Húsadót akarnak az EU zöldjei

A klímaváltozásért okolt jelenlegi állattenyésztési rendszerek fenntarthatóvá alakítását támogatnák az adóból beérkező összeggel, valamint elősegítenék a húsfogyasztás csökkentését és támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést.

A szabályozást az EU Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) Farm to Fork (Farmtól a villáig) stratégiájába szeretnék beépíteni, melyet márciusban terveznek bemutatni. A terv szerint az adót 2022-től kellene fizetni, így évi 32,2 milliárd euró állna rendelkezésre 2030-ra, melyet elsősorban a gazdálkodók segítésére fordítanának, támogatva a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokat elősegítő beruházásokat. 

A hollandiai CE Delft egyetemen végzett kutatáson alapuló jelentés szerint a változások évente akár 120 millió tonna CO2-csökkentést eredményezhetnek. A terv szerint a marha- és borjúhús költsége 100 grammonként 47 centtel, míg a sertéshús 36 centtel, a csirke 17 centtel nőne. Ennek oka, hogy a jelentés szerint a marhahús környezeti költségei a legmagasabbak. Az előrejelzések szerint ez 2030-ra 30%-kal, 57%-kal és 67%-kal csökkentené a csirke-, sertés- és marhahúsfogyasztást.

 

Tényleg kizárólag a húsok adóztatása lenne a megoldás? Valójában minden csak nézőpont kérdése.

Ha ilyen eszközökhöz kell nyúlni a karbonsemlegesség eléréséhez, akkor igazságosan, minden ágazatot érintő megoldást kell találni. Vagyis a környezetterhelő gyártási folyamatok során elkészült termékeket a károsító hatásuk arányában lehetne adóztatni. A műanyag csomagolású termékeket (pl. palackok, szívószálak) szintén. A külön porciózott, egyesével, adagonként csomagolt „kényelmi” termékek sem lehetnének kivételek. Sajnos egy ilyen válságos helyzetben – amibe az emberi tevékenység a bolygót sodorta - mindenkinek áldozatokat kell hoznia. A mértéktelen húsfogyasztás valóban nem egészséges, de meg kell találni az egyensúlyt. A szükségletnek megfelelő és változatos étkezés, a mértékletes húsfogyasztás mellett sok zöldség, gyümölcs, magvak étrendbe való beillesztése ajánlott. Azonban a húsok adóztatásával, a húsfogyasztás ilyen irányú csökkentésével a termelői kedv is alább fog hagyni, ami viszont még inkább elő fogja idézni a hús drágulását. Ez egy visszafordíthatatlan mókuskerékbe torkollana, amit nem szabad hagynunk, meg kell védenünk a hivatásunkat! 

A húsfeldolgozók európai szövetsége azonnal reagált is a zöldek javaslataira. A szövetség szerint ha a kibocsátást a fehérje-, és aminosavtartalom alapján számolnák ki, akkor a hústermelés alacsonyabb károsanyag-kibocsátást produkálna, mintha ugyanezt növényekből termelnék ki. Nem vették figyelembe a tanulmányban az egyéb beltartalmi mutatókat sem, pedig köztudott, hogy a hús tápanyagban gazdag élelmiszer, valamint a fenntarthatóság érdekében az állattenyésztők, -tartók, és feldolgozók eddigi erőfeszítéseit is figyelmen kívül hagyták.

Időjárás

Budapest

Today, február 18, 2020
04:00-06:00

Felhős

Felhős
5 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, február 18, 2020
04:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
5 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, február 18, 2020
05:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
5 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, február 18, 2020
04:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
4 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, február 18, 2020
04:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
7 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, február 18, 2020
05:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
6 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB