a 2021-es adathoz képest (7,3%) egy százalékkal magasabb érték. Ami pedig a szegénység kockázatának kitettek arányát illeti (19,7%), ez az érték 2,2 százalékkal magasabb a 2021-ben rögzített értéknél (17,5%).

Ez a helyzet igen aggasztó és az eredmények között meglehetősen nagy eltérések tapasztalhatók az egyes uniós országokban. A szegénység kockázatának kitett emberek aránya − tehát azoknak az aránya, akik nem engedhetik meg maguknak a megfelelő táplálkozást − Bulgáriában (44,6%) a legmagasabb, Bulgáriát Románia (43,0%) és Szlovákia (40,5%) követi. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Írországban (5,0%) regisztrálták, Írországot Luxemburg (5,1%) és Ciprus (5,6%) követi.

A háztartások szintjén a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözési ráta kiszámításához megfigyelt tételek között szerepel az a képesség, hogy a fogyasztók minden második nap megengedhessenek maguknak egy húst, csirkét, halat tartalmazó, vagy ezzel egyenértékű vegetáriánus étkezést, amely a szociális jogok európai pillérének egyik fő mutatója a Szociális Eredménytábla Mutatók között.

A megfelelő táplálékhoz való hozzájutás szintén része a Fenntartható Fejlődési Céloknak (SDG’s). A második Fenntartható Fejlődési Cél (SDG2) a "Zéró éhezés", mely cél kifejezetten az éhezés és az alultápláltság minden formájának felszámolására törekszik, miközben biztosítja a biztonságos, tápláló és megfelelő élelmiszerekhez való hozzáférést.

AZ ADÓK TOVÁBB RONTANAK A HELYZETEN

Tekintettel erre az aggasztó helyzetre Európában − egy olyan régióban, amelyet a legfejlettebbek között tartanak számon − meglehetősen logikátlannak tűnik a hús- és tejtermékek megadóztatásának gondolata, amely intézkedésnek a célja az állati eredetű élelmiszerek vásárlásának visszaszorítása, mely által más típusú élelmiszerek, például a hüvelyesek és a zöldségek nagyobb vonzerőre tehetnének szert a fogyasztók körében. A környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó törekvések során nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hús és az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlan forrásai az alapvető tápanyagoknak, amelyek gyakran hiányoznak vagy nem hozzáférhetőek a növényi eredetű élelmiszerekből. A fenntartható termelés biztosítása természetesen fontos, de nincs értelme olyan leegyszerűsítő megoldásokat erőltetni, amelyek a lakosság bizonyos rétege számára még inkább ellehetetlenítené a megfelelő táplálékokhoz való hozzájutást.

A húsadó veszélyeztetné a megfelelő tápanyagbevitelt, ami tovább rontaná a jelenlegi helyzetet. Ráadásul a magasabb jövedelemmel rendelkezők valószínűleg továbbra is ugyanannyi húst fogyasztanának, míg a kevésbé szerencsések még inkább nélkülöznének, vagy gyengébb minőségű élelmiszereket vásárolnának, amely növelné a társadalmi egyenlőtlenséget. A jó minőségű vörös hús, csirke és hal megfizethetőségének folyamatos fenntartása, a hozzáférhetőség biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek egészséges és teljes értékű ételeket választhassanak.

 

Forrás: NAK / Borovka Zsuzsa

Időjárás

Budapest

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Currently, there is no weather information available.

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB