"MERRE TOVÁBB SERTÉSÁGAZAT?"

Az Agrármarketing Centrum (AMC) sertéshús fogyasztásösztönző kampányának részeként szervezett „Merre tovább sertéságazat?” konferencián elhangzott: a kedvező piaci folyamatok, genetika fontossága, az export és a beruházási kedv élénkülése, valamint egyes szabályozói döntések, mint például az áfacsökkentés eredményeként fehéredett a piac és nőtt a fogyasztás

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője köszöntőjében kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) öt éve indította el a sertéságazatot támogató kampányát, amelynek marketing és kommunikációs feladatait az AMC-re bízta. A kampány idén, február elején, a SIRHA rendezvényen indult, ennek részei továbbá a televíziós és rádió reklámok, újsághirdetések, PR cikkek, külföldi kiállítások, belföldi rendezvények, kóstoltatás és közterületi hirdetések.

Az AMC a tavalyi OMÉK-on szervezett konferenciája után immár második alkalommal rendez sertéságazati fórumot. A rendezvényt ismét fiatalok versengése színesítette, akik sertéstarjából készített ételekkel vetélkednek az elsőségért a szakácstanulók részére második alkalommal megrendezett "Hazai ízek hazai asztalokon" elnevezésű szakmai versenyen.

Emelkedő kereslet és növekvő felvásárlási árak jellemzik a sertéspiacot, és ez az elmúlt évek európai szintű ágazati válsága után igen jó hír – mondta Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár. A sertéságazat súlya jelentős a hazai agráriumon belül, a teljes kibocsátás mintegy tíz százalékát teszi ki. Az uniós csatlakozásunktól 2011-ig folyamatosan csökkent az állomány, ezután a sertésstratégiának köszönhetően megállt a fogyás, sőt némi létszámnövekedés is volt. Az elmúlt két év, egész Európát sújtó sertéspiaci válsága miatt ismét esett az állomány. Most a harmadik országok (Kína, Hong Kong, Dél Korea, Japán) piacainak vásárlásai miatt újra növekedés tapasztalható.

Az élő sertés termelői ára ismét növekszik, jelenleg 400 forint körül van, amely nyereséges termelést tesz lehetővé. Mivel a sertéstenyésztés közvetlen uniós forrásokkal nem támogatható, a szaktárca a nemzeti költségvetés segítségével próbálja a versenyképességét segíteni. „Korábban is létezett a hízósertés állatjóléti támogatás, néhány éve bevezettük a tenyészkoca állatjóléti támogatást és ehhez az unió által engedélyezett legnagyobb összeget biztosítjuk” Ezeken a jogcímeken 2018-ban 18 milliárdot fizet ki a kormány. "További egymilliárd forintot költ a tárca a sertéságazat stratégiai céljainak támogatására – ilyen a piaci információs rendszer, a sertéshús-fogyasztási kampányok támogatása, vagy a Kiváló Minőségű Magyar Sertéshús védjegy finanszírozása.” – mondta Czerván György. Hozzátette, állatbetegségek megelőzésére, állati hullák ártalmatlanítására, törzskönyvezési és teljesítményvizsgálati feladatok végzésére is ad támogatást a szaktárca. Segítette az ágazatot az ÁFA-csökkentés is, ami immáron az egész sertés termékpályára kiterjed.

Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke a genetikai háttér fontosságát hangsúlyozta előadásában. A külföldről beszerezhető hibridek mellett rendelkezésre állnak magyar tenyésztésű fajták is. A magyar sertéstenyésztés öt fajtát használ. Anyai vonalnak a magyar nagyfehért és magyar lapályt, illetve ezek keresztezett kocasüldői, míg befejező fajtának a duroc, a piétrain és a hampshire jöhet szóba. A magyar sertéstenyésztés célja az ízletes, egészséges és árban versenyképes sertéshús termelésre  alkalmas hízók előállítása.

A magyar sertéságazat legnagyobb feladata, hogy ki tudjuk maximálisan használni a genetikában rejlő lehetőségeket. Ettől sajnos ma messze vagyunk - mutatott rá Kiss György.

Nagy Tibor, a Bonafarm Zrt. agrárigazgatója arról beszélt, hogy az ország legnagyobb feldolgozóipari cégeként évi felmilliós hízósertés kibocsátásukat 900 ezerre emelve meghatározó tényezőivé kívánnak válni a Közép-Kelet Európai régióban.

Prohászka Balázs, a Kométa 99 Zrt. gazdasági igazgatója arról számolt be, hogy a feldolgozás területén a nyereségesség miként garantálható, hangsúlyozva, hogy hazánk GMO mentessége az export hívó szava. Az élelmiszeriparban elengedhetetlen az értékek közvetítése, a cégek legfontosabb feladata, hogy a fogyasztók modern, egészséges életébe bekapcsolódjanak a termékeikkel.

Csillag-Vella Rita, a Gfk ügyfélkapcsolati igazgatója az aktuális sertéshúsfogyasztási trendekről számolt be. Közölte a GFK évről évre jelentést készít Európa 42 országának vásárló erejéről. Hazánk egyre előkelőbb helyen áll azon a listán, amelynek egyik végén Lichteinstein, a másik végén pedig Ukrajna található, mivel 2014 óta a magyar vásárlóerő folyamatosan növekszik, minden évben 6-10 %-os növekedést tapasztalunk, így már 40% feletti a magyar fogyasztói vásárlóerő index mértéke.

A háztartások friss termékre, 2017-ben 901 milliárd forintot költöttek, aminek harmadát adta a friss húsárú vásárlása – mondta az igazgató, kiemelve, hogy a mintegy 4 millió magyar család átlagosan hetente kétszer, 2 kg friss húsárút visz haza fogyasztási céllal.

Időjárás

Budapest

Today, december 12, 2018
00:00-06:00

Szép idő

Szép idő
2 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, december 12, 2018
00:00-06:00

Havas eső

Havas eső
1 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, december 12, 2018
00:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
2 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, december 12, 2018
00:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
2 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, december 12, 2018
00:00-06:00

Felhős

Felhős
2 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, december 12, 2018
00:00-06:00

Felhős

Felhős
2 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB