Nyisd ki a hűtődet, megmondom, ki vagy

A helyes táplálkozás az egyik legfontosabb összetevője a hosszú és minőségi életnek. A táplálékok eredetének, minőségének és mennyiségének szervezetünkre, egészségünkre gyakorolt hatásáról rengeteg tudományos vizsgálat és megfigyelés áll rendelkezésre, amelyek között eligazodni nem egyszerű. Ehhez hívtuk segítségül Bartha Ákost. Az élelmiszerbiológus és táplálkozáskutatóval a kiegyensúlyozott táplálkozásról, az állati eredetű élelmiszerekről és a vegán életmód terjedéséről beszélgettünk. 

Mennyire tanítható a kiegyensúlyozott étkezés, illetve mik befolyásolnak bennünket étkezési szokásainkban?
Elméleti szinten jól tanítható az egészséges étkezés és az ide vonatkozó alapelvek, egészen akár a személyre szabott megközelítések is megfelelően közvetíthetők. Nagy mértékben befolyásolnak bennünket azonban a családi és kulturális környezetünkben szerzett szokásaink. Kis százalékban bizonyos egészségügyi kihívások is irányítják az étrendünkre vonatkozó döntéseinket. Mik a legfontosabb érvek, amiket föl lehet sorolni az állati termékek fogyasztása érdekében? Az állati termékek nagy része – akár emésztési szempontból, akár az ételallergiákat és ételintoleranciákat fi gyelembe véve – mindenki számára viszonylag nagy biztonsággal fogyasztható. Allergiás reakciót válhatnak ki a tej- és tojásfehérjék, és vannak, akik a tejcukrot (laktóz) nem tudják megemészteni. Ugyanakkor sokkal több olyan állati termék van, amely már kisebb mennyiség fogyasztása esetén is megfelelő mértékben biztosít létfontosságú tápanyagokat, mint pl. a vörös húsokban található cink vagy a májban jelenlévő vas. Emellett az állatok különböző részeit sokoldalúan fel lehet használni tápanyagbevitel céljára. A belsőségeknek általában magas a tápanyagkoncentrációja. A szín és fi lé húsokon túl az állatok csontos, porcos, bőrös részeiben is rengeteg különleges tápanyagot találunk, melyeket ilyen komplexitásban más étel nem tartalmaz. Az állati termékeket bizonyos tápanyagokkal még tovább lehet dúsítani, így funkcionális élelmiszereket kapunk. Példa erre a szelénben dúsabb tojássárgája vagy az E vitaminban gazdagabb tej.

Az állatitermék-előállítást hogyan teheti hatékonyabbá a nutrigenomika?
Elsősorban úgy, hogy fi gyelembe vesszük a táplálkozástudomány legújabb, vonatkozó eredményeit. Ha egy állati terméket sikerült
valamilyen tápanyaggal feldúsítani, az sokkal hatékonyabb és egészségesebb, mint ha külön étrendkiegészítőben próbálnánk valamit kiválasztani (folát vs. szintetikus folsav). Figyelembe kell venni az emberek vagy népcsoportok, kultúrkörök közötti különbségeket
is. Például, ha nem csupán E-, hanem D-vitaminban gazdag tejtermékeket vagy tojást is lehetne vásárolni, abból minden magyar ember profi tálna. Másik példa a folsav (B9-vitamin) vagy a szelén esete, amelyek állati termékekben való feldúsítása sokkal hatékonyabb és egészségesebb genetikai szempontból, mint a szintetikus vagy szervetlen változatban való elfogyasztása.

Divat lett a vegán életmód, mi erről a véleménye?
Egyetlen olyan népcsoportot sem ismerünk a Földön, amely tartósan (és több generáción át) kizárólag növényi étrenden élt volna. Persze óriási különbségek vannak egyes népcsoportok állati eredetű élelmiszerfogyasztásában. Tény az is, hogy vannak olyan vitaminok (pl. A, B12, D) és esszenciális zsírsavak (pl. omega 3), amelyek növényekben nem úgy vagy nem olyan mennyiségben találhatók, mint az állati szervezetben és ezekből a szükséges mennyiséget csupán növényi étrenddel nem vagy nagyon nehezen lehet csak megoldani. Az élelmiszeripar a vegán étrendet használja nagy haszonnal eladható számos termékének népszerűsítésére, ahogy
manapság fogalmazni szoktam: „az élelmiszeripar szemében a vegán étrend az új margarin”. A kardiológiai társaságok a növényi alapú étrendet propagálják, de hasonlóan megalapozatlan hivatkozásokkal és indoklással, mint 40-50 éve a margarin esetében, a transzzsírok egészségkárosító hatása pedig ma már bizonyított. Az érdekek átcsoportosultak ebbe az irányba, mert az olcsón előállítható élelmiszerek így nagyon drágán értékesíthetők. A vegán sajt burgonyakeményítőből, színezékekből, meg egy kis kókuszzsírból áll, mégis ugyanazon az áron kínálják a polcokon, mint egy parmezán sajtot. Ez élelmiszermérnöki szemmel nonszensz. Ez a tendencia minden bizonnyal erősödni fog. Abba már nem mennék bele, hogy a vegán étrend környezetvédelmi szempontból sem állja meg a helyét, míg a vegetáriánus vagy flexitáriánus igen.

A cikket a júliusi MÁL-ban olvashatják.

Időjárás

Budapest

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Felhőtlen

Felhőtlen
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Felhőtlen

Felhőtlen
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Szép idő

Szép idő
15 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Felhőtlen

Felhőtlen
15 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, szeptember 20, 2019
11:00-12:00

Felhőtlen

Felhőtlen
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB