STAFÉTA: INFORMÁCIÓ KÉZRŐL KÉZRE!

A digitális technológia rohamléptekben fejlődik, amit az állattenyésztők is hasznosíthatnak a maguk javára. Stafétánk legutóbbi körében Moldován András kérdezte az UBM Feed Sertés Üzletág vezetőjét, lehetséges-e a „big data” elven működő takarmány formulázás. Bessenyei István szerint ez a technológia már rendelkezésre áll, azonban ahhoz, hogy sikeresen szolgálhassa a tenyésztőket, hiteles és naprakész adatokra van szükség.

Moldován András: Lehetséges-e a „big data” elven működő formulázás?

Bessenyei István: Az általános hazai gyakorlat a legkisebb költségre való optimalizálás elve azzal a céllal, hogy csökkentsük az elvárt teljesítmény takarmány költségét. A takarmányozási programok, fázisok száma, beltartalom meghatározása múltbeli tapasztalatok, szerencsésebb esetben kísérletek alapján történik.  Ennek következménye, hogy többször szembesülnek a termelők azzal, hogy a sertések nem a várt teljesítményen termelnek, többletköltségek mellett árbevétel kiesést szenvednek el, veszteségessé válik a termelés.

Ugyanakkor, ma már rendelkezésre áll az a technológia (szoftver), amellyel az optimalizálást pénzügyi eredményre végezzük figyelembe véve a genetikai potenciált, a vágóhíd által elvárt és premizált minőséget és természetesen a takarmány alapanyag költségeket. Gyakorlatilag meghatározhatjuk, hogy mi az a takarmány beltartalom és összetétel, amellyel az állatokat takarmányozva a legmagasabb fedezeti összeg érhető el az aktuális piaci és környezeti feltételek között.

Azt tapasztalom, hogy jelenleg a szűk keresztmetszet a hiteles adat megléte, amelyet a sertéstartók szolgáltatnak a takarmánygyártó felé. Sok esetben a legalapvetőbb adatok, mint tömeggyarapodás, fajlagos takarmány értékesítés sem állnak rendelkezésre „jó minőségben”, a takarmányfelvételi görbéről nem is beszélve. 

Tehát a válasz röviden:

A technológia rendelkezésre áll és várja a hiteles, naprakész adatokat, hogy azokat feldolgozva választ adjon az adott piaci és környezeti feltételeknek megfelelő takarmányozási optimumról. 

A következő részben

Bessenyei István – Marczin Zsolthoz, az Alföldi Sertés értékesítő és Beszerző Mg-i Szövetkezet ügyvezető igazgatójához intézett kérdése:

Ön szerint a magyar sertéstartók mennyire tudatosan próbálják optimalizálni a vágósúlyt és minőséget annak érdekében, hogy érvényesítsék a vágóhídi prémiumokat? Ezzel kapcsolatban lát-e tartalékot akár a genetika megválasztása és takarmányozás tekintetében?

Időjárás

Budapest

Today, szeptember 19, 2018
18:00-00:00

Szép idő

Szép idő
24 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, szeptember 19, 2018
18:00-00:00

Szép idő

Szép idő
25 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, szeptember 19, 2018
18:00-00:00

Szép idő

Szép idő
26 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, szeptember 19, 2018
18:00-00:00

Részben felhős

Részben felhős
25 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, szeptember 19, 2018
18:00-00:00

Szép idő

Szép idő
26 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, szeptember 19, 2018
18:00-00:00

Felhőtlen

Felhőtlen
24 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB