Sajtóközlemény a kialakult tejpiaci helyzetről és az azonnali szükséges lépésekről

A hazai nyerstej termelésében leginkább érintett szakmai szerveztek, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesülete (továbbiakban Szervezetek) közösen áttekintették és értékelték a kialakult tejpiaci helyzetet.

A fenti Szerveztek egyetértettek abban, hogy a jelenleg kialakult kedvezőtlen tejpiaci helyzetet az áprilistól megszűnt európai uniós tejkvótarendszer, az orosz embargó, túltermelésből adódó kínálati piac és a tej tizennyolc százalékos áfa kulcsából levezethető, évente több tízmilliárdos hazai áfa csalás okozza.

Egységes álláspont alakult ki abban a vonatkozásban is, hogy azonnali kormányzati döntések, illetve felelősebb, a kelet-európai tejtermelők problémáit is kezelő brüsszeli döntések szükségesek. Ellenkező esetben a hazai tejtermelők nem fogják tovább bírni a nyomást: a tejelő tehénállomány létszámának csökkenésével, a beruházások lassulásával, illetve tejtermelői tüntetésekkel nézhetünk szembe.

A Szervezetek határozott véleménye, hogy a rövidtávú problémák tompítása érdekében legalább az alábbi lépések szükségesek:

az ellenőrző hatóságoknak soron kívül kommunikálnia kell a tejágazati áfa csalások vonatkozásban eddig elvégzett és folyamatban lévő vizsgálatokat és azok várható eredményeit,

a fogyasztói folyadéktej (UHT, ESL, féltartós és friss; 3 literes térfogatig és kiszerelés típusától függetlenül) kerüljön az 5%-os ÁFA körbe 2016-tól,

a tejtermelői támogatások mielőbb és maradéktalanul kerüljenek kifizetésre,

alkupozícióik javítása érdekében a termelői csoportok és szerveződések megerősítése és támogatása váljon prioritássá,

élelmiszeripari hatékonyságnövelő és innovációs beruházási támogatási programok azonnali elindítása,

kezdődjön kormányzati szakmai konzultáció a hazai nyerstej 80-90%-át előállító társas tejtermelő vállalkozások jövőjével kapcsolatosan,

marketing pályázatok azonnali kiírása a fogyasztók meggyőzése érdekében,

szakmaközi szervezeti együttműködés további elmélyítése, további egyeztetések a hazai kiskereskedelmi láncokkal,

a szerződéses kapcsolatok megerősítése, és többek között a kereskedelemre történő kiterjesztése,

a közétkeztetést bonyolító szereplők a magyar tej és tejtermékeket preferálják (a hazai tejfeldolgozóktól vásárló közétkeztetést ellátó/szállító cégek tevékenyégéhez fizetési garanciát vállaljanak állami bankok),

EU szintű, azonnali intervenciós beavatkozás, az intervenciós ár emelése a jelenlegi önköltségi árhoz igazítva,

a kormány döntése alapján történő tejpor és vaj felvásárlás azonnali elindítása.

A tejszektor jövője nem kizárólag a tehenészetek és a tejfeldolgozók ügye, hanem foglalkoztatási, népegészségügyi, és nem utolsó sorban gazdasági kérdés is. A piacukat, tejelő tehénállományukat, beruházásukat, a munkájukat elvesztő hazai tejtermelők, tejfeldolgozók valódi és hatékony lépéseket várnak el a hatóságoktól, a kormányzattól és Brüsszeltől.

Budapest, 2015. 08. 13.

Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete

Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesülete

Magyar Állattenyésztők Szövetsége