Az állattenyésztés talpra állítása nemzeti ügy

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége üdvözli a kormány szerdai ülésén elfogadott, az állattenyésztők kárainak enyhítését célzó döntéseket. A szövetség bízik abban, hogy a miniszterelnöki kabinet és a szakmai szervezetek között múlt héten folytatott magas szintű egyeztetés folytatódni fog annak érdekében, hogy a magyar állattenyésztés régóta remélt és szükséges talpra állítása megtörténhessen. Az ágazat problémáinak kezelése túlmutat a Vidékfejlesztési tárca hatáskörén: vidéki munkahelyek ezreinek megtartása, újak teremtése forog kockán (20-25 tejelő marha, 40-50 húsmarha, illetve anyakoca és szaporulata vagy 4-5 ló képes egy munkahelyet teremteni), továbbá az ország élelmiszer-ellátása és a függőségünk minimalizálása a tét. A magyar állattenyésztés helyzete és teljesítménye érezhető hatást gyakorol az ország export bevételeinek és GDP-jének alakulására.

A hazai állattartók nagy részének nincs tartaléka átvészelni az évszázad aszálya által okozott költségnövekedést. Aki pedig egyszer felhagy a gazdálkodással, az ebben a szakmában nem kezdi újra az állattartást, így a jelenlegi helyzetben mindent meg kell tenni a kormánynak, hogy a rendelkezésére álló jogi és pénzügyi lehetőségekkel segítse a gazdákat talpon maradni, hiszen elsősorban rájuk számíthat az ágazat fejlesztésében.

Az előrehozott kifizetésekkel kapcsolatban a szövetség hangsúlyozta: ebben az esetben nem több pénzt kapnak a gazdák, de azzal, hogy hamarabb fizetik a támogatásokat, levegőhöz juthatnak a tenyésztők. A 20 százalékkal megemelt állatjóléti támogatás már többlet pénzt jelent a sertés-, és baromfitartóknak, amelynek első két negyedéves részét várhatóan gyorsított eljárással hamarosan ki is fizet az MVH. Az állatbetegségek megelőzésre, illetve leküzdésére, valamint az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására nyújtott támogatásnak kedvezményezettje nem a gazda, hanem az állatorvosok, a diagnosztikai központok, illetve az állati fehérje feldolgozók. Itt az a sajátos helyzet alakult ki, hogy a szolgáltatás ára majdnem a támogatás mértékével drágult. Ezeknél a jogcímeknél vannak még tartalékok a díjak további csökkentésére, ami ugyanakkor nem igényel többlet forrást. A szövetség javasolja továbbá a kérődző szerkezet-átalakítási támogatás kifizetésének előrehozását is a húsmarha és juhtartók megsegítése érdekében, hiszen az aszály súlyos terméskiesést okozott a szálastakarmányoknál.

A szövetség üdvözli a kormány azon szándékát, hogy az ágazat hitelezését jelentősen javítani szeretné. A 6 éves futamidő, a 3 éves türelmi idő és az 50 százalékos kamattámogatás jelentős előrelépés, de a helyzet az, hogy a bankok egyelőre nagyon bizalmatlanok és túlságosan borúlátóak az állattenyésztéssel kapcsolatban. Ilyen hozzáállás mellett képtelenség hitelhez jutnia azoknak a termelőknek, akiknek éppen a legnagyobb szüksége lenne külső forrásra a fejlesztéseikhez. A termelők eladósodottsága már most is tetemes, ez pedig gátja a bankok által kért fedezet (ingatlanok, termőföld, gépek) biztosításának. Az MFB forgóeszköz hitel konstrukcióját tenyészállat vásárlásra például ez idáig alig páran tudták igénybe venni a kereskedelmi bankok által támasztott előnytelen feltételek miatt.

A sertésstratégiával kapcsolatban a MÁSZ a megkezdett tárgyalások folytatását szorgalmazza a hatékony rövidtávú intézkedések mihamarabbi megtétele érdekében.

Webdesign, Keresőoptimalizálás, Drupal fejlesztés - Macroweb