Ezt kell tenni, hogy minimalizáljuk az állattartó telepeken a koronavírus fertőzés esélyét

Ahhoz, hogy ne fordulhasson elő, hogy az állatok gondozás nélkül maradjanak, minimalizálni kell annak az esélyét, hogy az állatgondozók megbetegedjenek.

Megelőzés, dolgozók védelme

Megfelelő munkaszervezési intézkedésekkel csökkenteni lehet és kell a dolgozók közötti személyes kontaktust.

 • Az állattartó telepen csak olyan személy tartózkodhat, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. Amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel – láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés – jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia, az újbóli munkába állása csak orvosi igazolással történhet. Aki légúti betegség tüneteit észleli magán, az általános személyi higiéniai előírások alapján sem állhat munkába, ez most hatványozottan érvényes.

 • Belépési pontokon, illetve a szociális blokkokban kötelezően folyamatosan biztosítani kell a dolgozónak a kézmosási és fertőtlenítési lehetőséget. Minden kézmosó helyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
 • Alapelvárás, hogy a dolgozó csak egészséges állapotban jelenjen meg munkahelyén. Jelen helyzetben azonban az üzemeltetőnek is fokozottan monitoroznia szükséges a dolgozók egészségi állapotát (pl. ha szükségesnek ítéli, hőmérőzze a dolgozókat és a betegség gyanúja esetén intézkedjen), továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.
 • A takarítást végző személyzetet is el kell látni védőeszközzel, valamint oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
 • A műszakok szervezésénél elsődleges szempont legyen, hogy a dolgozók minél kevesebbszer érintkezzenek egymással.  Ideális esetben egy helyszínen, egy időben csak egy munkás dolgozzon.
 • A csoportokat lehetőség szerint úgy kellene kialakítani, hogy ugyanazon személyek mindig azonos műszakba kerüljenek.
 • A szociális tereket, gyakran érintett felületeket szükség esetén, de legalább minden műszak között vírusölő hatású szerrel fertőtleníteni kell.
 • Az „egy műszak egy egység” elvével megelőzhető, hogy megbetegedés esetén az összes dolgozó egyszerre kerüljön karantén alá.
 • A dolgozókat ösztönözni kell az önálló munkavégzésre, a személyi higiénés szabályok fokozott betartására és a védőfelszerelések megfelelő használatára. 
 • A higiéniai követelményekről kötelezően oktatást kell tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk (a dolgozók egészsége érdekében).A csoportosan végzendő feladatokat az alkalmazottak megfelelő védőfelszerelésben végezzék.
 • Lehetőség szerint célszerű segíteni az alkalmazottakat, hogy egyénileg tudjanak munkába járni, és ezáltal elkerülhessék az olyan utazási formákat, ahol több emberrel találkozhatnak.
 • Lehetőség szerint egy mezőgazdasági gépet egy műszak alatt csak egy személy kezeljen. A munka befejezése után a gépek gyakran érintett felületekeit vírusölő hatású szerrel fertőtleníteni kell.  Az eszközhasználatnál a kesztyűhasználat jelenleg különösen indokolt, ennek hiányában a fokozott kéz és eszközfertőtlenítés.
 • A speciális feladatokat ellátó alkalmazottak (pl.: inszeminátorok, elletősök, csülökápolók stb.) védelme kiemelten indokolt. Esetükben a külön munkahelyszínek kijelölését is érdemes megfontolni.
 • A dolgozók a szociális helyiségekben (például öltözőben, étkezőben, dohányzásra kijelölt helyen) se egy időben, hanem csúsztatva tartózkodjanak.
 • A telepek járványügyi intézkedéseit a legszigorúbban be kell tartani és ki kell egészíteni az személyek közti kapcsolat szabályozásával (látogatás tilalma, kezelő és hatósági állatorvos, szakszemélyzet védelme).

Tanácsok tejtermelő gazdaságok számára:

 • A feladatok szétosztásával el lehet különíteni a telepen (fejőházig) dolgozókat a nyerstej kezelőitől.
 • Az állategészségügyi ajánlások alapján kialakított telepeken a tejház a kerítés vonalában található, a fejőházzal csak csővezeték köti össze, így a tej kezelése kívülről, a telepi dolgozóktól teljesen különválasztva is megoldható. Amennyiben a két egység egybeépült, lényeges, hogy a fejést is külső dolgozók végezzék. Ez esetben számukra ideiglenes öltözőt kell kialakítani.
 • A tejszállító sofőr dolgozókkal való személyes kontaktusát mindenképp el kell kerülni. Számukra szükség esetén elkülönített szociális helyiséget kell kijelölni. A tejvezeték tisztítását, csatlakoztatását vagy ő, vagy a tejházi dolgozó végezze, de semmiképp se közösen.
 • A szükséges dokumentációt az érintett külső személyek kezeljék.
 • Az esetleges állatszállításokat és a hulladékkezelést, elszállítást hasonlóan kell megoldani.

Tanácsok alkalmazott megbetegedése esetére:

 • Amennyiben az állattartó telepen minden dolgozó kontaktszeméllyé válik, és nem megbetegedés, hanem kontaktus miatt kerül zárlati intézkedés alá, akkor, az illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatal egyedi elbírálása mellett,  – meg lehet fontolni a telepen történő karantén lehetőségét is, amennyiben a dolgozó beleegyezik és a telepen ennek feltételei (lakhatás) biztosítottak. A dolgozók megfelelő elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodni kell. Az intézkedés előnye, hogy általa elkerülhető, hogy a kontaktcsoport kiessen a munkavégzés alól. A munkahelyen történő karanténozás a dolgozónak is kedvező lehet, hisz amennyiben később fertőzést mutatnak ki nála, azt így nem „viszi haza”. 
 • Amennyiben egy haszonállat tartó telepen dolgozónál munkavégzés közben betegség tünetei jelentkeznek, (hidegrázás, láz, erős köhögés, egyéb légzőszervi és mellkasi tünetek) a dolgozónak azonnal el kell hagynia a munkahelyét a felettese értesítése mellett, és fel kell vennie a kapcsolatot telefonon háziorvosával. Amennyiben erre nincs lehetőség, el kell különíteni egy zárt helyiségben, például egy irodahelyiségben, de legalább 2 méterre a többi embertől és mentőt kell hívni hozzá a szokásos eljárásrendnek megfelelően.
 • Amennyiben az állattartó telep dolgozójánál felmerül a koronavírus fertőzés NNK eljárásrend szerinti gyanúja, akkor a telep üzemeltetőjének követnie kell a népegészségügyi hatóság utasításait
 • Amennyiben megbetegedés miatt kerül sor karanténozásra, akkor természetesen az a telepen kívül történik. Ilyen esetben a kiesett munkaerő pótlásáról képzett, vagy munkába állás előtt kiképzett személy útján gondoskodni kell.

Amennyiben az állatok gondozás nélkül maradnak munkaerő kiesés miatt:

 • Kislétszámú állatállomány esetében akár a településen más gazda is átvállalhatja az állat gondozását. Abban az esetben, amikor semmilyen alternatív megoldás sem jöhet szóba, hogy enyhíteni lehessen a munkaerőhiányt, akár külső állami humánerőforrás bevonásra is sor kerülhet. 
 • Hosszú, de akár rövidtávon is érdemes átgondolni a gépesítés, robotizálás gyors támogatását.

Állatgondozó tartalék létrehozása:

Amennyiben ez lehetséges érdemes létrehozni egy úgynevezett állatgondozó tartalékot. Ez működhet önkéntes alapon, vagy több telep összefogásával központilag megszervezve (mint az egészségügyi dolgozók esetében). Az állatgondozók felkészítését – segítve az állatjóléti felelősök munkáját – a Nébih útmutatóval tudja támogatni, továbbá szakmai vagy szervezésbeli kérdésekben tanácsot nyújt. A helyi önkormányzat vagy állatvédő civil szervezetek szervezésében lehetséges önkéntesek bevonása.

Forrás: NÉBIH

http://www.allattenyesztesinapok.hu/

Időjárás

Budapest

Today, május 31, 2020
12:00-18:00

Felhős

Felhős
12 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, május 31, 2020
12:00-18:00

Szemerkélő eső

Szemerkélő eső
13 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, május 31, 2020
12:00-18:00

Eső

Eső
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, május 31, 2020
12:00-18:00

Szemerkélő eső

Szemerkélő eső
14 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, május 31, 2020
12:00-18:00

Szemerkélő eső

Szemerkélő eső
16 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, május 31, 2020
13:00-18:00

Felhős

Felhős
15 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB