#Meatthefacts HÚSFOGYASZTÁS ÉS EGÉSZSÉG – A TÉVHITEK ÁRNYÉKÁBAN

Nemcsak az állattenyésztéssel, hanem a húsok és állati eredetű termékek egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban is sok a tévhit a közvéleményben. Az állattenyésztés és az állatitermék-előállítást övező tévhitek tudományos alapokon nyugvó eloszlatása érdekében 2019 szeptemberében Meatthefacts címmel indított kampányt több európai szakmai és érdekvédelmi szervezet. Körbejárjuk, hogy milyen hatással van a húsfogyasztás az egészségre, és miért fontos egy kiegyensúlyozott, állati eredetű termékeket is tartalmazó étrend.

A marhahúspogácsa növényi alternatíváját készítik tudósok egy hamburgercéggel”. „Amerikai alternatív hús kerül az orosz élelmiszerüzletekbe”. „Golden Globe – Először szolgálnak fel csak vegetáriánus menüt a gálán”. „Már úton van a jövő teje, ami sose látott tehenet”. „Vegán állateledellel támad a Whiskas és a Pedigree anyacége”. „Az Aldiban és a Lidlben is lehet már műhúsos hamburgert venni”. Néhány cím az utóbbi negyedév hírterméséből, amely azt mutatja, hogy nemcsak trend és egyben üzleti érdek lett a hús- és állati termékhelyett esítők előállítása és fogyasztása, hanem a hírekben is egyre inkább teret kapnak az ezzel foglalkozó cikkek.


AZ ÉREM MÁSIK OLDALA
A teljes képhez hozzátartozik, hogy egyes médiumok az érem másik oldalával is foglalkoznak, így például a húsfogyasztás hatásait vizsgáló tanulmányok eredményeit is közzéteszik, vagy épp dietetikusokat szólaltatnak meg: „Kétségbe vonja a vörös hús veszélyességét egy új tanulmány”. „A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos vegetáriánusé”. „A zöldség és gyümölcs mellett állati fehérjére is szükség van”. Ezek a hírek azonban a legolvasottabb sajtóorgánumokban kevésbé, ritkábban vagy egyáltalán nem jelennek meg.


TÉNYSZERŰEN A HÚSOKRÓL
A tényszerűen a húsokról vagy ismert nevén MeattheFacts kampány indulásáról már beszámoltunk decemberi számunkban, ahol az állattenyésztés klímaváltozásra gyakorolt hatásával kapcsolatos tévhiteket és tényeket mutattuk be. A MeattheFacts projekt résztvevői 2019. december 10-én Brüsszelben az Európai Tanács és az Európai Bizottság központja mellett tartottak egy flashmobot, amellyel az állattenyésztésről szóló európai vita túlzott leegyszerűsítésének veszélyeire szerették volna felhívni a figyelmet. Az akcióhoz Magyarországról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott. A kampány keretében Európa-szerte több olyan kezdeményezést is terveznek az állattenyésztésben dolgozó szakemberek, amellyel nemcsak saját hangjukat szeretnék hallatni, hanem a döntéshozókat is emlékeztetik arra, hogy a témával kapcsolatos akadémiai, tudományos vita is folyamatosan bontakozik ki és fejlődik.

MIT EGYÜNK, HA JÓT AKARUNK MAGUNKNAK?
A MeattheFacts szakértői hangsúlyozzák, a hús az eddigi évmilliók során is fontos táplálék volt és az is marad, mivel számos értékes tápanyagot tartalmaz. Az emberek élettani szempontból a húst is magában foglaló étrendhez alkalmazkodtak, a húsnak ezért fontos szerepe van az egészséges és kiegyensúlyozott étrendben. Több olyan, a húsban és az állati eredetű termékekben megtalálható tápanyag is van, amelyhez növényi alapú ételekből csak nehezen vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni. A húsban számos vitamin, ásványi anyag és létfontosságú mikroelem is megtalálható. 100 gramm vörös hús például a napi ajánlott B2-, B3-, B5-, B6-vitamin-mennyiség negyedét, míg a B12-vitamin kétharmadát fedezi. Az állati eredetű termékekben szegény étrend különböző táplálkozási eredetű hiánybetegségek kialakulásához vezethet, így például kockázatot jelent az agy fejlődésére és a reprodukcióra. Elismert tény, hogy az állati eredetű ételek a gyermekek fejlődésének első 1000 napjában elengedhetetlenek, míg a serdülőkort megelőzően a csontrendszer és az agy fejlődése szempontjából nélkülözhetetlenek. A húsokban és a feldolgozott hústermékekben sok fontos bioaktív összetevő van: B1-vitamin, cink, kolin, l-karnitin, konjugált linolsav, glutation, taurin, kreatin, amelyek kedvező élett ani hatásait folyamatosan tanulmányozzák. A nagyobb mennyiségben tejtermékekben előforduló konjugált linolsavnak (CLA) például rendkívül kedvező, a csontszerkezetet támogató és az immunválaszt befolyásoló hatása van, amelyre az utóbbi két évtized kutatásai során derült fény. A karnozinnak erős antioxidációs hatása van, az öregedő sejtek fiatalításában játszik
szerepet, késlelteti a sejtosztódást.

A klímavitához hasonlóan a táplálkozási tévhitek eloszlatása érdekében a MeattheFacts szakértői a kampány honlapján tanulmányok és tudományos források megjelölésével ismertetik a tényeket és fejtik ki álláspontjukat. Úgy vélik, hogy a húsok és hústermékek fogyasztása biztonságosan beilleszthető az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe.

A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND A KULCS
Húsra tehát a kutatások szerint továbbra is szükség van, ennek ellenére a közvéleményben gyakran felmerül, hogy a vörös húsok fogyasztása rákot okoz. A vörös húsok és egyes feldolgozott hústermékek feltételezett rákkeltő hatását úgy mutatt ák ki, hogy a vizsgálatok során a résztvevők az európai országok egy főre jutó átlagánál jóval nagyobb mennyiségű feldolgozott hústerméket fogyasztottak. Így a legtöbb, amit ezzel kapcsolatban állíthatunk – ha követjük a tudományos eredményeket – az az, hogy a sok feldolgozott hústerméket tartalmazó étrend megnövekedett kockázatot jelenthet a bélrendszeri daganatos megbetegedések szempontjából. A megnövekedett kockázat nem jelenti azt, hogy a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákot okoz, mivel ennek megállapításához több alapos vizsgálatra lenne szükség. Az ételek, a hús és a rák közötti összefüggés tanulmányozása nagyon nehéz, mivel sok olyan – valódi vagy csak annak érzékelt – tényező van, ami kedvezhet a rák kialakulásának.


A HÚS ÖNMAGÁBAN NEM RÁKKELTŐ
A nemzeti hatóságok a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) tanulmányaira alapozzák étrendi ajánlásaikat. Ezek a tanulmányok rangsorolják azokat a tényezőket (karcinogének), amelyek biztosan vagy feltételezhetően felelősek a rák kialakulásáért. A karcinogén kifejezést tehát olyan, úgynevezett ágensekre használják, amelyek rákot okozhatnak. A hangsúly itt a lehetőségen van, vagyis ezek nem feltétlenül okoznak rákot, erről viszont a közvélemény felé történő kommunikációban sokszor megfeledkeznek. Nem mondható tehát, hogy ha feldolgozott húst eszel, akkor biztosan emésztőrendszeri rákot kapsz. Ugyanígy az sem mondható, hogy az, aki karcinogénekkel érintkezik, biztosan rosszindulatú daganatban betegszik meg. Tudományosan megalapozva annyi jelenthető ki, hogy karcinogénekkel bizonyos adagban bizonyos ideig történő érintkezés esetén az érintett élete során megnőhet a rizikója bizonyos típusú rákos megbetegedések előfordulásának. Ennek ellenére, ha egy ilyen információ közvélemény elé kerül, azt sokszor interpretálják úgy, hogy ha az adott anyag vagy étel karcinogén, vagyis rákkeltő hatású, akkor minden bizonnyal rákot okoz. A MeattheFacts ezzel (is) szembe szeretne szállni, és honlapján számos, táplálkozással
kapcsolatos tanulmányt idéz.

Időjárás

Budapest

Today, július 14, 2020
01:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
17 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, július 14, 2020
01:00-06:00

Felhőtlen

Felhőtlen
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, július 14, 2020
01:00-06:00

Felhőtlen

Felhőtlen
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, július 14, 2020
00:00-06:00

Felhőtlen

Felhőtlen
15 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, július 14, 2020
01:00-06:00

Felhőtlen

Felhőtlen
15 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, július 14, 2020
00:00-06:00

Szép idő

Szép idő
16 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB