Vezércikk - Nálunk nincs uborkaszezon

Július van, tombol a nyár, az emberek közül sokan megérdemelt éves nagy szabadságukat töltik. A szaklapok közül több is összevont számot jelentet meg július-augusztusra, mondván, nyár közepén az emberek nem akarnak a szakmával foglalkozni, szeretnének kikapcsolódni, és a politikában is uborkaszezon van, így nem történnek nagy dolgok. 

Mi nem ezt a stratégiát követjük. Az idő ugyan alkalmas a nyaralásra, de az állattenyésztésben nincs megállás ilyenkor sem. A napi rutinfeladatok mellett nem árt odafigyelni az aktuális piaci és a politikai-gazdasági eseményekre, amelyek bizony hatással vannak, illetve lesznek a magyar állattenyésztőkre, állattartókra is.

Három nagyon időszerű téma köré építettük fel e havi lapszámunkat. Az egyik az Európai Unió és a Mercosur- államok között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás. Annak ellenére, hogy az előkészületek már 20 éve folynak, mégis sokakat meglepett ez a „hirtelen” döntés. 

A megállapodás az állattenyésztők közül legjobban az európai húsmarha- és baromfiágazatra lehet hatással. Mielőtt bárki azzal kezdene riogatni, hogy itt a vég, kérjük olvassák el elemzésünket néhány oldallal arrébb. Annyit elöljáróban leszögezhetünk: a megállapodásban rögzített import kvóták mennyisége egy stabil uniós marhahúságazatot nem fog megrázni! 

A klímavédelmi és állatjóléti szempontok, ha tetszik, ha nem, egyre fontosabbak lesznek a fogyasztóknak, ezért a környezet- és állatbarát tartásmódokkal előállított termékek piaci részesedése növekedni fog. Valós veszélyt jelentenek ugyanakkor a hús- és tejhelyettesítő növényi alapú vagy szintetikusan előállított műhúsok, tejszerű italok. 

2013-ban tálalták föl az első műhúspogácsával készített hamburgert, amihez kétéves kutatásfejlesztésre és 300 ezer dollára volt szükség. Az első műkaja látványban és főleg ízletességben messze elmaradt az igazitól. Azóta sokat fejlődött a gyártástechnológia, és mára elérhető közelségbe került az igazi hússal ízletességben és táplálóértékben vetekedő műhús, aminek ára 4-5 év múlva akár 10 dollár is lehet. A növényi alapú húshelyettesítőkkel készített húsízű hamburgerek viszont már ma is a világ számos éttermében kaphatók. Ezekről is érdekes cikkeket olvashatnak lapunkban.

Végül a harmadik időszerű téma a juhos szakmaközi szervezet létrehozása. A NAK közvetítésével sikerült tárgyalóasztalhoz ültetni és jobb belátásra bírni azokat a kulcsembereket, akik miatt eddig nem tudott megvalósulni az ágazati együttműködés. A szakmaközi szervezetet év végéig kell megalakítani, ami óriási lehetőséget jelenthet majd az ágazat érdekérvényesítésében és piaci szabályozásában. A Juhászkampó és Arcél rovatainkban részletesebben is olvashatnak erről.

Kellemes nyarat és jó olvasgatást kívánunk minden Kedves Olvasónknak!

Dr. Wagenhoffer Zsombor

Lapszám, melyben a cikk megjelent: 

Időjárás

Budapest

Today, december 8, 2019
12:00-18:00

Felhős

Felhős
6 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, december 8, 2019
12:00-18:00

Felhős

Felhős
5 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, december 8, 2019
12:00-18:00

Részben felhős

Részben felhős
7 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, december 8, 2019
12:00-18:00

Részben felhős

Részben felhős
8 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, december 8, 2019
12:00-18:00

Felhős

Felhős
6 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, december 8, 2019
12:00-18:00

Felhős

Felhős
6 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB