TÖRTÉNELMI LEHETŐSÉGET KAPOTT A MAGYAR LÓTENYÉSZTÉS ÉS LOVASÁGAZAT

Szakmája élő legendája. Díjlovas sportunk legsikeresebb személyisége, örökös magyar bajnok, 1969-ben, valamint 1979 és 2003 között 25-ször volt magyar bajnok. Az olimpiai lovas szakágak első magyar Európa-bajnoki érmét szerezte. Több mint 150 nemzetközi győzelmet jegyez, köztük 11-szer nyert Világkupa-fordulót, hat alkalommal lovagolt Világ Kupa Döntőn. Másfél évtizeden át – a szakág legeredményesebb időszakában – a díjlovaglás szövetségi kapitánya. Tudását és életfilozófiáját mesteredzőként és egyetemi lovastanárként évtizedek óta tanítványok százainak igyekszik átadni, akik közül a legtöbb példaképként tekint rá. A fiatalokat nem csupán a lovaglás mesterfogásaira, hanem – a magasra állított mércéje szerint – engedményt nem tűrő fegyelemre, rendre, a ló, a lovassport iránti alázatra, lovas és általános műveltségre neveli. Dunakeszi díszpolgára. 2011-ben az 56-os Hűség a Hazához Érdemrend Nagykeresztjét, 2015-ben a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjét kapta. Dr.  Nagy István agrárminiszter 2019.  március 1-jétől a lovaságazat miniszeri biztosának nevezte ki. Kiss Krisztina beszélgetőtársa Dallos Gyula volt. 

Milyen célokat tűzött ki miniszteri biztosként?
Hittel, hitelesen a lovas ágazatért! Szakértelmemet és a tapasztalataimat fölhasználva szeretném helyzetbe hozni a magyar lovaságazatot, a tenyésztést, az oktatást, az infrastruktúrát, a lovas- és lósportokat, a huszár- és katonai hagyományőrzést, a lovas
turisztikát és a terápiás oktatást. A Kincsem nevét viselő lovaságazati stratégia megvalósításával fejlődési pályára állíthatók az előbb felsorolt területek.

Az oktatásban milyen fontosabb lépéseket, intézkedéseket kellene megtenni a következő években?
Amennyiben nincsenek kiművelt agrárszakembereink, nem tudjuk kiváló adottságainkat kihasználni és felvenni a versenyt. Ez igaz a lovaságazatra is. A lovaskultúra oktatását az általános iskolában kell kezdeni. A gyermekek lovas oktatásához szükséges egy állami lovasoktatási központ. Tapasztalatom szerint, ha egy gyermek 8-9 éves korában megszeret és elsajátít valamit, akkor azt már soha nem akarja elengedni. A ló játékos megismerésével, a ló általi neveléssel egy viselkedési formát és mintát is kap a gyermek. A ló által az életre nevelni! Ezek a gyerekek lesznek potenciálisan a jövő agrárszakemberei.

A magyar lótenyésztés milyen helyzetben van?
Van bőven tennivaló ezen a területen. 57 éve vagyok a lovaságazatban, rengeteg tapasztalattal rendelkezem. 1970-től az Országos Lótenyésztési Igazgatóságon (OLF) a sportlókipróbálás vezetője voltam. Az egész ország lóállománya felett rendelkeztünk, képeztem és kipróbáltam a sportra alkalmas egyedeket. A ménesek, méntelepek és az egész rendszer szigorú elvárásokkal, ellenőrzéssel működött. A rendszerváltozással és az OLF megszűnésével ez a stabil alap eltűnt. Ma nincs a kezünkben olyan kapaszkodó, amivel a magyar lótenyésztést vissza tudnánk helyezni az igazi irányba. A tenyésztésnek, kipróbálásnak a sporttal és egyéb hasznosítási formákkal össze kell érnie, egy rendszert kell képeznie. Nagyon kevés az együttműködés ezen a területen. Ezen is szeretnék változtatni. A lótenyésztésünkön egy rendszerszintű átalakítás tudna segíteni.

A tenyésztésszervezési rendszert hogyan lehet jól működővé tenni?
Csakis katonai fegyelemmel, célirányosan és egymással jól együttműködő egyesületekkel, valamint értük dolgozó szövetséggel lehet eredményt elérni. A lótenyésztő egyesületek döntő része elégedetlen az őket képviselni hivatott MLOSZ szakmai munkájával és működésével. Ezen a téren komplett átalakítás szükséges, amit tovább halogatni nem lehet, most kell cselekedni, és ehhez megvan a fajtatenyésztő egyesületek és a kormányzat támogatása is. Egy teljesen új felállású, szerkezetű és vezetésű MLOSZ-re van szüksége a magyar lótenyésztő társadalomnak. A jó lótenyésztéshez tudás, idő és pénz kell.

Mi lehet a hagyományos fajták szerepe?
Legfontosabb szerepük a génmegőrzés. Nem halhatnak ki az őshonos magyar lófajták, ezzel önmagunkat csonkítanánk meg. A nem hagyományos fajtákat sport, hobbi vagy divat célra tenyésztik és tartják. Az őshonos magyar lófajtáink megőrzése és védelme állami kötelességünk. Azon fáradozom, hogy mindegyiknek legyen tenyésztési centruma, állami ménese. Egy magántulajdonos bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy kénytelen beszűntetni a tevékenységét, ami végezetes lehet adott fajtára nézve. A stratégiai fontosságú területeket csakis állami tulajdonban tudom elképzelni szigorú felügyelet mellett, számonkéréssel és a megfelelő működés anyagi feltételeivel. Azt tudni kell, hogy a ló nagyon költséges dolog. Ezt meg kell érteni, de egyúttal hatalmas értékhordozó is.

Mit csinálnak jól azok az országok, ahol sikeres a lótenyésztés és lovaságazat?
A világon mindenhol hathatós állami támogatással működik a lótenyésztés. Mi, magyarok a tudás népe vagyunk, de nem kezeljük igazán jól az értékeinket. Olyan jó lovakat, mint Kincsem vagy Kisbér senki nem tudott még tenyészteni. Nekünk ezt mástól nem kell tanulni, a magyar ember ősi állattenyésztő népként szomatikus kapcsolatban élt a lóval. Megvannak a földrajzi lehetőségeink, „csak” a már említett eszközöket kell biztosítani, és a rendszert jól összerakni és működtetni. Ha ez sikerül, akkor a magyar lótenyésztés világra szóló eredményeket tud ismét produkálni. Tudomásul kell venni, hogy a ló nem bírja a szegénységet. Ott sikeres a lótenyésztés és a lovassport, ahol elegendő tőkét fektettek az ágazatba. A hollandok megvették a legjobb német kancacsaládokat, és ígéretes angol, német ménekkel termékenyítették őket, ebből alakult ki a holland sportló. Most a kínaiak csinálnak hasonlót, rengeteg pénzt költenek kiváló egyedek megvásárlására Európából. Mi összehasonlíthatatlanul kevesebb pénzt költöttünk a tenyésztésre és a sportra. Mégis az kerülne a legtöbbe, ha eltűnne az a csodálatos örökség, amit Széchenyi István és az őt követő kiváló lótenyésztők és a magyar lovaságazatért dolgozó kimagasló tudású szakemberek hagytak ránk. A 24. órában vagyunk ahhoz, hogy megmentsük a magyar lótenyésztést. Hangsúlyozni kell: a lótenyésztésbe és annak a kipróbálásába a ló- és lovassportokba fektetett tőke nem kidobott pénz, csak jól össze kell rakni ennek a rendszerét. Pozitív jelent és jövőképet jelent az a tény, hogy a kormány a magyar gazdákért, lótenyésztőkért dolgozik, célja a vidék népességének
megtartása az állattenyésztés által is, az emberek fejével
tud gondolkodni, és a szívükhöz tud szólni.

 

http://www.allattenyesztesinapok.hu/

Időjárás

Budapest

Today, július 12, 2020
13:00-18:00

Részben felhős

Részben felhős
17 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, július 12, 2020
13:00-18:00

Részben felhős

Részben felhős
20 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, július 12, 2020
13:00-18:00

Felhős

Felhős
21 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, július 12, 2020
13:00-18:00

Felhős

Felhős
20 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, július 12, 2020
12:00-18:00

Felhős

Felhős
20 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, július 12, 2020
12:00-18:00

Részben felhős

Részben felhős
20 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB