Folytatódhat a sikersztori a húsmarhaágazatban ha meg tudnak újulni a tenyésztőegyesületek

A magyar húsmarhaágazat nyertese lehet a tenyésztés-szervezésben jelenleg zajló jogszabályi átalakulásnak, amennyiben a  fajtaegyesületek képesek lesznek megújulni és szorosabban együttműködni egymással hazai és nemzetközi szinten egyaránt – így lehetne egy mondatban összefoglalni az ágazat legnagyobb éves összejövetelén elhangzottakat.

A kilencvenes évek közepe óta októberben Keszthelyen szervezik az Országos Húsmarhatenyésztési Tanácskozást. Az idei rendezvény széleskörű összefogással valósult meg, hiszen a szervezők között a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetsége, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pannon Egyetem Georgikon Kara szerepeltek. A fajtaegyesületek ugyan év közben szakmai napokat, konferenciákat szerveznek, de ez a rendezvény más mint azok, hiszen ez a tanácskozás az ágazat valamennyi szereplőjéhez (tenyésztőkhöz, árutermelőkhöz) szól.

Új korszak kezdete

Új korszak kezdődik novembertől az uniós tagországok tenyésztés-szervezésében, a tenyészállat és szaporítóanyag kereskedelemben, ugyanis életbe lép az Európai Unió új állattenyésztési rendelete - mondta bevezetőjében a rendezvény levezető elnöke Wagenhoffer Zsombor. A MÁSz ügyvezető igazgatója, és a NAK Állattenyésztési Osztályának országos elnöke szerint az uniós rendelet alapvető változást fog hozni a fajták tenyésztésében. A legnagyobb változást az egy fajta - egy tenyésztőszervezet elv megszűnése és a határokon átívelő tevékenységek engedélyezése jelentik majd. A kétségtelen veszélyek mellett az új szabályozás lehetőséget is jelent a magyar  tenyésztők és a magyar tenyésztésszervezési rendszer számára ahhoz, hogy megújuljon - hívta fel a figyelmet Wagenhoffer Zsombor.

Igény van a minőségi marhahúsra

Öröm, hogy manapság már a marhahússal kapcsolatos minőségi kérdések kerülnek előtérbe hazánkban - mondta el köszöntőjében Polgár J. Péter, a Georgikon Kar dékánja. A rendezvénynek helyt adó intézmény vezetője szerint ez így van jól, hiszen az előrelépéshez elengedhetetlen, hogy az árualap minden szempontból kiváló legyen. A márványozottság, porhanyósság, ízletesség egyre fontosabb szempontok a fogyasztóknak, amit a tenyésztési célok megfogalmazásakor figyelembe kell venni - szögezte le a dékán.

Jó pozícióban maradhat a húsmarhaágazat

Tarpataki Tamás, az Agrárgazdasági Minisztérium mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkára átfogó előadást tartott a húsmarhaágazat fontosabb számairól és beszámolt a néhány hét múlva az országgyűlés elé kerülő új hazai állattenyésztési törvényről. A szarvasmarhaállomány 2010 óta tartó növekedését döntően a húsmarhák számának bővülése okozta. A hazai húsmarhaállomány az uniós alig több mint 1 százalékát teszi ki, miközben a közösség élőmarha exportjában 3,4 százalékkal veszi ki részét. A hazai marhavágásokban továbbra is meghatározó (68%) a tehenek aránya. Az élőmarha exportunk értéke a behozatal közel háromszorsát teszi ki. A kivitel fele Törökországba megy, a második legfontosabb piacunk Oroszország (14%), amit Ausztria (12%) követ. A marhahús export főbb piacai Hollandia (39%), Ausztria (17%) és Románia (8%).

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a húsmarhatartásban a támogatások összege nagyobb, mint a képződő jövedelem, ami azt jelenti, hogy a piaci konjunktúra ellenére továbbra is támogatásérzékeny ágazatról van szó. A jelenlegi támogatási és piaci környezetben a húsmarhatartó gazdaságok több mint 80 százaléka jövedelmező. A kormány célja a termeléshez kötött támogatások, a piaci programok és a nemzeti támogatások fenntartása, kiszámítható kifizetése, a versenyképesség növelése érdekében a technológiai fejlesztések támogatása és a lehető legmagasabb szintű állategészségügyi státusz fenntartása.

Az új KAP (2021-2027) költségvetését a Brexitre és a migrációra hivatkozva csökkenteni akarják, miközben a gazdáknak több feltételt szabnak. Ez azért probléma, mert nem csak környezeti értelemben létezik a fenntarthatóság, hanem társadalmi és közgazdasági értelemben is. Magyarország felajánlotta, saját hozzájárulását megemeli, hogy a KAP büdzséje hasonló szinten maradhasson. Mások is tettek ilyen felajánlást, mégsem lehetnek vérmes reményeink, hogy a forrásokat sikerül szinten tartani - hangsúlyozta a politikus. A húsmarhatartók jelenleg magasnak nevezhető támogatási szintje 2021-től nagy valószínűséggel csökkenni fog, de ennek várható mértéke 10-15 százaléknál nem lesz több.

Veszélyben a világ legjobb húsmarha-tenyésztési rendszere

"Szakmai szervezetek a tenyésztők szolgálatában: a francia példa" címmel Lionel Giraudeau, a Francia Blonde Tenyésztőszervezet igazgatója tartott előadást. A legnagyobb létszámú három francia húsmarha fajta (charolais, limousin, blonde) tenyésztésének és szelekciójának alapját a populációk mintegy harmadát kitevő termelésellenőrzött és a 7-9 százalékát jelentő törzskönyvezett állomány jelenti, amelyekről éves szinten több millió adatot gyűjtenek össze és továbbítanak a központi tenyésztési adatbázisba a kamara és a tenyésztőszervezetek munkatársainak közreműködésével. A franciák egy bonyolult, sok szereplős, de eredményes tenyésztés-szervezési rendszert alakítottak ki az elmúlt 50 évben, amelyet az új uniós rendelet át fog alakítani. Az eddig alkalmazott, egy fajta egy tenyésztőszervezet és egyféle tenyésztés elvét az uniós jogszabály felülírja. A tét nagy, ugyanis a világ legnagyobb és ez idáig egységes húsmarhatenyésztési adatbázisáról és az erre felépített teljesítményvizsgálati és tenyészértékbecslési rendszer fennmaradásáról vagy részekre szakadásáról van szó – jelentette ki a francia szakember.

Kamara a húsmarhatartók szolgálatában

A kamarában kifejezetten erős a húsmarhaágazat képviselete – kezdte előadását Zászlós Tibor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke felsorolta azokat a kamarai vezetőket, akik maguk is húsmarhatenyésztők vagy az ágazattal összefüggésben dolgoznak. A köztestület már az elmúlt években is számos kezdeményezést tett a húsmarhatartók helyzetének javítása érdekében, amelyeket a hamarosan a kamara vezetése elé terjesztett, a Magyar Állattenyésztők Szövetségével közösen kidolgozott, állattenyésztési javaslatcsomag követ. Ezek között olyan javaslatok találhatók, mint a minőségi tenyésztést, árutermelést, tenyészbika beállítást ösztönző támogatások bevezetése, a gyepkataszter kidolgozása, a gyeptámogatások állattartáshoz kötése, a folyamatban lévő mentesítési programok befejezése és újak indítása, a genomikai vizsgálatok támogatása, a tartástechnológia korszerűsítését célzó beruházások támogatása, valamint a marhahús áfájának csökkentése.

A kamara a jövőben a tenyésztőkkel a MÁSz-on keresztül, a hatósággal pedig a NÉBIH-en keresztül az eddigieknél is szorosabb együttműködésben kívánja a támogatási és jogszabályi környezetet a húsmarhatartók szolgálatába állítania – jelentette ki Zászlós Tibor.

Globális kihívás a vegán mozgalom

A szarvasmarhaágazatot érő globális kihívásokról és a hazai tenyésztés-szervezés fenntartásának jelentőségéről beszélt Bognár László, a Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének titkárra, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének igazgatója. A szakember szerint erősödő támadásokra kell felkészülnie nemcsak a tejtermelőknek, hanem a húsmarhatartóknak is, hiszen a fejlett országokban egyre hangosabbak és agresszívebbek a magukat önhatalmúan a vegán fogyasztók képviselőjének kinevező, az intenzív állattenyésztés eltörlését követelő mozgalmak.

Több feladatot kell vállalni

A szarvasmarhaágazat hazai tenyésztés-szervezésének alapja az a központi adatbázis, amit a kezdetekben kizárólag állami, az utóbbi évtizedben pedig jelentős tenyésztőszervezeti segítséggel sikerült kialakítani. A szakigazgatás nemrég elindított átalakítása, valamint az új uniós és hazai állattenyésztési jogszabályok érintik a tenyésztési adatbázist, amelynek működtetése továbbra is állami kézben (NÉBIH) lenne biztonságban, miközben az erre épülő teljesítményvizsgálati és tenyészértékbecslési feladatok ellátása teljes mértékben a tenyésztőszervezetekhez kerülnek. Ez az eddiginél hatékonyabb együttműködést tesz szükségesség a húsmarhatartó egyesületek között.

Időjárás

Budapest

Today, augusztus 23, 2019
06:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
19 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, augusztus 23, 2019
06:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
19 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, augusztus 23, 2019
06:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
19 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, augusztus 23, 2019
06:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
19 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, augusztus 23, 2019
06:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
20 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, augusztus 23, 2019
06:00-12:00

Részben felhős

Részben felhős
19 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB