Elhunyt Dr Radnóczi László - gyászoljuk tenyésztésszervezésünk nagy személyiségét

Súlyos és szomorú veszteség érte a magyar állattenyésztést. Dr Radnóczi László a hazai tenyésztés-szervezés kiemelkedő és széles körben elismert egyénisége 2020. április 29-én végleg eltávozott a kollégák és barátok köréből, egy küzdelmes és tisztességes szakmai életutat hagyva maga mögött.

Dr. Radnóczi László 1949. január 24-én, Lövőn (Moson-Győr-Sopron megyében) született egy igyekvő és tehetséges polgári családban, ahol a „föld” szeretete és a nemzeti hagyományok tisztelete és ápolása a neveltetés természetes velejárója volt. Sopronban kitűnően érettségizett és egy év katonai szolgálat után, 1968-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán. Diplomáját 1973-ban, az állattenyésztési szakirányú államvizsgán jeles eredménnyel szerezte meg. Sertéstenyésztési témában 1986-ban doktorált.

Az egyetem elvégzése után, rövid ideig a vadgazdálkodás területén dolgozott, majd 1977-től az országos hálózattal rendelkező ISV tartástechnológusaként részt vett az új és széleskörű nagyüzemi sertéstelepek tervezésében és létrehozásában. Az agrárminisztérium egykori országos intézményéhez, az állami (hatósági) feladatokat ellátó Országos Állattenyésztési és Takarmányozási Felügyelőség Központjába, ill. annak sertéstenyésztési osztályára került áthelyezéssel, 1977-ben. Gyakorlatilag ebben az országos hatáskörű intézményben (székhelye: Bp. Keleti Károly u. 24), amely ugyan sok átszervezést és névváltozást élt meg, a magyar állattenyésztést szolgálva 33 évet töltött el, becsületes és kiemelkedő szakmai munkával. Előbb (1990-ben) a Sertéstenyésztési Osztály, majd egy későbbi átszervezést követően (2006-ban) a Sertés- és yésztési Osztály vezetője lett. Egyben felelősségére bízták az őshonos és tradicionális fajták hatósági kezelését, a rendszerváltoztatást követő uniós elvárásoknak megfelelő nyilvántartási és szakmai rendszerének kidolgozását. Alapító tagja (1989), és 20 éven keresztül „végrehajtó titkára” ill. elnökségi tagja volt a „Dunamenti Állatfajták Génmegőrző Nemzetközi Egyesületének”, a DAGENE-nek (Danubian Countries Alliance for Conservation of Genes of Animal Species).

Jelentős szerepet vállalt 1990 után az Állattenyésztési Törvény (1993) előkészítésében, főként a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők Egyesületének (FSE) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) megszervezésében, szakmai támogatásában. Meghatározó szerepet vállalt a modern populációgenetikai alapokon nyugvó, az ún. BLUP módszeren alapuló hazai sertés tenyészértékbecslési-rendszer és a számítógépre alapozott sertés törzskönyvezési-rendszer kifejlesztésében. Az informatikai rendszerek szolgálatba állítására a sertéstenyésztésben hatalmas energiákat fektetett, többek között a kiváló egyetemi kapcsolatai is segítették ebben. Elsősorban a Kaposvári Agráregyetemmel alakított ki rendkívül gyümölcsöző és eredményes hosszútávú együttműködéseket. Hittérítőként hirdette a sertéstenyésztésben a mesterséges termékenyítés, a teljesítményvizsgálat és BLUP-tenyészértékbecslés együttes alkalmazásának előnyeit. Több évtizeden át a sertés teljesítmény-vizsgálati kódex bizottságnak lett elismert vezetője. Nívós szakkiadványoknak volt hosszú éveken át szerkesztője, szakírója.

Munkásságának kiemelkedő szakasza (1997-2005) volt, amikor a mai NÉBIH jogelődje, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetben (OMMI) kollégáival közösen kidolgozták és bevezették az országos Tenyészet Információs Rendszert (TIR), továbbá a sertés, a juh és kecske egységes nyilvántartási és azonosítási rendszereket (ENAR). A nagy jelentőségű projektfejlesztésekben mind a jó elméleti, mind az erős gyakorlati tapasztalatával nagyban hozzájárult, hogy sikerült befejezni a teljeskörű nyilvántartási rendszerek bevezetését. Ezek a rendszerek mai napig, az akkor kidolgozott alapokon jól működnek. Jelentős szerepet kapott és vállalt a szarvasmarha, sertés, juh Vágott-test Minősítés informatikai rendszerének kifejlesztésáben.

gyakorlati sertéstenyésztés és nemesítés volt kedvelt szakmai élettere. A 80-as években sorra járta a sertéstelepeket, ellenőrizte a tenyésztési programokat, éles szemmel tudta kiválogatni a célpárosításhoz a legjobb egyedeket. Nagy szívóssággal dolgozott a magyar nagyfehér és a magyar lapály fajták egységes típusának kialakításán és teljesítményének javításán. Tapasztalatának jelentőségét felismerve, a hazai és nemzetközi kiállításokon évtizedekig küllemi bírálónak kérték fel. Kedvenc bírálati helyszíne volt a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Kiállítás. Az FSE tenyésztési szakbizottságának vezetője volt hosszú éveken át.

Egyik legnagyobb személyes szakmai eredménye, hogy 1980-as években sikerült állami génmegőrzési program keretében megmentenie az őshonos és kipusztulás szélére sodródott vörös mangalica fajtát, évekig tartó precíz, a kihalás közeli populációt feltáró és egyedszintű beavatkozásával, a különleges odafigyelésével. Részt vett 2018-ban a Keletiló Tenyésztő Egyesület Turáni lófajta tenyésztési programjának kidolgozásában és állami elismertetésében. Nagy szeretettel volt Székelyföld iránt, igyekezett a székely ló, mint őshonos fajta állami elismertetését elérni.

Munkája során nemcsak művelte, de oktatta is a sertéstenyésztést. Ennek elismeréseként 2006-ban a DATE tiszteletbeli docense lett.

2010-től a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályán folytatta munkáját, mint főosztályvezető-helyettes és egyben állattenyésztési osztályvezető, majd 2012-től nyugdíjasként, közigazgatási főtanácsadó. Munkája során feladata volt az új állattenyésztési stratégiák elkészítése, ezek közül is kiemelten a sertéstenyésztési stratégiai intézkedések előkészítése. Részt vett az EU új állattenyésztési szabályozásának hazai jogrendszerbe való átültetésében ill. az ehhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek kidolgozásában.

Munkáját 2014-ben a minisztérium Konkoly Thege Sándor-díjjal ismerte el. A magyar állattenyésztés érdekében végzett több évtizedes lelkiismeretes munkája elismeréseként 2017-ben a Magyar Állattenyésztők Szövetsége a Magyar Állattenyésztésért Díjjal jutalmazta, majd 2019. március 15-én Nagy István agrárminiszter tüntette ki az Életfa emlékplakett bronz fokozatával. Az FSE 2019-ben az Év Sertéstenyésztője kitüntető díjjal jutalmazta munkásságát.

Szakmai életpályájának szimbolikus ívét adja, hogy meghatározó szerepe volt ez első és a második generációs állattenyésztési szabályozás (1993 és 2018) kidolgozásában. Ezzel jelentős szerepet vállalt a rajongásig szeretett szakmája szakigazgatási alapjainak lerakásában. Ez a negyed évszázad jelentős előrelépést hozott a magyar  állattenyésztés gyakorlatában és minőségében.

Dr. Radnóczi László rendkívüli adottságai, becsületes szorgalma és szakmai elhivatottsága nélkül ez a sikeres folyamat nem jöhetett volna létre. Jelen korunknak nagy szüksége volt/van a tiszta, nemzeti alapon történő szabad szakmai gondolkodásra, amire minden személyes érdek nélkül, csak kivételes emberek, mint Dr. Radnóczi László képesek.

Búcsúzásképpen Váczi Mihály sorai jutnak eszembe, amikor kiváló kollégánktól és barátunktól fájdalmasan, de el kell köszönnünk:

"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott,

Pihen a kéz, mely értünk dolgozott.

Számunkra Te sosem leszel halott,

Örökké élni fogsz, mint a csillagok."

 

Írta: Dr. Zsilinszky László, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet nyugalmazott főigazgató-helyettese

 

http://www.allattenyesztesinapok.hu/

Időjárás

Budapest

Today, május 29, 2020
04:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
10 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Debrecen

Today, május 29, 2020
04:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
12 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kecskemét

Today, május 29, 2020
05:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
11 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szolnok

Today, május 29, 2020
05:00-06:00

Részben felhős

Részben felhős
11 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Szeged

Today, május 29, 2020
04:00-06:00

Felhőtlen

Felhőtlen
11 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Pécs

Today, május 29, 2020
04:00-06:00

Gyenge zápor

Gyenge zápor
11 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB