Takarmányozás - Tömegtakarmányok tartósítása fermentá­lással

Tömegtakarmányokat legnagyobb mennyiségben a gyepek, valamint a szántóföldi takarmányok szolgáltatják. Még a melléktermékek jelentenek bázist, de ezek tartósítása egyedi módszerekkel történik, vagy a szálas takarmányokkal együtt végezzük. 

A tömegtakarmányok általában nagy nedvességtartalmú anyagok, betakarításuk után csak 1-2 napig etethetők, mert romlandók. A romlás veszélye annál nagyobb minél nagyobb a víztartalmuk. A romlás a szokásos környezeti hőmérsékleten részben a saját sejtekben lévő enzimek, másrészt a növényeken lévő mikróbák enzimes tevékenysége következtében indul meg. 
 

Lapszám, melyben a cikk megjelent: 

Időjárás

Budapest

Today, december 11, 2019
18:00-00:00

Részben felhős

Részben felhős
-2 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, december 11, 2019
18:00-00:00

Részben felhős

Részben felhős
3 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, december 11, 2019
18:00-00:00

Részben felhős

Részben felhős
3 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, december 11, 2019
18:00-00:00

Részben felhős

Részben felhős
3 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, december 11, 2019
18:00-00:00

Részben felhős

Részben felhős
2 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, december 11, 2019
18:00-00:00

Felhős

Felhős
3 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB